Het was erop of eronder afgelopen zaterdag in Leeuwarden. Tijdens de gezamenlijke slotronde van de promotie- en eerste klasse, moest het tweede achttal van de schaakclub Emanuel Lasker alle zeilen bijzetten om degradatie af te wenden in de sterke 1e klasse A.

Op voorhand geen gemakkelijke opgave, als tegenstander fungeerde namelijk het eerste octet van de F-Pion uit Franeker/Harlingen dat volop op kampioenskoers lag. Daar kwam nog bij, dat de twee andere degradatiekandidaten tegen elkaar moesten en dat het bij een gelijkspel tussen deze teams (NEO 1 en Schaakwoude 3) wel eens heel lastig zou kunnen worden.

Het immer fanatieke vriendenteam wenste echter niet bij voorbaat te capituleren. Teamcaptain Thys had een fraaie opstelling uit de hoge hoed getoverd en na een ‘oorverdovend’ welkomstwoord van de organisatie barstte het festijn los. Altijd mooi, om zoveel schakers en schaaksters samen te zien in de grote zaal van het Kalverdijkje. Voor de één staat er allang niets meer op het spel, voor de ander is er nog kans op het kampioenschap of dreigt degradatie…

*We begonnen slecht door een onnodige nederlaag van Reinold. In een gelijkwaardige stelling deed hij zomaar de enige foutieve zet. De witte dame werd meteen gepend en het punt ging naar de sympathieke teamleider van de F-Pion.

*Het werd 0-2 toen ook Gerrit zijn koning om kon gooien. De verrassing van de vorige ronde kwam er deze keer niet aan te pas, liet zijn loper insluiten en werd daarna vakkundig opgerold door zijn ervaren opponent.

Natuurlijk keken de teams van NEO en Schaakwoude al dan niet bewust geamuseerd toe door deze ontwikkelingen, maar Lasker rechtte zijn rug!

*Johnny noteerde een weergaloos punt. Hij snoepte door een fraaie combinatie ergens een pion en gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Dat bracht ons op een tussenstand van 1-2 en van de overige vijf borden was nog niets te zeggen.

Het duurde lang, heel lang, voordat de volgende uitslagen bekend werden. De cracks van Lasker wachtten af en zagen dat het bij de andere wedstrijd 3,5-3,5 werd. Ook de F-Pion was er nog niet gerust op, omdat Schaakwoude 2 (de andere kampioenskandidaat) inmiddels met ruime cijfers had gewonnen van Philidor 4. En toen gebeurde het… Onze schaakvrienden van Neo lieten het er niet op aankomen en de laatste speler, Pieter Postma, won zijn partij! Hierdoor hadden we aan nog één bordpuntje genoeg om Schaakwoude 3 op bordpunten voor te blijven.

Het werden er vijf, waardoor de eindstand op 3,5-4,5 kwam, de F-Pion kampioen werd en Lasker 2 zich ruimschoots handhaafde. Een mooie ontknoping…

*Thys stond de hele partij wel wat beter, maar kwam er niet doorheen. De puntendeling was dus een logisch gevolg.

*Jacob forceerde ergens, kwam wat minder te staan, maar nooit verloren en dus was ook deze remise terecht.

*Hans kwam twee pionnen achter, maar vocht zich knap terug. Ook hier dus remise.

*Ruurd stond in de eindfase wel minder, maar toen zijn opponent ook remise aanbood werd dit gretig geaccepteerd.

*Jan sloot zijn prima seizoen in stijl af door eveneens een puntendeling uit het vuur te slepen. Makkelijk ging het niet, maar dat gold ook voor zijn tegenstander.

Dit moest natuurlijk worden gevierd. In het door het Gerrit aanbevolen “Liuwherne”, kregen de heren een heerlijke maaltijd voorgeschoteld. Het moet gezegd, het was een gouden greep van Gerrit, die als toetje een hele ‘coupé’ ijs bestelde. De NS had het er maar druk mee…

Volgend jaar spelen we dus ‘gewoon’ weer in de 1e klasse!

Emanuel Lasker 2 – De F-Pion 1 (slotronde 1e klasse A, FSB, d.d. 08-04-2017)

1. H. Kemperman – D. Drukker rem.

2. G. de Vries – C. Banning 0-1

3. J. Strikwerda – H. de Vries rem.

4. Th. Tuinstra – D.J. Dekker rem.

5. J. Diekstra – E. Woudstra 1-0

6. J.S. Wijma – W. Kuiper rem.

7. R. Stellingwerf – Th. Tops rem.

8. R. Postma – E. Bergsma 0-1

Eindstand 3,5-4,5. Lasker had wit aan de even borden.

Groetnis út Bitgum fan T.T.