Niemand minder dan IM Migchiel de Jong uit Leeuwarden, elfvoudig Fries Kampioen, won afgelopen zaterdag het 18e AchterTuinstraToernooi in Bitgum. De Jong reageerde spontaan op de uitnodiging van organisator Thys Tuinstra om ook eens mee te doen en arriveerde om even voor enen, samen met nog wat Leeuwarder schaakvrienden, kletsnat op de fiets ten tonele.

Het werd een historische editie met een recordaantal deelnemers. Tijdens het openingswoord (toen het nog regende) stond Thys stil bij de geboorte van de dochter van Jacob en Marije. Jacob was ‘gewoon’ weer aanwezig en had naast zijn vrouw en dochter óók heerlijke oranjekoekstukjes met bijpassende roze muisjes meegebracht.

Thys gaf aan het toernooi voortaan te vernoemen naar zijn onlangs overleden hait, die altijd wel even langskwam in de achtertuin tijdens de voorgaande 17 edities. Vanaf 2020 zal het toernooi het “HenkieTuinstraToernooi” (HTT) gaan heten. Een bijzonder moment.

Het door de deelnemers zelf meegebrachte eten en drinken was weer een prachtig gezicht. Alles werd vakkundig aangesneden en uitgestald door de onmisbare vrijwilligers en een ieder genoot zichtbaar (en hoorbaar) van dit unieke concept.

Rond half twee, iets later dan gebruikelijk, was het droog en volgde er heerlijk schaakweer. In één grote groep ‘Zwitsers’, onderverdeeld in drie ratinggroepen, spatten de vonken er vanaf en in een supergezellige ambiance werd rond half zes de eindstreep bereikt.

Zoals verwacht won Migchiel de Jong het toernooi. Hij wist aanvankelijk knap 8 uit 8 te scoren, MAARRRRRRRR, verloor in de negende ronde nog van Thys! Dat mag natuurlijk niet onvermeld blijven… Thys werd in dat laatste, nu al historische, potje snel in de verdediging gedrukt en zag zich genoodzaakt om een stuk te offeren voor wat ruimte en spel. Dat pakte echter heel goed uit, zeker toen er ergens een volle toren werd buitgemaakt. Het resterende eindspel was zelfs met een ratingverschil van 500 punten geen probleem meer voor de intens gelukkige organisator, die de zege bekroonde met een oerkreet die in de hele Waadhoeke te horen was. Migchiel vatte de nederlaag sportief op, al zal ook hij deze uitslag vooraf niet hebben ingecalculeerd.

Niet onvermeld mag de tweede plek van Murk Viersma blijven. In het sterke deelnemersveld, gaf hij geen krimp. Jan Hibma jr. kaapte op weerstandspunten de derde prijs in de A-groep weg.

Groep B werd een prooi voor de ontketende Oktay Sari, gevolgd door Jos Boers en Michiel Takkebos. In groep C was ‘good old’ Joop Claus de beste, Wytze van der Zee werd tweede en Kees van Straten derde. Aanvankelijk werd gedacht dat de jeugdige Daan Stedehouder de poedelprijs had gewonnen, maar bij het schrijven van dit stukje bleek, dat er toch nog een presentje de richting van Gerrit de Vries op moet. Gerrit flikt het weer! Op een half weerstandspuntje deze keer, dat wel…

De prijsuitreiking werd nog even een dingetje. In alle haast werd aanvankelijk de stand na acht ronden opgemaakt en kon het gebeuren dat een tweetal personen een prijs kregen waar ze geen recht op hadden. Dit werd vakkundig rechtgezet en zonder mokken gecorrigeerd. Dat één van de deelnemers de envelop al had geopend en de inhoud had toegevoegd aan zijn portemonnee, was een hilarisch moment.

Al met al een prachtige editie van het toernooi. Een groot woord van dank aan alle vrijwilligers! Zonder jullie geen toernooi, daar bestaat geen twijfel over…

Tot slot de volledige uitslag;

1. Migchiel de Jong 8,0 uit 9 (1e groep A en toernooiwinnaar)

2. Murk Viersma 6,5 (2e groep A)

3. Jan Hibma jr. 6,0 (3e groep A)

4. Oktay Sari 6,0 (1e groep B)

5. Jacob Strikwerda 6,0

6. Thys Tuinstra 6,0

7. Jan Kroon 5,5

8. Jos Boers 5,0 (2e groep B)

9. Geart Jacob de Jong 5,0

10. Michiel Takkebos 5,0 (3e groep B)

11. Abe Douwe Willemsma 5,0

12. René Wolfslag 5,0

13. Peter Brouwer 4,5

14. Joop Claus 4,5 (1e groep C)

15. Erwin Koning 4,5

16. Peter Koning 4,5

17. Dastro 4,0

18. Piet Hoogland 4,0

19. Mark Kolthof 4,0

20. Jaap Overeem 4,0

21. Ruurd Stellingwerf 4,0

22. Kees van Straten 4,0 (3e groep C)

23. Wytze van der Zee 4,0 (2e groep C)

24. Douwe Tjerkstra 3,5

25. Hessel van der Pal 3,0

26. Otto Overeem 2,5

27. Daan Stedehouder 1,0

28. Gerrit de Vries 1,0 (poedelprijs)

Allemaal een hele fijne zomer toegewenst!

Groetnis út Bitgum fan T.T.