Het eerste team heeft ook na de voorlaatste wedstrijd, een overwinning van 6-2 op Sissa 3, nog altijd aardige kansen op het kampioenschap. We boekten namelijk een dikkere overwinning dan Sneek waardoor onze voorsprong in bordpunten van 0.5 naar 2.0 ging. Onze tegenstander in de laatste ronde, Het Kasteel, dat ook nog een kleine kans op het kampioenschap heeft, is echter van zwaarder kaliber dan die van Sneek. Onze laatste wedstrijd, op 21 april, is een uitwedstrijd, op het Kasteel, dat is in Wijchen (bij Nijmegen), moet het dus gebeuren! De situatie voor die laatste wedstrijd is nu dat als we met 6-2 of meer winnen het kampioenschap voor 100% zeker binnen is en dat het kampioenschap zeker van de baan is als we met 5-3 of meer verliezen. Als we met 4.5-3.5 verliezen, houden we in de eindstand Het Kasteel nog net achter ons, als Sneek dan ook verliest zijn we toch nog kampioen, heel groot lijkt die kans niet.

Sissa 3 speelt in uitwedstrijden gemiddeld met een wat zwakker team, maar bleek tegen ons extra verzwakt, ze speelden met meerdere invallers, dat we gingen winnen was al vrij snel duidelijk.
Erik speelde tegen een van de sterkere Sissa-spelers maar die zag al snel iets over het hoofd waardoor Erik al vlot totaal gewonnen, materiaal én aanval, stond en het punt op kon eisen.
Mijn tegenstander, die ik tot zaterdag alleen als wedstrijdleider kende, kwam aardig uit de opening maar daarna slopen al snel enkele onnauwkeurigheden in zijn spel, een woeste dame-uitval bleek helemaal niet te kunnen, en was bovendien makkelijk af te straffen.
Joost tekende voor het derde volle punt. Hij offerde vlot een kwaliteit toen de situatie daar om vroeg, geloofde in de compensatie, en liet zijn opponent in een overtuigende counter al snel zonder verdediging.
Tjalling kreeg na onorthodox openingsspel van zijn tegenstander een prettige stelling en bouwde dat daarna uit tot groot voordeel en vervolgens winst, en zo stonden er voor ons niet al te laat op de middag al vier punten op het scorebord.
In de andere vier partijen was er echter meer strijd.
Sikko vocht een interessant en scherp gevecht uit met zijn tegenstander en miste een paar keer een zeer goede, zelfs winnende voortzetting, maar simpel was het nergens en uiteindelijk kozen beide spelers maar voor het halve ei, daarmee hadden wij de matchpunten binnen.
Murk maakte geen haast en kwam pas rond de 20e zet langzaam maar zeker in het voordeel. Om zich vervolgens op geroutineerde wijze van het volle punt te verzekeren.
De tegenstander van Rienk speelde de opening sterk en na een paar onnauwkeurigheden was het al snel een beetje kritiek. Rienk wist het vervolgens allemaal nog redelijk binnen de perken te houden en kon ergens rond de 40e zet wel op remise aansturen. Hij wilde echter meer en daar leende zijn stelling zich misschien niet voor. Er kwam een interessant eindspel op het bord waarin de winstkansen toch vooral voor zijn tegenstander waren, en die wist de situatie uiteindelijk maximaal uit te buiten.
Jan miste wat kansjes en kwam na wat foutjes steeds minder te staan, zijn tegenstander leek veel sterker te spelen dan zijn rating, want hij strafte de foutjes vakkundig af en leek geruisloos op de winst af te stevenen. Met een stuk minder echter wist Jan op miraculeuze wijze toch nog in een remisestelling te belanden. Op het end nog een kleine meevaller dus.

 

Emanuel Lasker - SISSA 3 6-2


1. Rienk Sijbesma (2086) - Marcel Pouw (1855) 0-1
2.
Tjalling Wiersma (2111) - Enno Scheffer (1908) 1-0
3. Sikko Ros (2191) - Elias Oude Brunink (1870) 0.5-0.5
4. Erik Bosma (2001) - Carl Hoekstra (1905) 1-0
5. Jan Hibma (2046) - Jorn Torenbosch (1708) 0.5-0.5
6. Dolf Wissmann (1971) - Roland Kroezen (1572) 1-0
7. Joost van Dam (1932) - Wouter Manenschijn (1683) 1-0
8. Murk Viersma (1928) - Dionne Wigboldus (1507) 1-0

Stand na 8 ronden:
1. Lasker (Het Bildt) 8-14 (40.5)
2. Sneek 8-14 (38.5)
3. Het Kasteel (Wijchen) 8-12 (39.0)
4. Bennekom 8-11 (35.5)
5. Sissa 3 (Groningen) 8-7 (28.0)

Programma 21 april, 9e, tevens laatste ronde:

Wijchen: Het Kasteel - Lasker
Groningen: Sissa 3 - Sneek

Het lijkt me dat als we winnen de lat voor Sneek erg hoog ligt, dat Sneek de laatste wedstrijd wint is echter vanzelfsprekender dan dat wij dat ook doen. Ik schat de kansen op het kampioenschap voor de drie kanshebbers op ongeveer 60/35/5 (voor resp. S/L/K), dat dergelijke bespiegelingen altijd leiden tot de reactie 'dat je er niks aan hebt' neem ik kennelijk op de koop toe.


Dolf

Laatst aangepast (woensdag, 11 april 2018 19:14)