Om het jaar in stijl af te sluiten stond er afgelopen vrijdagavond snelschaken op het programma van de schaakvereniging Emanuel Lasker. Aangezien er met het oog op de kerstborrels rond 21.00 uur werd begonnen, kon er gerust gesproken worden van een (heerlijk) avondje. Johnny Diekstra maakte het wel erg bont; hij was al klaar voor er ├╝berhaupt begonnen was. Wat wil het geval? Het aangepaste aanvangstijdstip was hem kennelijk ontschoten en toen hij om 20.00 uur de bovenzaal van de roemruchte Aardappelbeurs betrad, trof hij niemand aan en keerde snel huiswaarts.

Een uur later barstte het snel-schaakgeweld echt los en vlogen 7 Laskerianen elkaar vol in de haren. Dit leidde na de eerste turnus van 6 klassieke 5 minutenpartijtjes tot 2 koplopers te weten Rienk Sijbesma en Jan Hibma; beide met 5 uit 6 met Sikko Ros op een punt achterstand. De tweede cyclus moest derhalve uitsluitsel brengen wie zich een jaar lang snel-schaakkampioen van Lasker mag noemen. Rienk liet hierbij verstek gaan vanwege verplichtingen in de vroege ochtenduren.

Spannende ontknoping: Jan Hibma snel-schaakkampioen

De 6 overgebleven kemphanen streden met volle overgave in 3 minutenpartijtjes met 2 seconden per zet extra bedenktijd. Het was met name ons nieuwe lid Hans Kemperman die zich hier liet gelden door overwinningen op Tjalling Wiersma en Sikko. Erik Bosma deed nog meer van zich spreken door deze cyclus slechts een halfje af te staan. Door zijn slotoverwinning op Sikko werd Erik uiteindelijk derde (6,5) en bleef Sikko steken op een tweede plaats (7). Een vol punt achter Jan die zijn marge met Sikko behield en er met 8 uit 11 uiteindelijk met de titel vandoor ging. Rienk (5), Hans (4,5), Tjalling (3) en Mark Kolthof (2) werden respectievelijk 4, 5, 6 en 7 waarbij met name Tjalling het te kwaad had met de klok en vele goede stellingen door tijdgebrek verloren zag gaan.

Vlug klaar

De schakers en het schaakseizoen waren voor dit jaar derhalve vlug klaar aangezien er besloten is dat er vrijdag 30 december niet wordt geschaakt. Voor de liefhebbers van vluggertjes is er dan wel een alternatief te weten het open snel-schaakkampioenschap van De Twee Kastelen.

Met schaakgroet van en de beste wensen voor 2017, Jan Hibma.