De roemruchte Aardappelbeurs vormde zaterdag weer eens het toneel -of wat er van over is- van een fantastische schaakmiddag met als rode draad ruimtegebrek. Ruimtegebrek hoor ik de trouwe lezers denken? In de bovenzaal waar decennia geleden honderd man onvergetelijke kaatsmatinees vierden? Inderdaad ruimtegebrek zowel in de zaal als op de borden. In de zaal is “Schuit” weer eens druk aan het verbouwen ofwel na de zuidvleugel is nu ook de noordvleugel ‘ingedikt’ met als gevolg dat het toneel van het toneel verdwenen is. ‘Gelukkig’ waren er deze keer slechts 3 toeschouwers waaronder oud-Laskerlid Sjoerd de Vries. Zou het schaakbloed dan toch weer beginnen te kriebelen bij “Sjors”.

Ook op de borden kampten verschillende spelers met ruimtegebrek maar dit werd slechts Dolf Wissmann fataal. Via 4 uiteenlopende remises en 3 zwaarbevochten overwinningen won Lasker uiteindelijk met 5-3. Door dit resultaat staat Lasker in de derde klasse A van de landelijke schaakcompetitie nu ongedeeld eerste met 6 uit 3 gevolgd door Zwolle, Almelo en Sneek met 4 uit 3.

Lasker begon rustig met 4 remises van uiteenlopend karakter. Murk Viersma kreeg met wit na een vingerfoutje van zijn opponent juist veel ruimte in de opening maar zag geen kans dit voordeel uit te buiten. Alles werd min of meer vastgezet en met het oog op de stand op de andere borden nam Murk genoegen met een puntendeling.

Tjalling Wiersma volgde met zwart niet veel later dit voorbeeld. Hij kwam op een gegeven moment wat gedrongen te staan maar Tjalling weet altijd haarfijn waar het om draait in de partij. Ook nu ruilde hij in een dynamisch middenspel met veel onderhuidse spanningen op tijd een aantal stukken en niet veel later was de vredespijp binnen handbereik.

Ook Jan Hibma kampte aanvankelijk met zwart met wat ruimtegebrek maar toen hij eenmaal (in een voor hem nieuwe opening) loskwam, had hij het beste van het spel. Echter ook hij verkoos met het oog op de andere borden om op safe te spelen en af te wikkelen naar een gelijkstaand eindspel en remise aan te bieden hetgeen door zijn tegenstander gretig werd geaccepteerd.

Herman de Vries deed met zwart in de opening veel pionzetten op de damevleugel maar dit pakte niet helemaal goed uit en hij werd vervolgens enigszins ingesnoerd. Hij gaf echter geen krimp en in de geest van Houdini wist hij te ‘vluchten’ in een ongelijk lopereindspel dat hij vervolgens ogenschijnlijk achteloos remise hield.

Teamcaptain Erik Bosma bracht Lasker op voorsprong in een partij die cruciaal was voor het eindresultaat. Erik vond ondanks zijn drukke bestaan en de nodige beslommeringen de rust en ruimte in zijn hoofd om in een moeilijk middenspel zijn witte stukken naar de juiste velden te dirigeren. Toen hij ook nog eens kans zag een pionnetje mee te snoepen serveerde hij de partij beheerst uit.

Helaas werd deze winstpartij teniet gedaan door een nederlaag van Dolf Wissmann. Dolf zet zijn partijen met wit altijd op originele en eigen(zinnige) wijze op en boekt hier vaak uitstekende resultaten mee. Dolf moet het hebben van zijn rekenen maar deze keer verrekende hij zich jammerlijk en hoewel hij zich nog creatief verweerde kon hij het tij helaas niet meer keren. Tussenstand 3-3.

Met nog twee partijen te gaan leek het nog spannend te worden maar het was de hele middag al duidelijk dat Sikko Ros en Rienk Sijbesma het beste van het spel hadden. Sikko kwam met wit in een messcherpe variant terecht maar kreeg na een zwarte misgreep duidelijk het beste van het spel. Zijn zeer jeugdige opponent ging echter niet bij de pakken neerzitten en Sikko moest uiteindelijk nog nauwkeurig spelen om een dubbeltoreneindpel te verzilveren. Dit deed hij naar behoren. Tussenstand 4-3.

Rienk opende met zwart heel bescheiden maar overklaste zijn tegenstander al snel met goed positiespel. Dit resulteerde in pionwinst en een sterk zwart paard tegen een vleugellamme witte loper. Hoewel Rienk na een vingerfoutje nog nauwkeurig moest spelen, was zijn pluspion uiteindelijk niet meer te houden. Eindstand 5-3. Een terechte maar toch zwaarbevochten teamoverwinning.

Tot slot volgend hier nog de gedetailleerde uitslagen. Lasker had wit aan de even borden.

T

Emanuel Lasker

2033

Staunton

1952

5

3

1.

Tjalling Wiersma

2155

Yeb Blom

1945

½

½

2.

Sikko Ros

2187

Jonas Hilwerda

1982

1

0

3.

Rienk Sijbesma

2060

Hans Polee

2031

1

0

4.

Dolf Wissmann

2056

John Riksten

2014

0

1

5.

Jan Hibma

2107

Erwin van Pelt

1982

½

½

6.

Erik Bosma

2003

Edwin Zuiderweg

1880

1

0

7.

Herman de Vries

1856

Piet Mulder

1885

½

½

8.

Murk Viersma

1840

Bauke Koole

1900

½

½

Door uw speciale verslaggever Jan Hibma.