De autorit naar het Jannes van der Wal Denksportcentrum was al een voorbode. Wat wil het geval? Met onze debutant in het eerste team van Lasker 1 Hans Kemperman achter het stuur stuiten we zaterdagmorgen tussen Buitenpost en Groningen op een wegversperring die ons noopte tot allerlei sluiproutes met als gevolg dat we nog net op tijd de speelzaal bereikten. Een versperring die centraal stond in de wedstrijd tegen SISSA 3 in de zin dat de spelers van SISSA ons ook de weg versperden naar de overwinning. Sterker nog, de “Sissianen” strooiden zoveel zand in de nog ongeslagen Laskermachine dat we met 5-3 ten onder gingen.

Slechts Rienk Sijbesma en Jan Hibma ontrokken zich enigszins aan de malaise door overwinningen van zeer uiteenlopend karakter. Rienk won op karakteristieke wijze; dat wil zeggen hij buitte met wit een positioneel voordeeltje langzaam maar zeker uit tot een gewonnen stelling. Met 4 uit 4 is Rienk aan een goed seizoen bezig. Jan daarentegen gooide in het middenspel de knuppel in het hoenderhok en loodste in tijdnood ten koste van 2 pionnen zijn zwarte c-pion naar de overkant. Deze viel slechts middels een torenoffer de weg te versperren en toen wit dan ook besloot de pion te slaan bleek deze vergiftigd.

Door 2 remises kwam Lasker op 3 punten. Murk Viersma (met zwart) zijn partij bevond zich de hele middag binnen de remisemarge maar binnen deze marge had Murk mogelijk in de slotstelling nog wel een poging kunne wagen. Echter met de (tussen)stand op de andere borden -die er niet goed uitzag- koos Murk eieren voor zijn geld ofwel hij prefereerde het halve ei. Debutant Hans Kemperman kwam met wit iets minder uit de opening en dit resulteerde al snel in en toreneindspel dat iets minder stond. Zijn tegenstander probeerde dan ook van alles om dit uit te melken maar Hans gaf geen krimp en na 5,5 uur spelen bereikte hij de veilige remisehaven.

De overige 4 partijen gingen helaas jammerlijk verloren. Invaller Jacob Strikwerda werd met wit langzaam maar zeker in de verdediging gedrukt. Zijn koning kwam hierdoor enigszins op de tocht te staan en hoewel Jacob zich nog creatief verdedigde, was er uiteindelijk geen houden meer aan.

Dolf Wissmann kwam met zwart niet tot zijn geliefde aanvalsspel en toen hij in min of meer gelijkwaardige gesloten stelling een mindere zet deed, kon hij het tij niet meer keren.

Sikko Ros leed met zwart zijn eerste seizoensnederlaag. Hij kwam na voorzichtig manoeuvreren een tikkeltje beter te staan maar toen hij zijn onderste rij even uit het oog verloor, keerden de kansen en kwam Sikko er niet meer aan te pas.

Tjalling Wiersma had met wit de stand nog in evenwicht kunnen trekken ware het niet dat hij ergens in het middenspel door een vingerfout een stuk verloor. Hij probeerde zich nog wel wat tegenkansen te verschaffen maar dit was helaas vechten tegen de bierkaai.

Onze onvolprezen teamcaptain Erik Bosma -die helaas verhinderd was- kwam in de eindfase nog langs om ons moreel bij te staan. Helaas mocht dit niet baten hoewel we de fighting spirit van Erik deze middag wel konden gebruiken.

Pikant details in dit treffen was dat Jacob het moest opnemen tegen Ernst-Jan Pastoor aan bord 5. Het had mooi geweest als onze dominee Hans Kemperman tegen Pastoor had moeten spelen……..

Kortom een terechte 5-3 nederlaag die Lasker weer met beide benen op de grond zet. Echter we staan nog steeds gedeeld aan kop -samen met Almelo en Sneek- met 6 punten uit 4 wedstrijden. In de vijfde ronde (op 17 december) moeten we aantreden tegen medekoploper Almelo.

SISSA 3

1922

Emanuel Lasker

2037

5

3

1.

Eric Jan Walinga

1971

Tjalling Wiersma

2156

1

0

2.

FM Otto Rubingh

2077

Sikko Ros

2193

1

0

3.

Casper Rupert

1938

Rienk Sijbesma

2079

0

1

4.

Edim Salihbegovic

1866

Dolf Wissmann

2071

1

0

5.

Ernst-Jan Pastoor

1961

Jacob Strikwerda

1921

1

0

6.

Carl Hoekstra

1852

Jan Hibma

2078

0

1

7.

Elias Oude Brunink

1877

Hans Kemperman

1951

½

½

8.

Willem Sipkema

1838

Murk Viersma

1846

½

½

Tot overmaat van ramp ging ook de bekerwedstrijd tegen Philidor 1 uit Leeuwarden nog eens dik verloren ofwel we gingen met 3.5 tegen 0.5 het schip in. Sikko, Tjalling en Rienk verloren respectievelijk van Migchiel De Jong, Eddie Scholl en Jeroen Weggen. Jan hield zich knap staande en wist uiteindelijk een plusremise uit het vuur te slepen tegen Erik Sparenberg.

Door Jan Hibma.