Kattencafé “Poespas” in Leeuwarden vormde zaterdagmiddag 4 november het decor voor de schaakwedstrijd van Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie tegen Zevenaar in de derde klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Waarom niet in Grand Cafe De Friesche Club hoor ik de oplettende lezer denken? Welnu deze locatie was door een zogenaamde “dubbele agenda” helaas last minute niet beschikbaar. Gelukkig beschikken schakers altijd over een plan b en zijn ze nooit voor één kat te vangen met als gevolg dat de 16 denksporters klokslag 13.00 uur zonder poespas achter de borden plaatsnamen.

Zo’n nieuwe locatie heeft tot gevolg dat schakers altijd eerst even de kat uit de boom kijken. Hoe is het met de ruimte? Niks mis mee! Hoe is het met het licht? Niks mis mee! Hoe is het met de catering? Niks mis mee! Hoe is het met de rust? Niks mis mee?! Helaas –mispoes- dit was een misvatting; het bereiden van de lunches in de minikeuken bracht wat geluidsoverlast met zich mee die van te voren niet goed was ingeschat. Gelukkig was het personeel creatief en werden er letterlijk barricaden opgeworpen om het geluid enigszins te dempen en kon er de rest van de middag in relatieve rust worden geschaakt.

De kopman van Zevenaar was hierdoor toch enigszins uit zijn evenwicht gebracht en van een echte “catfight” aan het topbord tussen de hoogste ratinghouders kwam het dan ook niet. In een dynamische stelling werden al snel de handen geschud ten teken van een puntendeling. Sikko Ros (zwart) kon hier gezien de stelling prima mee leven.

Tjalling Wiersma (wit) bracht ons vervolgens op voorsprong middels een puike partij. Hij rokeerde lang en wachtte als een “luipaard” op een foutje van de tegenstander. Dit kwam al snel middels een verzwakkende pion zet voor de zwarte koning. Dit was de kat op het spek binden en activeerde Tjallings luie paard tot een uiteindelijk winnend ros.

Zevenaar kwam langszij door een nederlaag van Dolf Wissmann (zwart). De nog ongeslagen Dolf ging voor zijn derde overwinning op rij maar zijn tegenstander speelde sterk aldus Dolf. Deze keer beschikte Dolf -die middels creatieve invallen het tij vaak nog wel weet te keren- niet over 9 levens maar kwam hij stukverlies niet meer te boven.

Hans Kemperman (wit) bracht ons weer op voorsprong. Hij snoepte in het middenspel een pionnetje mee en het vervolg leek een technische klus maar zijn tegenstander maakte- gelijk een kat in het nauw- nog rare sprongen. Hans bleef echter rustig en schoof het resterende eindspel beheerst uit naar winst. Tussenstand 2,5 tegen 1,5.

Jan Hibma (zwart) kwam goed uit de opening maar liet zich in het middenspel (bewust) wat te ver terugdringen. Gelukkig wist hij net op tijd aan de noodrem te trekken en via het kattenluikje te ontsnappen naar een stelling vol ruimte en tactische kansen. Dit noopte zijn tegenstander om stukken te ruilen en remise aan te bieden hetgeen door Jan -met het oog op de tussenstand en de klok- na enig nadenken werd geaccepteerd. 3-2.

Jan had de stand op de overige borden goed ingeschat aangezien Murk Viersma, Erik Bosma en Rienk Sijbesma hun partijen uiteindelijk wisten te winnen.

Murk (wit) kwam gelijk uit de opening maar zag kans zijn tegenstander met een dubbelpion op te zadelen. Een tegenstander die nog wel een paar keer remise aanbod maar Murk had met zijn scherpe kattenogen al lang gezien dat het eindspel op den duur wel zou winnen en hij maakte dit inzicht met vaste hand waar.

Erik (wit) die zich als onze onvolprezen teamleider ook enigszins (katten)kwaad had gemaakt over de aanvankelijke geluidsoverlast ging hier echter prima mee om en richtte al zijn energie op het verbeteren van zijn stelling. Ook hier was het de zwartspeler die aan de noodrem moest trekken maar Erik had alle nooduitgangen goed onder controle en serveerde de partij naar behoren uit. Een knappe pot van Erik.

Rienk (zwart) speelde weer eens een “drege” partij. Nadat er aanvankelijk als katten om de hete brij werd gedraaid, trok zijn opponent uiteindelijk vol ten aanval tegen Rienk zijn koning. Verdedigen is Rienk echter niet vreemd en toen de kruitdampen waren opgetrokken, trok Rienk het initiatief en de partij tenslotte gedecideerd naar zich toe.

Kortom een zwaarbevochten maar terechte 6-2 eindstand die vlak voordat het donker werd door wedstrijdleider Joop Claus werd afgefloten. De derde helft werd analyserend in het belendende kattencafé doorgebracht waarbij er geen katten in het donker werden geknepen. Uiteraard werd de overwinning in stijl afgesloten bij de plaatselijke Chinees waarbij de helaas verhinderde fan van het eerste uur Jan de Vries -middels een telefoonverbinding- ook in de feestvreugde werd betrokken. Tot slot volgen hier nog de gedetailleerde uitslagen die tot resultaat hebben dat Lasker ongeslagen aan kop staat met 6 punten uit 3 wedstrijden op een punt gevolgd door Sneek.

Emanuel Lasker

Zevenaar

Ros , S. (Sikko)

2194

Homs , G.C.J. (Guust)

2182

½ - ½

Wiersma , T.J. (Tjalling)

2117

Huysman , A.C. (Arie)

1989

1 - 0

Sijbesma , R. (Rienk)

2086

Pelgrom , V. (Vincent)

1964

1 - 0

Bosma , E.S. (Erik)

1986

Verfuerth , T. (Thomas)

1981

1 - 0

Hibma , J. (Jan)

2044

Brandt , T. (Thorsten)

1948

½ - ½

Viersma , M. (Murk)

1894

Verfuerth , K. (Kevin)

1931

1 - 0

Wissmann , D. (Dolf)

2009

Janssen , R.R. (Reinier)

1857

0 - 1

Kemperman , J.G. (Hans)

1879

Janssen , A.H.A.F. (Toon)

1888

1 - 0

Gemiddelde Rating:

2026

Gemiddelde Rating:

1968

6-2

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma.