Dat deze “oude kop” nog niks aan actualiteit heeft ingeboet, bleek afgelopen zaterdag maar weer eens. De schakers van het eerste team van de schaakclub Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie speelden “thuis” tegen Groninger Combinatie 3. Thuis was in dit geval niet de vertrouwde Aardappelbeurs maar Zalencentrum Priyas; de speelzaal van onze grote broer Philidor Leeuwarden. Aangezien de Aardappelbeurs het toneel was van de darters toonde Philidor zich gastvrij en werd er speelruimte ingeruimd voor Lasker dat zij aan zij streed met Philidor 1 en 2. Kortom (over oude kop gesproken) een zaal vol “oude karakteristieke koppen” in de zin dat Philidorianen en Laskerianen clubliefde hoog in het vaandel hebben staan en vaak al decennia lid zijn van hun club.

 

Lasker begon niet goed aan het duel aangezien het na 3 remises en 2 nederlagen op het randje van een nederlaag balanceerde. Echter Lasker toonde weer eens zijn veerkracht en de laatste 3 partijen werden uiteindelijk op karakter gewonnen met een 4,5 tegen 3,5 overwinning tot gevolg.

Aanvankelijk leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Teamleider Erik Bosma stuurde met zwart al snel op remise aan en zijn vredespijpvoorstel werd gretig geaccepteerd. Rienk Sijbesma deed er met wit iets langer over dit resultaat te bereiken. Hij dook al snel een eindspel in en hij leek hierin beter te staan maar zelf was hij een andere mening toegedaan en koos het halve ei in plaats van ijzer met handen te breken. Tjalling Wiersma kreeg na een rustige opening zijn “stellinkje”. Helaas was het materiaal te veel uitgedund en maakten de ongelijke lopers de winstkansen klein. Tjalling probeerde uiteraard nog van alles maar meer dan een puntendeling zat er niet in.

Hans Kemperman werd in de opening met zwart enigszins verrast en verloor een pion. Hoewel hij daarna al zijn creativiteit en tactische vaardigheden in de strijd gooide, kon hij het tij en de vijandelijke pionnen uiteindelijk niet meer keren. Jan Hibma offerde met zwart in het middenspel een stuk; dit leek kansrijk maar zijn opponent pareerde alle dreigingen met vaste hand en won uiteindelijk met een tussenstand van 1,5 tegen 3,5 tot gevolg.

Dolf Wissmann trok met wit fel van leer en leek al snel in stijl te gaan winnen. Een mindere zet gooide aanvankelijk roet in het eten maar Dolf herpakte zich goed en serveerde de partij na stukwinst beheerst uit. Sikko Ros volgde niet veel later dit voorbeeld; ook hij trok met wit ten aanval tegen de vijandelijke koning. Een stukoffer van zijn opponent leek het ergste gevaar te bezweren maar Sikko molk het materiële overwicht langzaam maar zeker naar winst. Murk Viersma tenslotte werd de matchwinner. Hij had met wit de hele partij al een klein positioneel voordeeltje en stond ook nog eens een pion voor. Echter de stelling zat vol tactische wendingen maar Murk had goed gezien dat het over de f-lijn moest gebeuren en met de krachtige paardsprong naar f6 besliste Murk de partij in zijn voordeel.

Samenvattend, een zwaarbevochten maar terechte overwinning waarmee Lasker 1 nu gedeeld derde staat -samen met Sneek- met 9 punten uit 8 wedstrijden in de 3e Klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Met de laatste wedstrijd tegen het reeds gedegradeerde Kampen op 6 mei nog voor de boeg, lijkt een derde plaats het hoogst haalbare. Tot slot nog een woord van dank aan Philidor voor het kosteloos afstaan van hun speelzaal. Wie weet krijgt dit nog eens een vervolg.

Tot slot volgen hier nog de gedetailleerde uitslagen.

T

Emanuel Lasker

2038

Groninger Combinatie 3

1956

1.

Tjalling Wiersma

2139

Mark Kruit

1992

½

½

2.

Sikko Ros

2186

Reno Emerencia

2015

1

0

3.

Erik Bosma

2007

Robert de Boer

1984

½

½

4.

Rienk Sijbesma

2084

Ewout Clarenburg

1955

½

½

5.

Jan Hibma

2084

Govert Pellikaan

1944

0

1

6.

Dolf Wissmann

2015

Henk Bosveld

1951

1

0

7.

Hans Kemperman

1944

Taco van de Poel

1877

0

1

8.

Murk Viersma

1841

Kawar Yakinsyah

1928

1

0

Jan Hibma, zondag 2 april 2017.

Laatst aangepast (zondag, 02 april 2017 18:58)