Zaterdag, 8 oktober 2016 – Hotel Holland Inn in Wolvega vormde voor het eerste team van de schaakclub Lasker uit Sint Jacobiparochie het sfeervolle decor voor de 2e ronde in de 3e Klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Als tegenstander fungeerde WES uit Wolvega. De nummers 2 en 3 en op voorhand al een kraker. In een prachtig geprepareerde speelzaal met prima catering schoot de Laskerbrigade flitsend uit de startblokken en met bijna militaire precisie werden de punten binnengehaald. Slechts Erik Bosma (remise) en Jan Hibma (nederlaag) liepen ‘enigszins uit de pas’. Kortom een afgetekende en terechte 1,5 tegen 6,5 overwinning; goed voor een ongeslagen koppositie met 4 punten en 12 bordpunten. Overigens gedeeld met het sterke Almelo (9 bordpunten).

 

 

Lasker begon goed met een overwinning van Murk Viersma (zwart). Na een grote slagenwisseling leek de partij in remise te verzanden maar een tactische wending over de b-lijn bezorgde Murk al snel het volle punt.

Rienk Sijbesma (zwart) volgde niet veel later dit voorbeeld. Ook hier de nodige schermutselingen over de b-lijn met dit verschil dat Rienk de veiligheid van zijn koning wel in het oog moest houden. Dit was Rienk wel toevertrouwd en hij besliste de partij vervolgens op de damevleugel.

Erik Bosma (zwart) had na een degelijk gespeelde opening een klein plusje maar de ongelijke lopers maakten de remisemarge wel erg groot. Een onoplettendheid koste Erik nog een pion maar toch wist hij alles keurig binnen de remisegrenzen te houden.

Sikko Ros (wit) was gretig en trok onvervaard ten aanval tegen de vijandelijke koning. Zijn f-pion drong gevaarlijk de zwarte stelling binnen en dit bleek uiteindelijk de ‘nagel’ voor de zwarte verdedigingslinie.

Herman de Vries (wit) scoorde het winnende punt. Na een complex middenspel stond Herman naar eigen zeggen minder maar in het middenspel wist hij toch het initiatief naar zich toe te trekken met zijn sterke lopers. Eén van deze schuinmarcheerders leidde met een ‘petit combination’ tot een fraai mat op de onderste rij.

Dolf Wissmann (zwart) kwam aanvankelijk niet echt in zijn spel maar na ruil van wat stukken kwam er ruimte voor Dolf en met name voor zijn paard dat middels enkele onnavolgbare sprongen veel verderf zaaide in de witte stelling met kwaliteitswinst en winst van de partij tot gevolg.

Jan Hibma (wit) pakte een enigszins dubieuze openingsopzet van zijn opponent aanvankelijk te voorzichtig aan. Hij probeerde het tij nog te keren middels een pionoffer maar zijn sterke lopers werden uiteindelijk getemd door de zwarte paarden met een nederlaag als gevolg.

Tjalling Wiersma (wit) kwam moeizaam uit de opening maar langzaam maar zeker trok hij het initiatief naar zich toe. Na dameruil bleek de witte loper hier wel sterker dan het zwarte paard en met militaire precieze trok Tjalling de winst uiteindelijk naar zich toe.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen.

WES

1906

Emanuel Lasker

2033

1.

Fokke Jonkman

2027

Sikko Ros

2187

0

1

2.

Arjen Pragt

1975

Rienk Sijbesma

2060

0

1

3.

Joost van Dam

1938

Tjalling Wiersma

2155

0

1

4.

Auke van Urk

1936

Erik Bosma

2003

½

½

5.

Ferdi van Bavel

1921

Jan Hibma

2107

1

0

6.

Wouter van de Griendt

1853

Dolf Wissmann

2056

0

1

7.

Rick Kompaan

1801

Herman de Vries

1856

0

1

8.

Willem de Beurs

1796

Murk Viersma

1840

0

1

Door Jan Hibma.

"Na de dikke overwinning is de honger nog niet voldoende gestild."