Hoewel de 2,5 – 5,5 nederlaag anders doet vermoeden, was het predicaat bloedstollend zeker van toepassing op de topper in de derde klasse A van de landelijke schaakcompetitie tussen de nummers 2 (Zwolle) en 3 (Lasker). Op alle borden vloeide er afgelopen zaterdagmiddag 4 februari bloed in de sfeervolle Aardappelbeurs; zoveel dat de bloedbank wel jaren vooruit kan.

Lasker begon goed met een knappe overwinning van Murk Viersma (zwart). Murk die normaal gesproken niet zo bloeddorstig is, rook in het middenspel in een tactische stelling bloed en met een fraaie manoeuvre won hij een stuk en uiteindelijk de partij.

Helaas kon Sikko Ros (zwart) de voorbeeld niet volgen. In een bloedstollende slotfase met weinig tijd op de klok was de situatie rond zijn koning bloedlink. Hij bleef aanvankelijk koel maar miste helaas ergens een fraaie wending die het tij had kunnen keren. Hierna viel een nederlaag niet meer af te wenden.

Ook Tjalling Wiersma (wit) ging uiteindelijk ten onder. In een partij met wisselende kansen ging Tjalling wat te ver door een vervelende penning toe te laten. Hij moest hiervoor bloeden en de penning bleek uiteindelijk fataal.

Jan Hibma (zwart) leek de stand weer in evenwicht te brengen. In het middenspel trok hij het initiatief langzaam naar zich toe en na een lange bloederige slagenwisseling leek winst een kwestie van tijd. Helaas gooide een door de tegenstander -vlak voor de tijdcontrole- terecht geclaimde zetherhaling -3x dezelfde stelling- roet in het eten met een puntendeling tot gevolg.

Rienk Sijbesma (wit) moest in de opening even nauwkeurig spelen maar kreeg al snel zijn stellinkje ofwel hij kon zonder risico tegen een losse pion spelen. Echter er kleefde bloed aan de pion met als gevolg dat Rienk in de slotfase niet aan zetherhaling kon ontsnappen met eveneens een halfje tot gevolg. Tussenstand 2-3 met nog 3 partijen te gaan.

Erik Bosma (wit) trok fris van leer en ten aanval met zijn h-pion. Helaas bloedde de beoogde aanval dood en keerden de kansen. Erik vocht -aangezien hij een bloedhekel heeft aan verliezen- uiteraard voor wat hij waard was maar zijn tegenstander liet het verkregen voordeel niet meer los en incasseerde uiteindelijk het volle punt. Tussenstand 2-4.

Thys Tuinstra (wit) zette zijn partij degelijk op en de partij leek na interessante schermutselingen in een bloedeloze remise te eindigen. Echter het resterende toreneindspel bleek niet zonder venijn en toen Thys naar eigen zeggen vergat zijn h-pion op te schuiven werd hij langzaam maar zeker teruggedrongen. Helaas zat een Houdini-act er deze keer niet in voor Thys en moest hij uiteindelijk zijn koning omleggen.

Dolf Wissmann (zwart) kreeg na een originele opening het beste van het spel maar in zijn zoektocht naar directe winst ging hij wat te ver en dit kostte hem uiteindelijk een vol stuk. Hij speelde echter na de tijdcontrole stug door waarmee hij waarschijnlijk het bloed onder de nagels van zijn tegenstander vandaan haalde en diens bloed ook nog eens begon te koken. Dolf had echter goed gezien dat hij met zijn zwarte dame een eeuwig schaakmechanisme kon forceren en dit geschiedde ook met een halfje tot gevolg. Chapeau voor Dolf zijn vechtlust.

Samenvattend, en zwaarbevochten 2,5 -5,5 nederlaag waarin Lasker op beslissende momenten niet koelbloedig genoeg was en het af liet weten. Door deze nederlaag staat Lasker nu in de middenmoot (5e) met 6 punten uit 6 wedstrijden. Met nog 3 wedstrijden te spelen, staat Lasker 3 punten achter op de koplopers Zwolle en Almelo. Op 11 maart staat de (uit)derby tegen Sneek op het programma.

Ter voorbereiding hier op lijkt een spirituele heisessie onder leiding van onze dominee Hans Kemperman geen overbodige luxe. Een sessie met maar één insteek: het bloed -zonder bloedvergieten- te laten stromen waar het deze schaakmiddag kennelijk niet kon gaan: de hersenen.

Op de weg terug naar Leeuwarden dachten chauffeur Jan en bijrijder Dolf rustig ‘uit te blazen’ van hun 2 zeer inspannende partijen. De politie dacht hier echter ander over. Na een ‘achtervolging’ door de stad werden de heren tot stoppen gedwongen en kwam de standaardvraag of Jan wilde meewerken aan een blaastest met de dwingende mededeling ‘rustig uit te blazen’. Hoewel Jan’s bloedruk enigszins begon te stijgen bij dit verzoek werd er geen alcohol in het bloed aangetroffen en konden beide heren hun weg vervolgen.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen; Lasker had wit aan de even borden.

T

Emanuel Lasker

2031

ZSG

2064

1.

Sikko Ros

2186

Arnold Frijling

2194

0

1

2.

Tjalling Wiersma

2139

Andries Mellema

2197

0

1

3.

Dolf Wissmann

2015

Boris de Jonge

2074

½

½

4.

Rienk Sijbesma

2084

Ferdinand Binnendijk

2049

½

½

5.

Jan Hibma

2084

Marten Berghuis

1992

½

½

6.

Erik Bosma

2007

Ronald Keizer

2042

0

1

7.

Murk Viersma

1841

Bram de Vries

1969

1

0

8.

Thijs Tuinstra

1894

Bart van Gelder

1992

0

1

Door uw speciale ‘bloedfanatieke’ schaakverslaggever Jan Hibma.