Zaterdagmiddag 16 december moesten de schakers van Emanuel Lasker 1 uit Sint Jacobiparochie in De Friesche Club te Leeuwarden alweer aantreden voor de 5e ronde van de landelijke schaakcompetitie. Als tegenstander in de derde klasse A fungeerde het tweede team van ASV uit Arnhem. De gemiddelde rating van beide teams was bij aanvang van de wedstrijd precies gelijk ofwel 2034. Het beloofde op voorhand dus een spannend duel te worden en deze belofte kwam meer dan uit. Het werd uiteindelijk 4-4 waarbij Lasker zeker niet mocht klagen; sterker nog Lasker kneep hem in het laatste speeluur verschrikkelijk maar wist er “op karakter” nog een gelijkspel uit te slepen.

 

We begonnen goed met een mooie aanvalspartij van Dolf Wissmann (wit). Dolf won al snel de zwarte dame voor een paar lichte stukken en stond in hogere zin gewonnen. Uiteraard wilde “problemist” Dolf de vijandelijke koning in een matnet vangen hetgeen uiteindelijk fraai lukte. Een puike partij van Dolf.

Arnhem kwam weer langszij door een onnnodige nederlaag van Jan Hibma (wit). Jan probeerde zijn nieuwe openingsrepertoire uit en dit leverde al snel een zeer sterk paard op in het centrum. Het stukoffer dat hij vervolgens lanceerde, was niet alleen een zet te laat maar er zat ook een lek in dat zijn tegenstander hardhandig afstrafte.

Murk Viersma (wit) bracht Lasker vervolgens weer op voorsprong. Met kleine subtiele speldeprikjes -in de geest van Karpov- kwam Murk steeds iets beter te staan. Het uitbouwen van kleine voordeeltjes is Murk dit seizoen wel toevertrouwd en ook deze keer won hij het resterende eindspel vrij eenvoudig. Tussenstand 2-1.

Tjalling Wiersma (zwart) consolideerde de voorsprong middels een remise maar dit ging niet zonder slag of stoot. Hij had -na interessant openingsspel- wel de betere pionnenstructuur maar zijn tegenstander had aanvalskansen tegen de zwarte koning. Na dameruil was echter de meeste muziek wel uit de stelling en in het resterende toreneindspel werd er ras tot remise besloten.

Rienk Sijbesma (zwart) bouwde de voorsprong verder uit door een goede aanvalspartij. Met origineel openingsspel kreeg hij steeds meer ruimteoverwicht en zijn tegenstander werd steeds verder ingesnoerd totdat hij uiteindelijk geen vin meer kon verroeren en zijn koning om moest leggen. Tussenstand 3.5 tegen 1.5 maar op de resterende 3 borden zag het er somber uit.

Joost van Dam (zwart) bezweek als eerste. In een scherpe openingsvariant verloor hij een pion maar leek hiervoor wel tegenkansen te creëren in het centrum. Helaas kwam zijn pionnenopmars in het centrum te langzaam op gang en ging hij uiteindelijk ten onder aan een te ver opgerukte witte g-pion. Tussenstand 3.5 tegen 2.5.

Arnhem leek langszij te komen door sterk spel van Frank Schleiphenbauer -een mooie naam voor een schaker- tegen Sikko Ros (wit). Sikko speelde naar eigen zeggen in het middenspel een beetje lui en werd in de verdediging gedrukt. Toen hij ook nog eens een kwaliteit en pion verloor, leek een nederlaag onafwendbaar. Echter hij vlocht een duivelse wending in de stelling waar zijn opponent met open ogen intrapte. Dit resulteerde in damewinst en uiteindelijk een puntendeling waarmee Lasker zeer goed weg kwam. Tussenstand 4-3.

Aan Erik Bosma (zwart) vervolgens de taak zijn bedenkelijke stelling nog te redden. Erik zette zijn partij mooi en agressief op en kreeg middels een pionoffer gevaarlijke kansen tegen de witte koning. Echter in het zeer complexe middenspel zag hij het helaas even niet meer en keerden de kansen. Vechtjas Erik probeerde er nog wel eeuwig schaak uit te slepen maar toen de schaakjes op waren, bleek de slotstelling verloren. Einstand 4-4 waarmee Lasker –gezien de partij van Sikko- zijn handen dicht mocht knijpen.

Door dit resultaat staat Lasker nu gedeeld eerste met 9 punten uit 5 partijen. De koppositie wordt gedeeld met Sneek dat langszij kwam door een dikke overwinning op Hoogeveen. Het duel in de zevende ronde –Sneek tegen Lasker- zou derhalve –met nog 4 ronden te gaan- weleens cruciaal kunnen worden voor het kampioenschap.

Tot slot volgens hier de gedetailleerde uitslagen.

Emanuel Lasker

ASV 2

Sijbesma , R. (Rienk)

2086

Berkhout , S. (Sander)

2106

1 - 0

Ros , S. (Sikko)

2194

Schleipfenbauer , F. (Frank)

2128

½ - ½

Wiersma , T.J. (Tjalling)

2117

Jurrius , T. (Theo)

2060

½ - ½

Hibma , J. (Jan)

2044

Wel van der, R. (Richard)

2028

0 - 1

Bosma , E.S. (Erik)

1986

Roosmalen van, S. (Sjoerd)

2067

0 - 1

Wissmann , D. (Dolf)

2009

Reulink , F. (Fred)

1987

1 - 0

Dam van, J.G. (Joost)

1945

Randtwijk van, M.A. (Mick)

1957

0 - 1

Viersma , M. (Murk)

1894

Holtackers , D.M. (Daan)

1937

1 - 0

Gemiddelde Rating:

2034

Gemiddelde Rating:

2034

4-4

Door Jan Hibma.

Laatst aangepast (zondag, 17 december 2017 13:30)