Zaterdagmiddag 3 februari 2018, Hoogeveen. “Wat een oase van rust” fluisterde de onvolprezen teamcaptain van Lasker 1 Erik Bosma.

Hij doelde hiermee op een prachtige schaakspeelzaal. Een ruime goede verlichte zaal met een mooi uitzicht, 8 losstaande speeltafels met barretje, analyseruimte en toiletten op “loperafstand”. Wat een genot om te spelen en ook nog eens een hartelijke ontvangst. Op papier een wedstrijd die geen problemen op zou moeten leveren maar hoewel de uitslag 2-6 anders doet vermoeden was het een zeer spannende inhaalrace. We begonnen rustig met 2 solide remises.

 

Sikko Ros (zwart) werd bestreden met zijn eigen wapens en hij kwam dan ook een tikkeltje minder te staan. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken over het remiseaanbod.

Murk Viermsa (wit) volgende niet veel later dit voorbeeld. Hij werd gelijk op zijn nek gesprongen maar Murk neutraliseerde alle gevaar en had een plusje in het eindspel. Echter winst zat er niet in.

Erik Bosma -kampend met de naweeën van een zware griep- speelde met wit een puike partij en leek in stijl te gaan winnen. Helaas gooide één mindere zet roet in het eten en ging het uiteindelijk van kwaad tot erger tot een nederlaag. Een 2-1 achterstand derhalve en op de 5 resterende borden waren de stellingen onduidelijk en was een inhaalrace niet zonder gevaar.

Gelukkig bracht Dolf Wissmann (zwart) ons weer langszij. Hij won in de opening al snel een stuk maar zijn opponent had enige compensatie in de vorm van 2 pionnen en een zwarte koning die enigszins op de tocht stond. Dolf pareerde echter alles schijnbaar achteloos en incasseerde uiteindelijk terecht het volle punt. Tussenstand 2-2.

Jan Hibma (wit) bracht Lasker voor het eerst op voorsprong in een grillige partij. Over en weer werden er (goede) kansen gemist en in een stelling vol tactische verwikkelingen en lichte tijdnood zette Jan zijn tegenstander na een link pionzetje pardoes mat. Tussenstand 3-2 maar of dit genoeg was voor de winst?

Joost van Dam (zwart) kwam zetje voor zetje iets beter te staan maar de weg naar de winst leek nog ver weg. Gaandeweg bleek zijn paard veel sterker dan de witte loper en met een paar krachtzetten wist Joost de partij uiteindelijk naar zich toe te trekken. Tussenstand 4-2.

Aan Tjalling Wiersma (wit) de taak het winnende halfje naar zich toe te trekken. Hij ging hierbij als een volleerd “touwtrekker” te werk en sloopte -als een Karpov in zijn beste dagen- langzaam maar zeker de zwarte verdedigingslinie. Tussenstand 5-2 en ook met het oog op de bordpunten niet onbelangrijk zoals later zou blijken.

Rienk Sijbesma (zwart) stond na een vingerfoutje in de opening de hele middag bedenkelijk. Hij verdedigde zich echter taai en wist uiteindelijk met een toren en loper tegen een witte dame een soort vesting op te bouwen. Zijn opponent begon echter te forceren met als gevolg dat Rienk zijn d-pion niet meer te stuiten was. Kortom, uiteindelijk een ruime maar zwaarbevochten 2-6 overwinning die na afloop in een fantastisch naburig Chinees wok-restaurant lichtjes werd gevierd. Grote concurrent voor de titel Sneek won ook met als gevolg dat beide teams gedeeld eerste staan met 11 punten uit 6 wedstrijden. Lasker heeft echter een half bordpuntje meer en de kraker Sneek – Lasker staat voor 10 maart op het programma. Tot slot nog de gedetailleerde uitslagen.

Hoogeveen

Emanuel Lasker

Sadallah , O.G. (Osama)

2047

Wiersma , T.J. (Tjalling)

2111

0 - 1

Mellema , A. (Andries)

2060

Ros , S. (Sikko)

2191

½ - ½

Taams , S. (Sander)

2053

Bosma , E.S. (Erik)

2001

1 - 0

Voss , J.H. (Herman)

1996

Sijbesma , R. (Rienk)

2086

0 - 1

Berghuis , M. (Marten)

1996

Hibma , J. (Jan)

2046

0 - 1

Mol , C.A. (Christiaan)

1848

Wissmann , D. (Dolf)

1971

0 - 1

Snuverink , M. (Marc)

1863

Viersma , M. (Murk)

1928

½ - ½

Jonge de, E.M. (Edwin)

1677

Dam van, J.G. (Joost)

1932

0 - 1

Gemiddelde Rating:

1943

Gemiddelde Rating:

2033

2-6

Door Jan Hibma.

Laatst aangepast (zondag, 04 februari 2018 11:22)