Zaterdag, 17 december – Na een voorspoedige autorit bereikten de schakers van Lasker 1 rond het middaguur Almelo. Alle stoplichten stonden zowaar op groen en na een verkwikkende wandeling betraden we ruim op tijd de sfeervolle speelzaal. De belangen waren groot aangezien wij met ingang van de 5e speelronde in de 3e klasse A van de landelijke schaakcompetitie eerste stonden en Almelo tweede. Het werd een ongemeen spannende middag hoewel de uitslag anders doet vermoeden. In het vierde en vijfde speeluur gingen bij Lasker de (stop)lichten uit en liepen we tegen een KO aan. Kortom een zware 5,5 tegen 2,5 nederlaag die echter ook zomaar anders had kunnen aflopen. Sikko Ros en Tjalling Wiersma wonnen overtuigend en Jan Hibma moest na zetherhaling in remise berusten. De overige 5 partijen gingen helaas jammerlijk verloren hoewel er meer in had gezeten.

Sikko (wit) moest diep in zijn geheugen tasten om een stukoffer te weerleggen. Dit lukte uiteindelijk middels een subtiel pionzetje hoewel het zeker niet zonder slag of stoot ging.

Tjalling (zwart) kreeg zijn ‘stellinkje’ en dirigeerde zijn stukken met vaste hand naar de ideale velden. Een blunder van zijn opponent in lichte tijdnood en bedenkelijke stelling leverde het volle punt op.

Jan (wit) offerde in een dynamische stelling 2 pionnen maar zag zijn moed slechts ten dele beloond. Meer dan een remise door zetherhaling zat er in de tijdnoodfase helaas niet in.

Dolf Wissmann (wit) deed -tactisch aan bord 1 geposteerd- een gooi naar de onsterfelijkheid en leek in stijl te gaan winnen. Helaas kwam er ergens zand in de aanvalsmachine en ging er te veel materiaal verloren.

Erik Bosma (zwart) volgde niet veel later dit voorbeeld. Na origineel openingsspel leek er geen vuiltje aan de lucht maar de gekozen afwikkeling bevatte toch minder tegenkansen dan Erik inschatte met als gevolg dat hij -strijdend als altijd- ten onder ging.

Invaller Johnny Diekstra (wit) speelde een puike partij en kwam aanmerkelijk beter te staan. Helaas verzuimde hij de partij naar zich toe te trekken en moest hij zich uiteindelijk na hevig verzet gewonnen geven. Echter deze partij illustreerde eens te meer dat ‘good old Johnny’ nog lang niet aan zijn schaakpensioen toe is!

Tussenstand 3,5 tegen 2,5 voor Almelo maar met Rienk Sijbesma en Murk Viersma nog aan het spelen leek een gelijkspel nog wel haalbaar.

Echter onze niets ontziende puntenmachine dit seizoen, Rienk (zwart) liep tegen zijn eerste nederlaag van dit seizoen aan. De met rugklachten kampende Rienk leek -na vele tactische schermutselingen- een eindspel met pion minder wel remise te houden maar kon in het vijfde speeluur toch zijn rug niet genoeg rechten om een nederlaag af te wenden.

Murk (zwart) leek met zijn ver opgerukte vrijpion goede winstkansen te hebben maar de stelling was tricky en beide koningen stonden op de tocht. Helaas werd een vingerfoutje Murk na meer dan 5 uur spelen uiteindelijk fataal.

Kortom, Lasker met 5,5 tegen 2,5 zwaar KO maar -zoals wel vaker in het schaken- had het zomaar anders kunnen lopen. Echter, als telt nu eenmaal niet in de sport en zoals een bekend adagium luidt: “Als je de kansen niet benut, beland je uiteindelijk in de put”. Gelukkig is er genoeg tijd om de wonden te likken aangezien de winterstop voor de deur staat. De volgende wedstrijd -een thuiswedstrijd tegen Zwolle- staat voor zaterdag 4 februari op het programma in de altijd sfeervolle Aardappelbeurs. Het predicaat kraker is zeker op zijn plaats aangezien Zwolle tweede en Lasker gedeeld derde staat.

T

Almelo

2029

Emanuel Lasker

2033

1.

Zagar Zeeman

2152

Dolf Wissmann

2071

1

0

2.

Marcel Wildschut

2114

Rienk Sijbesma

2079

1

0

3.

Johan op den Dries

1980

Sikko Ros

2193

0

1

4.

Edwin Sarink

2014

Tjalling Wiersma

2156

0

1

5.

Martin Bootsma

2044

Jan Hibma

2078

½

½

6.

Ben Poelstra

1951

Erik Bosma

2013

1

0

7.

Alexandr Mityaev

1945

Johnny Diekstra

1828

1

0

8.

Alvin Jutba

2032

Murk Viersma

1846

1

0

Door Jan Hibma.