Sint Jacobiparochie, De Aardappelbeurs –

De spanning viel afgelopen zaterdag 31 oktober te snijden in de bovenzaal van de Aardappelbeurs. Na 4 uur spelen stond het 3-3 in de topper in de 3e klasse A van de landelijke  schaakcompetitie tussen het 1e team van Emanuel Lasker en Almere 1.  Met nog 2 zeer complexe partijen te gaan, leek het beide kanten op te kunnen.

 
Tjalling Wiersma  bracht Lasker op voorsprong middels een zwaarbevochten zege. Hij greep na een aarzelend begin heel langzaam het initiatief  en zijn 2 vrijpionnen bleken in het 5e speeluur gevaarlijker dan de 3 witte. En puike prestatie van onze kopman tegen een op papier sterkere opponent. 

Aan Dolf Wissmann tenslotte de taak het winnende hele of halve punt te scoren.  Hij haalde maar net de eerste tijdcontrole in een partij met wisselende kansen. In het 6e speeluur echter ging Dolf onvervaard op de zwarte koning af, die uiteindelijk middels enkele krachtzetten in een matnet  werd gevangen. Uit nachtelijke analyses bleken er voor beide spelers nog heel veel verrassende wendingen mogelijk en had de partij ook zo maar anders kunnen aflopen.

Kortom een zwaarbevochten 5-3 overwinning, die lange tijd gelijk op ging maar uiteindelijk toch in het voordeel van Lasker werd beslecht. De 3-3 tussenstand kwam tot stand door 4 remises van respectievelijk Murk Viersma, Johnny Diekstra, Sikko Ros en Jan Hibma en een nederlaag van Erik Bosma en een overwinning van Rienk Sijbesma. 


Murk bouwde langzaam maar zeker een klein positioneel voordeel tje op, maar het evenwicht werd nooit echt verbroken. Murk besloot geen ijzer met handen te breken met een snelle vredespijp als gevolg.

Johnny won in de opening een pion, maar dit was een dubbelpion en ook hier was sprake van een soort dynamisch evenwicht. Johnny probeerde het nog wel even, maar  berustte al snel in een halfje.

Sikko raakte in de opening en pion kwijt en leek op een moeizame middag af te stevenen. Hij trok echter tijdig aan de noodrem en vluchtte naar een eindspel met ongelijke lopers, wat alras in remise resulteerde.

Jan trok middels een pionoffer fel van leer , maar zijn opponent verdedigde zich taai en vindingrijk. Bij het optrekken van de kruitdampen stond Jan nog steeds een pion achter, hetgeen echter middels zetherhaling in een puntendeling eindigde.

Rienk bracht Lasker op voorsprong middels een tactische slagenwisseling, die een pion opleverde. Het was eindelijk deze pluspion die Rienk behoedzaam naar de overkant loodste.

Een grieperige Erik greep in lichte tijdnood jammerlijk mis in een stelling waarin hij zeker niet minder stond.  Teamcaptain Erik baalde hier stevig van, maar dit siert de sportman ‘pur sang’.

Kortom door deze zwaarbevochten coup staat Lasker samen met aartsrivaal Philidor 2 gedeeld eerste met 2 overwinningen en evenveel bordpunten (9,5). Dit heugelijke feit werd na afloop lichtjes gevierd met als culinair hoogtepunt goed gevulde borden Surinaamse bamisoep.  Ook wedstrijdleider Nanne Toering liet zich deze lekkernij goed smaken  en gaf aan, dat hij zich deze middag prima vermaakt had.

Ook gastheer Tommie Schuitmaker -voor intimi Tom Schuit- had niet te klagen, aangezien de vaste stamgasten, biljarters en schakers het hoogste woord hadden  en bij toerbeurt een rondje bestelden om de stembanden te smeren. Echter net als een dag later bij het NK afstanden liepen de rondetijden van naamgenoot Tom Schuit aan het eind van de rit ook zienderogen op. De derde ronde staat overigens over 3 weken al weer op het programma; het betreft een thuiswedstrijd tegen Schaakwoude uit Damwoude, de oude club van Sikko Ros.

Lasker 1  - Almere 1

T.Wiersma  - K.van Drunen 1-0
S.Ros   - M.van Gils  rem.
R.Sijbesma  - D.’t Hooft  1-0
D.Wissmann  - L.Damen  1-0
E.Bosma  - F.Hazenberg  0-1
J.Hibma  - C.Kruijf  rem.
M.Viersma  - P.Nobel  rem.
J.Diekstra  - A.van der Giessen rem.

Eindstand 5 tegen 3 in het voordeel van E. Lasker.

Door Jan Hibma

Laatst aangepast (maandag, 02 november 2009 22:51)