Meppel, zaterdagmiddag 15 september – Zo rond de klok van half één verzamelen zich 9 Laskerianen op het terras van Stadscafé Oasis voor de eerste wedstrijd van het nieuwe schaakseizoen. Dit jaar als gevolg van het behaalde kampioenschap een klasse hoger en wel de tweede klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Met Mark K. -je kunt met de nieuwe privacywet tegenwoordig niet voorzichtig genoeg zijn- als supporter ging Lasker er als altijd eens goed voor zitten. De Oasis deed in meerdere opzichten zijn naam eer aan. Er heerste niet alleen een oase van rust in de bovenzaal van de Ierse Pub maar Oasis -een legendarische Engelse rockband- zorgde ook dat er op alle borden veel muziek in de stellingen zat. Helaas liep het voor Lasker uiteindelijk met een treurmars af.

We kwamen tegen het op papier veel sterkere Meppel als snel met 3-1 achter door nederlagen van Rienk Sijbesma en Dolf Wissmann en remises van Tjalling Wiersma en Murk Viersma.

Rienk (zwart) offerde al snel een kwaliteit een leek met zijn loperpaar en sterke paard genoeg compensatie te hebben. Echter een vingerfoutje haalde alle muziek uit zijn stelling met als gevolg dat een vrijpion niet meer af te stoppen was.

Dolf (wit) volgde niet veel later dit voorbeeld. Hij zette de partij scherp op en leek in zijn element. Ook hier deed één mindere zet de kansen keren en zag Dolf uiteindelijk geen kans meer zijn op de tocht staande koning in veiligheid te brengen.

Tjalling (wit) zijn partij was als een vulkaan die op uitbarsten staat; veel ondergrondse spanningen maar het “dansen op een vulkaan” van De Dijk kwam nooit tot een echte eruptie met de vredespijp als gevolg.

Murk (zwart) en zijn tegenstander dansten lange tijd om de hete brij heen en toen deze werd opgediend mocht Murk niet klagen dat zijn opponent een kansrijke voorzetting miste en de partij uiteindelijk in eeuwig schaak verzandde.

3-1 achter dus maar in de partijen van Jan Hibma, Sikko Ros, Joost van Dam en Erik Bosma waren er volop kansen en een stunt in de vorm van een gelijkspel of zelfs kleine overwinning behoorde lange tijd zeker tot de mogelijkheden. Helaas zag Lasker uiteindelijk geen kans in het vierde speeluur door te drukken.

Jan (wit) offerde een pion en kreeg prachtig spel tegen de zwarte koning die onder de voet gelopen dreigde te worden. Jan ging in “rock and roll” stijl -voetjes van de vloer- verder maar besloot in lichte tijdnood toch maar voor een zetherhaling ofwel puntendeling te kiezen. In de analyse bij de Chinees werd duidelijk dat Jan middels een subtiele loperzet de partij had kunnen winnen.

Sikko (wit) bracht ons weer dichterbij (3.5 tegen 2.5) door een wisselvallige overwinning. Een pionoffer leverde veel ruimte op maar geen concreet voordeel. Het was in wederzijdse tijdnood echter zijn paard die als een “stormruiter” tekeer ging en de teugels niet meer liet vieren. Een knappe overwinning van onze kopman.

Joost (zwart) hielp ons verder in het zadel door een partij die begon als een rustig klassiek (positioneel) muziekje maar eindigde in ruige garagerock met vele tactische wendingen die uiteindelijk in zijn voordeel werd beslecht. Tussenstand 3.5 tegen 3.5. Een goede partij van Joost.

Teamcaptain Erik (zwart) viel deze keer “de eer” te beurt om tegen grootmeester Dennis de Vreugt aan te treden. Van het ratingverschil van ruim 400 punten was aanvankelijk weinig te merken. Erik gaf geen krimp en in het middenspel met de dames nog op het bord leek zijn toren wel op te wegen tegen de witte loper en 2 pionnen. Toen er echter door een onoplettendheid een pion verloren ging was het tij helaas niet meer te keren met een nederlaag als gevolg.

Kortom, een zwaarbevochten 4.5 tegen 3.5 nederlaag die met enig geluk ook zomaar in een gelijkspel of kleine overwinning had kunnen eindigen. Met nog 8 ronden te gaan en het vertoonde spel zeker geen reden tot paniek; integendeel.

MSV

Emanuel Lasker

Berendsen , R. (Richard)

2316

Ros , S. (Sikko)

2178

z-w

0 - 1

Donker , R. (Roel)

2223

Sijbesma , R. (Rienk)

2087

w-z

1 - 0

Boer de, B. (Bas)

2132

Wiersma , T.J. (Tjalling)

2105

z-w

½ - ½

Vreugt de, D. (Dennis)

2406

Bosma , E.S. (Erik)

1995

w-z

1 - 0

Jans , M.W.F. (Micha)

2083

Hibma , J. (Jan)

2052

z-w

½ - ½

Dudink , B.P.W. (Bas)

1964

Dam van, J.G. (Joost)

1933

w-z

0 - 1

Berg van den, R. (Rienk)

1939

Wissmann , D. (Dolf)

1984

z-w

1 - 0

Jonkman , F.H.M. (Fokke)

2061

Viersma , M. (Murk)

1948

w-z

½ - ½

Gemiddelde Rating:

2141

Gemiddelde Rating:

2035

4½-3½

Door Jan Hibma.