In de externe heeft Lasker 1 afgelopen zaterdag (11 maart 2017) een gelijkspel behaald en daardoor eindelijk weer eens een matchpunt binnengehaald.

Nadat we in de laatste twee seizoenen genoegen had moeten nemen met een tweede plek, in beide gevallen met ruime achterstand op een topfavoriet die de verwachtingen waarmaakte, leken de kansen bij aanvang van dit seizoen gunstiger. Op basis van rating behoorden we vooraf tot de favorieten, en in de loop van het seizoen is gebleken dat we in klasse 3A het team met de hoogste gemiddelde rating zijn. De favorietenrol werd aanvankelijk waargemaakt want nadat de eerste drie wedstrijden, gespeeld in september, oktober en november waren gewonnen was een riante koppositie bereikt, de vierde ontmoeting echter, nota bene tegen het onderaan staande Sissa 3, draaide eind november uit op een verrassende nederlaag en na verlies van de cruciale duels tegen de medefavorieten Almelo (december) en ZSG uit Zwolle (februari) was het met kampioensaspiraties al gedaan. Afgelopen zaterdag was het daarom vooral zaak om in en tegen Sneek eerst maar eens te voorkomen dat de reeks nog langer zou worden. Sneek is een geduchte tegenstander en doet qua rating niet veel voor ons onder, en ten opzichte van het duel dat twee jaar geleden plaats had op dezelfde locatie en in 5-3 voor Sneek eindigde, stonden bij beide teams maar liefst zeven spelers opnieuw in de opstelling. Bij Sneek was het nu Dick Stavast in plaats van Johnny Fluit, bij ons was het in 2015 Ronald van der Veen, daarvoor hadden we nu Jacob Strikwerda, die zich zich een dag voor aanvang, zoals al eerder dit seizoen, vlot bereid had verklaard om in te vallen en vanuit Amsterdam naar het Noorden te willen komen.

Aan de borden 1, 3 en 5 hadden Sikko, Jan en ik (DW) niet alleen wit maar ten opzichte van de tegenstander ook nog enig ratingoverwicht, in die partijen mocht dus iets meer verwacht worden.

Sikko had in 2015 tegen Han Holl een remise moeten toestaan maar gaf nu, als kopman, het goede voorbeeld. Vanuit de opening kwam hij in het voordeel en dat werd daarna verder uitgebouwd, het zag er in ieder geval uit als een overtuigende overwinning.
Ook Jan en ik wisten van het recht op de beginzet te profiteren en kregen, net als Sikko, voordeel maar de frequentie zwakke momenten tijdens een partij zal bij ons wel wat hoger liggen.
Jan wist achteraf precies waar het fout gegaan was en welke zet hij had moeten spelen, maar was naar eigen zeggen om de een of andere reden bezweken voor de verleiding van een alternatief, zijn betere stelling veranderde in één klap in een mindere, kwam toch weer terug in de partij, maar verloor uiteindelijk ook omdat de tegenstander de kansen goed benutte.
Ik kon tegen Jan Lootsma na de opening met twee pionnen meer ook tevreden zijn, maar dat er met een bord vol stukken nog van alles kon gebeuren bleek wel, want na enkele vergissingen en rekenfouten van mijn kant in het middenspel verdween al het voordeel en het had niet veel gescheeld of de kansen waren volledig gekeerd. Doordat ik in wederzijdse tijdnood een gevaarlijke witte vrijpion op d7 kon krijgen viel het toch nog mijn kant op.
Erik kreeg een koningsaanval te verwerken maar kreeg zelf ook kansen bijvoorbeeld nadat tegenstander Anne Kloosterman, minder handig, een pion voor Erik's koning had neergezet, dat een koning zich soms geen betere bescherming wensen kan dan een pion van de andere kleur voor z'n neus bleek ook nu weer. De stelling bleef echter moeilijk en het lukte Anne om het winstpad toch weer te vinden.
Rienk Sijbesma, met 4,5 uit 6 onze topscorer dit seizoen, speelde tegen Jouke Bakker, met 5,5 uit 6 topscorer in de hele klasse, en had een zware middag maar mogelijk was de stelling na twintig zetten minder slecht dan gedacht, in feite was het vooral een fout op de 22e zet die de zaak besliste.

Murk, speelde net als in de vorige ontmoeting met Sneek tegen Selwin Keuning en werd eerst in het defensief gedrongen en ging uiteindelijk ten onder toen de schermutselingen rond een latere tegenaanval ongunstig uitpakten.
Tjalling Wiersma speelde tegen Dick Stavast en was daarmee onbedoeld een beetje in een rol van 'uitdager' terecht gekomen, enkele dagen eerder was Stavast namelijk voor de vijfde achtereenvolgende keer Fries kampioen 60+ geworden, Tjalling deed nog nooit aan het 60+ kampioenschap mee. In de partij had Stavast lang het betere spel maar toen rond de 40e zet ook voor zwart de kansen kwamen liet Tjalling ze niet lopen. Op een middag waarin in de meeste partijen wit de overhand had was het van onze vier zwartspelers de enige score.
Rest nog onze invaller, Jacob Strikwerda. Het was een partij met kansen over en weer maar zo tegen de 40e zet aan leek de speler van Sneek, Christian Kuitert, aan de winnende hand, sterker nog, als in onderstaand diagram 38.-g4! was gespeeld was het vast 0-1 geworden, want 39.hxg4 Th2+ 40.Kg1 Db6+ is niet zo moeilijk. Ook na 38.-Df6! zou wit weinig tegenspel meer hebben.


Strikwerda - Kuitert na de 38e zet van wit

In grote tijdnood werd het 38.-h5? Nog steeds kan zwart nu streven naar 39.-Df6! en eigenlijk ziet 39.-g4! er nu nog sterker uit, het verbaast niet dat swart, voor de pionzet koos. Als de witte zet die er nog tussen zit de situatie totaal verandert is dat natuurlijk wel een belangrijk detail, maar voor het inschatten van de consequenties zal de zwartspeler tijd meer hebben gehad. 39.f6! Nu is 39.-Df6 niet meer voorhanden. 39.-g4? En die zet wint nu niet, maar ... verliest. 40.Df5! De beschikbaarheid van dat veldje voor de dame verandert alles. Koning, toren, loper, bij zwart staat de hele familie 'in'. 40.-gxh3+ 41.Kh1! Lxf6 42.Dxf6 Dxf6 43.Txf6 Txe4 44.d6 Td4 45.d7 Kf8 46.Tf3, 1-0. Het is duidelijk dat de uitslag ook andersom had kunnen zijn. Wit pakte zijn kans toen die voorbijkwam.

Zelfs bij Philidor hebben ze het erover, dat is duidelijk, deze foto tref ik aan op de site van Philidor ( http://eelke.home.xs4all.nl/Philidor1847/ ).

''Dus zo tegen de 40e zet prikte die Strikwerda ineens een pion in de stelling van Kuitert?!
''Ja, hier, kyk hier, Eddie, hier skoof hy die pion de swarte stelling binnen, De controle over dat swarte veld waar essentieel, een set eerder had swart met bijvoorbeeld 38.-Df6! het pleit beslechte kinnnen, een nog snellere winst was daar 38.-g4! geweest. Na 39.f6! is het voor 39.-Df6! te laat, en voor 39.-g4? ok, de dame kin nou namelijk naar het veld waar sokrekt de pion nog stond, ho wacht, dat veld wys ik ok efkes an, da's wel su maklik, kyk, dan gaat it om it witte veld vóór de witte pion, bekeken fanút it wyte perspectief. Op dat veld stond zonet nog die pion, die ene extra mogelijkhied betekent een wereld van verskil.'

Gedetailleerde uitslagen:

T

Sneek

1978

Emanuel Lasker

2029

4

4

1.

Han Holl

1989

Sikko Ros

2186

0

1

2.

Jouke Bakker

2006

Rienk Sijbesma

2084

1

0

3.

Tjitze Schram

1964

Jan Hibma

2084

1

0

4.

Anne Kloosterman

2013

Erik Bosma

2007

1

0

5.

Jan Lootsma

1907

Dolf Wissmann

2015

0

1

6.

Dick Stavast

2114

Tjalling Wiersma

2139

0

1

7.

Christian Kuitert

1902

Jacob Strikwerda

1879

0

1

8.

Selwin Keuning

1929

Murk Viersma

1841

1

0

.

Laatst aangepast (dinsdag, 14 maart 2017 21:49)