Het is maandagavond 10 oktober klokslag 19.00 als Tjalling Wiersma op het raam van Huize Hibma klopt. Ik wurm me vervolgens op de achterbank -Sikko Ros zit met een big smile voorin- van Rienk Sijbesma zijn bolide en niet veel later bereiken we Heerenveen. In de sfeervolle speelzaal staat de eerste ronde van de landelijke schaakbeker op het programma met als tegenstander de plaatselijke SC Heerenveen dat vorig jaar de Friese schaakbeker wist te winnen. In de auto gaat het gesprek onder andere over de maandelijkse energielasten, mijn plannen voor een schaakcafé (en of dit een goed plan is) en vooral wie onze tegenstanders zijn.  Het regelement is hierin enigszins cryptisch. Heerenveen heeft zijn huiswerk goed gedaan en aan de eerste twee borden zitten respectievelijk Ferdi van Bavel en Arjen Pragt. Spelers die zaterdag 8 oktober nog voor Wolvega speelden in de 3e klasse A van de landelijke schaakcompetitie en wel tegen ons. Ze kregen toen verschrikkelijk klop maar kennelijk zijn ze uit op zoete wraak. Wij wijzen Heerenveen er nog op dat het volgens ons niet mag maar vinden het eigenlijk ook wel best; nu kan er in ieder geval tegen een redelijk sterk team geschaakt worden.

We beginnen met een vlotte overwinning van Tjalling (wit aan bord 2). Meestal duren zijn partijen lang en melkt hij kleine voordeeltjes met vaste hand uit. Nu zien we een andere kant van Tjalling. Hij kletst er na een ongelukkige paardzet van zwart vol in en niet veel later kunnen de stukken weer in het doosje. Vervolgens geeft Tjalling ‘schaakles’ aan alle Heerenveenspelers waarvan hij zichtbaar geniet maar soms ook weemoedig zijn hoofd schudt.

Rienk (wit aan bord 4) volgt dit voorbeeld maar dit gaat een stuk moeizamer. Het is dat zijn tegenstander in het middenspel een goede voortzetting mist en in plaats daarvan een pion laat slaan anders had Rienk nog vol aan de bak gemoeten. Nu tikt hij het resterende eindspel met pluspion beheerst uit.

Sikko (zwart aan bord 1) komt na een aantal frivole paardzetten slechter te staan. Hij houdt het hoofd echter koel en zet al zijn stukken op natuurlijke velden. Zijn opponent droomt al enigszins van een volgende Laskerscalp maar komt bedrogen uit. Hij overspeelt zijn hand en de losgekomen lopers van Sikko doen vervolgens vernietigend hun werk.

Op dat moment ben ik (zwart aan bord 3) nog aan het zwoegen om een gunstig eindspel in winst om te zetten. Na een beroerde seizoenstart in de competitie hink ik enigszins op 2 gedachten: er zoals altijd vol invliegen of net als mijn teamgenoten gezonde rustige zetten doen. Ik kies voor dit laatste en ruil na pionwinst alle stukken af en hoewel het in wederzijdse lichte tijdnood nog enigszins spannend wordt, is de overwinning eigenlijk nooit in gevaar geweest. Deze manier van spelen smaakt naar meer!

Kortom uiteindelijk een overtuigende 0-4 bekerwinst maar het ging zeker niet zonder slag of stoot. In de volgende ronde fungeert Philidor Leeuwarden als tegenstander; men is gewaarschuwd!

Heerenveen (FSB) 1898 Emanuel Lasker 2127 0 4
1. Ferdi van Bavel 1921 Sikko Ros 2187 0 1
2. Arjen Pragt 1975 Tjalling Wiersma 2155 0 1
3. Tjeerd Siblesz 1830 Jan Hibma 2107 0 1
4. Klaas Abma 1864 Rienk Sijbesma 2060 0 1

Door Jan Hibma