Hoewel het paard van Sinterklaas en uiteraard de Sint zelf alweer vertrokken zijn naar Spanje toch nog een enigszins geforceerde “kop” op rijm. Het Wapen van Het Bildt in Sint Anna vormde vrijdagavond 8 december het decor voor de bekerwedstrijd van Lasker 1 tegen Assen 1. Een wedstrijd in een optimaal geprepareerde speelzaal waarin Lasker op papier licht favoriet was en paarden de hoofdrol speelden. Het begon namelijk op het eerste bord al met het treffen tussen Sikko Ros en Geon Knol die uiteindelijk beslissend was voor het eindresultaat.

Lasker begon slecht met een nederlaag van Rienk Sijbesma (wit). Rienk dirigeerde zijn paarden met vaste hand naar de damevleugel maar werd uiteindelijk in het centrum en op de koningsvleugel onder de voet gelopen. Helaas waren zijn paarden te ver van het strijdtoneel verwijderd om het tij nog te kunnen keren.

Helaas volgde Tjalling Wiersma (zwart) niet veel later dit slechte voorbeeld. Tjalling zette zijn partij zeer origineel op maar greep toen het tijd was om toe te slaan helaas mis. Ook hier keerde het tij en hoewel Tjalling er nog alles aan deed en zich inventief verdedigde was een nederlaag uiteindelijk onafwendbaar. Tussenstand 0-2.

Jan Hibma (zwart) bracht Lasker weer terug in de wedstrijd. Met subtiele zetjes trok hij het initiatief langzaam naar zich toe en met een goed getimede centrumopstoot kwamen al zijn stukken tot volle wasdom en kon wit zich amper nog bewegen. Toen er ook nog een kwaliteit werd buitgemaakt werd het volle punt beheerst binnengehaald. Tussenstand 1-2 met Ros tegen Knol in de tijdnoodfase.

Sikko (wit) had steeds het beste van het spel en met fijnzinnige manoeuvres won hij uiteindelijk een pion en leek de winst in het resterende toreneindspel slechts een kwestie van tijd. Helaas zaten beide spelers in tijdnood en het was in deze cruciale fase dat Sikko de winst jammerlijk liep glippen en zich tevreden moest stellen met remise. Door dit resultaat werd de eindstand 1.5 tegen 2.5 en bekert Assen verder.

Sikko Ros (2194) - Geon Knol (2088) remise

Tjalling Wiersma (2117) - Pieter Tromp (2064) 0-1

Rienk Sijbesma (2086) - Maarten Dijkstra (2033) 0-1

Jan Hibma (2044)- Frank van der Werff (2012) 1-0

Door Jan Hibma.