Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk weer zover. In de vertrouwde Aardappelbeurs pruttelde de koffie om even na achten als vanouds en namen de schaakvrienden van Lasker plaats achter de borden. Ronde 1 van de interne competitie stond op het programma. De denksporters konden meteen vol aan de bak, omdat tijdens de jaarvergadering was besloten om deze keer op rating in te delen, volgens systeem 1 tegen 2, 3 tegen 4 etc. Op deze manier had een ieder in principe een gelijkwaardige tegenstander.

De opkomst was met 11 man meteen goed te noemen, meer dan de helft! De schaakclub Emanuel Lasker bestaat momenteel uit 20 leden en dat is voor een klein dorpje als Sint Jabik een mooi aantal. Zeker als je bedenkt, dat de club met twee teams uitkomt in respectievelijk de landelijke 3e -als de Friese 1e klasse. Natuurlijk kunnen we altijd meer mensen gebruiken, op alle niveaus, dus schroom niet om eens een keertje vrijblijvend langs te komen op de vrijdagavond.

*Willem heeft er dit seizoen zin in en liet meteen in positieve zin van zich horen. Tegen Johnny, die toch in het bezit is van ruim 200 ratingpunten meer, zocht hij gelijk de aanval. Ook zijn opponent is niet vies van deze speelstijl en dus ontspon zich een hevig gevecht, al bleef het echte vuurwerk volgens Willem uit. Toen de kruitdampen waren opgetrokken besloten beide heren om de vredespijp te roken.

*Murk en Thys speelden een leuk potje, waarin het evenwicht nooit werd verbroken. Beide heren probeerden de tegenstander uit te lokken met wat speldenprikjes, maar de ervaren vrienden waren hier niet van onder de indruk. Om even na tienen deed Thys een remise-aanbod en dit werd na enig denkwerk geaccepteerd door Murk.

*Sikko trof meteen clubkampioen Tjalling. Laatstgenoemde verkeek zich in het middenspel, waardoor Sikko middels Lxh7 een pionnetje won. Tjalling kreeg daarna nog wel wat kansjes, maar moest uiteindelijk lijdzaam toezien hoe Laskers hoogste ratinghouder via een fraaie combinatie het pleit beslechtte.

*Gerrit is terug, en hoe… In opperste concentratie begon hij aan zijn partij tegen Hein. Met gezonde zetten won hij zelfs ergens een pion en kwam hij beter te staan. Hein moest alle zeilen bijzetten, maar won mooi het verloren kleinood weer terug. Dit kostte echter enorm veel tijd, waardoor Hein in het eindspel misschien wel iets beter stond, maar heel erg moest uitkijken. In de late uurtjes werd de vrede getekend.

*Erik en Rienk maakten er een fraai schouwspel van. Lange tijd was het niet helemaal duidelijk wie de beste kansen had, maar Erik verloor in het late middenspel wel een pion. Hij moest er nog hard voor werken, maar had uiteindelijk genoeg compensatie voor de puntendeling.

Na deze gezellige avond is Sikko de trotse koploper en staat Tjalling allerlaatste. Dit zal gedurende het seizoen vast nog wel veranderen…

Uitslagen interne competitie, ronde 1, d.d. 18-09-2015 (tussen haakjes de actuele KNSB-ratings);

Sikko Ros (2204) – Tjalling Wiersma (2182) 1-0

Erik Bosma (1996) – Rienk Sijbesma (2099) rem.

Murk Viersma (1841) – Thys Tuinstra (1930) rem.

Johnny Diekstra (1837) – Willem Postma (1591) rem.

Gerrit de Vries (1318) – Hein Zondervan (1490) rem.

Ruurd Stellingwerf (1418) bood zich deze avond sportief aan als ‘oneven’.

Komende vrijdag geen interne competitie, de week daarna (2 oktober) ronde 2. Komt allen!

Groetnis út Bitgum fan T.T.

 


Laatst aangepast (zaterdag, 19 september 2015 19:22)