Zaterdag 7 oktober 2017, Leeuwarden – In een kolkend Kalverdijkje viel de spanning tegen de klok van 17.00 uur te snijden. Dit gold met name voor de schaakklassieker tussen Philidor 2 uit Leeuwarden en Lasker 1 uit Sint Jacobiparochie. Spanning die door Lasker’s schaakhistoricus en -analyticus Dolf Wissmann nog eens werd opgevoerd met een zeer lezenswaardige mail over de tussenstand in de onderlinge duels; 19-19 met een bordpunt meer voor Philidor 2. Na een openingswoord van Eddie Scholl vlogen de heren elkaar niet veel later vol maar sportief in de haren.

Dit gold niet voor het duel tussen Wietze Jongsma en Rienk Sijbesma (met zwart). Invaller Wietze -speciaal voor deze gelegenheid van stal gehaald- ruilde al snel een aantal paarden maar kwam desalniettemin beter te staan. Aanleiding om remise aan te bieden hetgeen door Rienk gretig werd geaccepteerd. Er doen geruchten de ronde dat Wietze al op zet 12 remise aanbod maar dit zo zachtjes deed dat Rienk dit niet hoorde.

Kersvers Laskerlid Joost van Dam (met zwart) luisterde zijn debuut op met een goede remise tegen de altijd gevaarlijke Catharinus Mulder, oud lid van Lasker. Joost moest in de opening even nauwkeurig spelen maar kwam zienderogen beter te staan en in de slotstelling stond hij zeker niet minder. Een meer dan nuttig halfje zou later blijken.

Ook Erik Bosma (met zwart) speelde een partij met wisselende kansen. Na een goede opening werd hij in het middenspel enigszins terug gedrongen. Echter hij vlocht subtiel allemaal dreigingen in de stelling waardoor hij schijnbaar beter kwam te staan. Hij had door kunnen spelen -aan vechtlust ontbreekt het Erik nooit- maar verkoos uiteindelijk het halve ei. Tussenstand 1,5 tegen 1,5.

Tijd voor een demarrage en het was nota bene Murk Viersma (met wit) die er als eerste met een vol punt vandoor ging. Murk die veel sterker speelt dan zijn rating doet vermoeden had de partij vanaf het begin onder controle en bouwde zijn “voorsprong” langzaam maar zeker uit. Een puike partij van onze “remisekoning” maar teamspeler bij uitstek die na afloop fijntjes liet weten dat hij tegen Philidor 2 altijd extra gemotiveerd is..

Dolf Wissmann (met wit) volgde niet veel later dit voorbeeld. Hier zag het aanvankelijk niet naar uit aangezien zijn opening mislukte en zwart na dameruil duidelijk beter stond. Dolf zette echter een tandje bij en speelde het eindspel duidelijk beter dan zijn opponent. Tussenstand 1,5 tegen 3,5.

Jan Hibma (met wit) leek het winnende punt te scoren en de slotstelling was ook min of meer gewonnen maar Jan vertrouwde het niet en met het oog op de stand op de resterende 2 borden ging hij bewust in op een zetherhaling (remise) waarmee de tussenstand 2-4 werd. Pikant detail was dat (de nieuwe) Jan al op zet 11 -terwijl er nog niks geslagen was- dameruil aanbod en vervolgens subtiel manoeuvrerend (en een vingerfoutje van zijn tegenstander) de overhand kreeg. Overigens was de door zijn tegenstander ingediende remiseclaim niet rechtmatig maar dit was slechts uitstel van de puntendeling.

Met Hans Kemperman (met zwart) en Sikko Ros (met wit) nog achter de borden leek er geen vuiltje aan de lucht. Echter beide Laskerianen vergooiden hun voordeel jammerlijk. Eerst verspeelde Hans na een sterk gespeelde partij zijn voordeel in een toreneindspel en moest zelfs nog vechten voor remise. Hij deed dit vol overgave en slaagde hier uiteindelijk moeiteloos in.

Sikko stond na een lange manoeuvreerpartij duidelijk beter maar verloor door een kleine combinatie jammerlijk een (plus)pion. Hierdoor kwam de stelling weer in evenwicht en hoewel het resterende toreneindspel door zijn sympathieke tegenstander -De Baard voor intimi- nog even werd doorgespeeld werd de vredepijp tegen de klok van 18.00 uur uiteindelijk toch gerookt.

Conclusie: een zwaarbevochten maar uiteindelijke terecht 3-5 overwinning voor Lasker die de onderlinge balans tussen beide teams weer doet doorslaan in het voordeel van Lasker. Op naar de volgende ontmoeting!

Tot slot de gedetailleerde uitslagen. Lasker had wit aan de oneven borden.

Philidor 1847 2

Emanuel Lasker

Etmans , M.D. (Maarten)

1982

Ros , S. (Sikko)

2191

½ - ½

Jongsma , W. (Wietze)

2052

Sijbesma , R. (Rienk)

2077

½ - ½

Jong de, S.F.J. (Siegbert)

1968

Hibma , J. (Jan)

2034

½ - ½

Berg van der, W. (Wessel)

1984

Bosma , E.S. (Erik)

1984

½ - ½

Kruit , E.A. (Erik)

1887

Wissmann , D. (Dolf)

1991

0 - 1

Mulder , C. (Catharinus)

1926

Dam van, J.G. (Joost)

1946

½ - ½

Popta van, H.D. (Hette)

1936

Viersma , M. (Murk)

1862

0 - 1

Netten van, F. (Franke)

1937

Kemperman , J.G. (Hans)

1906

½ - ½

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma