Het was precies 52 weken geleden dat de vorige Sneek-Lasker werd gespeeld en ook toen was het de 7e ronde in klasse 3A van de landelijke clubcompetitie.

Wij hadden vorig seizoen in de beginfase dankzij drie overwinningen een riante koppositie bereikt maar waren vervolgens door drie nederlagen zowaar enigszins in de gevarenzone geraakt en mochten niet klagen dat we toen na een wat gelukkige 4-4 tegen Sneek op 7 punten kwamen. Achteraf wijst alles er op dat dat gelijkspel ons toen weer in het zadel heeft geholpen want we wonnen de laatste twee wedstrijden en werden met 11 punten nog mooi 3e. Bij Sneek leek de confrontatie, gezien de twee nederlagen aan het eind van de competitie waardoor ze op 9 punten bleven steken, juist het tegenovergestelde effect te hebben gesorteerd.

Voor dit seizoen stond er frappant genoeg voor de 7e ronde in klasse 3A van de KNSB-clubcompetitie opnieuw: Sneek thuis tegen Lasker. Door de ontwikkelingen in de eerste 6 ronden stond er deze keer echter wat meer op het spel. Dit seizoen was er voor ons na een goede start ook een sterk vervolg gekomen en hadden we die 11 punten vorige maand, na 6 ronden, al te pakken en daarmee gingen we aan kop. Van een riante koppositie is dit seizoen echter nooit sprake geweest, en na die speelronde in februari was er een minimale voorsprong van een half bordpunt op ... Sneek!, dat het dus heel wat beter doet dan vorig jaar.
Kortom, het onderlinge duel in de 7e ronde was deze keer een onvervalste kraker met voor de winnaar riante kansen op het kampioenschap.

Afgelopen zaterdag was het zover en werd het duel gespeeld met van de 16 spelers die het vorig jaar uitvochten .... nu 15 opnieuw van de partij! Sneek in precies dezelfde samenstelling, bij ons was het toen Jacob Strikwerda, nu Hans Kemperman. Bij het duel in maart 2015 was het overigens al niet veel anders, toen heette de man die bij ons het zevental aanvulde niet Jacob of Hans maar Ronald, en was het bij Sneek niet Dick maar Johnny geweest, duidelijke zaak dat er aan beide kanten sprake is van honkvaste spelers die zich hun plekje in het eerste team niet zomaar door de eerste de beste passant, die ook meent een paard van een loper te kunnen onderscheiden, af laten nemen.

Erik en zijn tegenstander stortten zich op de dag van de clash geen van beiden in doldwaze avonturen en in hun partij werd het evenwicht dan ook niet noemenswaardig verbroken. Remise.

Het komt niet vaak voor dat ons topduo, Sikko en Tjalling, in een wedstrijd geen half punt binnenhaalt maar deze keer was het toch wel degelijk het geval. Voor beiden kwamen momenten voorbij waarop er kansen waren maar die werden onvoldoende benut en de twee 'jonge honden' die Sneek tegenover hen had gezet gingen er beide met het volle punt vandoor, toch wel een sterk staaltje.
Aan de borden drie en vier was het een clash tussen twee oudgedienden van Sneek, Kuitert en Schram, tegen twee van Lasker die zelfs nog iets langer meegaan, maar hier moest de 'jeugd' het juist afleggen en of het nou routine was of iets anders, zowel Jan als Rienk leverde een sterke partij af, waarin op hun spel zelfs na grondige analyse met de computer weinig aan te merken is, de fouten lieten ze over aan hun tegenstanders.

Ikzelf had in de eerste fase van de partij diverse kansen om duidelijk voordeel te krijgen, maar nadat ik die niet had benut was van enige controle zo rond zet 25 in het geheel geen sprake meer en ging het snel bergafwaarts. Toen ik mijn 31e zet had gedaan zag ik tot mijn schrik dat tegenstander Anne Kloosterman met een verrassend dameoffer mat in twee kon geven. Gelukkig kon ik even later opgelucht ademhalen, hoewel de situatie op het bord nog steeds niet best was. Heel makkelijk was de stelling echter niet, de wederzijdse tijdnood ging een rol spelen, en toen was het kennelijk de beurt aan Anne om fouten te maken die ik wist af te straffen. Desondanks een enigszins fortuinlijke overwinning.
Het maakte de wedstrijd weer spannend want bij Hans, die in eerste instantie steeds beter tot zelfs gewonnen was komen te staan was het zo rond de 40e zet helemaal mis gegaan, wat overigens voor tegenstander Jan Lootsma in deze zevende wedstrijd van het seizoen tevens de zevende overwinning betekende.

 

 

Uiteindelijk was het bij de stand 3,5-3,5 namens Lasker alleen nog Murk die achter het bord zat. Tegen de hoogste ratinghouder bij Sneek, Dick Stavast, speelde Murk een sterke partij waarin de stelling op veel momenten zo gecompliceerd was dat het maken van fouten eigenlijk onvermijdelijk was. De partij was langzaam begonnen en zo rond de 40e zet stond er nog heel veel materiaal op het bord en was de stelling razend ingewikkeld. In het vijfde speeluur, misschien inmiddels wel het zesde, leken de zaken zich op een gegeven moment gunstig voor ons te ontwikkelen want Murk kreeg een winststelling, en enkele van de spelers van Sneek zagen het al niet meer zitten, maar toen de genadeklap zich aandiende .... greep Murk mis, en wist Dick toch nog op miraculeuze wijze te ontsnappen. 4-4!

Zoals ik de partijen inschat hadden wij de beste kansen op een overwinning, we zullen het echter met 4-4 moeten doen. Wie uiteindelijk het meest blij met het gelijkspel zal zijn is echter nog niet te zeggen, dat hangt natuurlijk af van het verloop van de laatste twee ronden, die op 7 en 21 april gespeeld zullen worden. Bij Sneek proefde ik wel enig geloof dat ons programma zwaarder is en eigenlijk is het ook wel makkelijk te zien dat dat geloof op een juiste veronderstelling berust: beide teams spelen nog tegen Sissa 3 (wij in de volgende ronde, Sneek in de laatste) terwijl de tegenstander van Sneek in de 8e ronde, Zevenaar, van lichter kaliber lijkt dan Het Kasteel, onze tegenstander in de laatste ronde. Wij hebben echter nog steeds dat halve bordpuntje meer!

T

Sneek 1

2009

Emanuel Lasker 1

2036

4

4

1.

Jouke Bakker

2027

Sikko Ros

2191

1

0

2.

Selwin Keuning

2028

Tjalling Wiersma

2111

1

0

3.

Christian Kuitert

1946

Jan Hibma

2046

0

1

4.

Tjitze Schram

1989

Rienk Sijbesma

2086

0

1

5.

Anne Kloosterman

2027

Dolf Wissmann

1971

0

1

6.

Dick Stavast

2073

Murk Viersma

1928

½

½

7.

Han Holl

1995

Erik Bosma

2001

½

½

8.

Jan Lootsma

1986

Hans Kemperman

1954

1

0

Laatst aangepast (maandag, 12 maart 2018 19:04)