Het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen vormde zaterdagmiddag het decor voor de vierde ronde van de landelijke schaakcompetitie. In de sfeervolle bovenzaal kwamen maar liefst drie teams van de Groninger Combinatie in actie. Lasker -nu nog uit Het Bildt- moest het in de derde klasse A opnemen tegen het derde team; normaalgesproken een combinatie van routiniers en jeugdig talent. Nu echter met slechts één zeer jeugdig lid in de basis.

Er ontspon zich een zeer spannende strijd waarvan de uitslag lange tijd alle kanten op kon. Lasker stond op een gegeven moment met 2-3 voor maar in de 3 nog resterende partijen stonden de Laskerianen alle drie minder. Een verslag van een ware triller.

De strijd begon rustig met een gedegen remise van Jan Hibma (zwart). Hij moest het opnemen tegen zijn collega-voorzitter. Wie dacht dat beide voorzitters er eens goed voor gingen zitten kwam bedrogen uit. De partij was als een vulkaan; veel onderhuidse spanningen en tactische valkuilen maar het kwam nooit echt tot een uitbarsting. Het remiseaanbod in een eindspel met ongelijke lopers kon Jan dan ook niet weigeren.

We kwamen op voorsprong door een goede overwinning van Hans Kemperman (zwart). Hij moest het opnemen tegen een zeer jeugdig talent en werd al snel geconfronteerd met een koningsaanval. Hans had echter scherp gezien dat deze niet doorsloeg en snoepte ondertussen wat pionnetjes mee. Dit snoepgoed bleek uiteindelijk doorslaggevend voor de winst.

Murk Viersma (zwart) consolideerde de voorsprong middels een plusremise. Murk realiseerde zich kennelijk niet dat hij ondanks de ongelijke lopers duidelijk beter stond aangezien hij de belangrijkste open lijn beheerste. De vredespijp werd dan ook mogelijk (te) snel gerookt maar remise met zwart tegen een op papier sterkere tegenstander is uiteraard een prima resultaat.

Groningen kwam langszij door een nederlaag van Rienk Sijbesma (zwart). Rienk kwam goed uit de opening en stond positioneel duidelijk beter. Eén vingerfoutje deed de kansen echter keren en ineens werd Rienk geconfronteerd met een vrijpion die nagenoeg niet meer te stoppen viel. In verloren stelling overschreed Rienk dan uiteindelijk ook de tijd.

Sikko Ros (wit) bracht ons wederom op voorsprong (2-3) middels een diepzinnige manoeuvreer-partij. Zijn loper drong -niet zonder risico- diep door in de zwarte stelling; gelijk een voetballer die om tijd te rekken de cornervlag op zoekt. Met een mooi pionoffer trok Sikko vervolgens het initiatief naar zich toe en hiermee uiteindelijk de partij.

Echter de hamvraag was of de voorsprong wel genoeg was voor de teamwinst aangezien de drie resterende partijen duidelijk minder stonden. Onder het toeziend oog van deze keer non-playing teamcaptain Erik Bosma toonde Lasker zijn vechtlust.

Ten eerste was daar ons onvolprezen clubicoon Tjalling Wiersma (wit) die -verre van fit- een aanval op zijn koning middels een venijnig pionzetje met succes pareerde en vervolgens lang probeerde het resterende eindspel nog te winnen. Helaas meer dan een halfje zat er niet in.

Ten tweede was daar Dolf Wissmann die karakter toonde door een toreneindspel met een pion minder taai en actief te verdedigen en dit uiteindelijk middels een zetherhaling remise wist te houden. Karakter aangezien Dolf aanvankelijk door een diepzinnig pionoffer duidelijk het beste van het spel had. Gelukkig toonde hij zich deze keer in de omschakeling van zijn beste kant.

Tot slot was het Joost van Dam (wit) die na een lange tijd gelijkopgaande partij ergens een pionnetje verloren zag gaan en moest vechten voor een halfje. Hij deed dit op karakter en toen zijn opponent in het verre eindspel een vingerfoutje maakte, bereikte Joost met zijn oververmoeide paard uiteindelijk de veilige remisehaven.

Kortom een zwaarbevochten 3.5 tegen 4.5 overwinning waardoor Lasker zijn koppositie behoudt met 8 punten uit 4 wedstrijden. Echter naaste belager Sneek won ook en wel met 3-5 tegen het sterke Bennekom en volgt Lasker in de slipstream met 7 punten.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen.

Groninger Combinatie 3

Emanuel Lasker

Pellikaan , G. (Govert)

2003

Ros , S. (Sikko)

2194

0 - 1

Kruit , M.J.W. (Mark)

1977

Sijbesma , R. (Rienk)

2086

1 - 0

Hamond van, A.H.M. (Fons)

1942

Wiersma , T.J. (Tjalling)

2117

½ - ½

Boer de, R.E. (Robert)

2002

Hibma , J. (Jan)

2044

½ - ½

Clarenburg , E. (Ewout)

1969

Wissmann , D. (Dolf)

2009

½ - ½

Bosveld , H.E.P. (Henk)

1957

Viersma , M. (Murk)

1894

½ - ½

Yakinsyah , K. (Kawar)

1908

Dam van, J.G. (Joost)

1945

½ - ½

Hagen van der, L.G.J. (Loek)

1772

Kemperman , J.G. (Hans)

1879

0 - 1

Gemiddelde Rating:

1941

Gemiddelde Rating:

2021

3½-4½

Door Jan Hibma.