Het Odd Fellowhuis in Leeuwarden vormde zaterdag 6 oktober het prachtige decor voor de eerste thuiswedstrijd van het eerste team van de schaalclub Emanuel Lasker uit Sint Jacoparochie. Omdat het beoogde clublokaal -het MFC in Sint Jacob- nog niet speelklaar was, werd er (tijdelijk) uitgeweken. Het huis -odd betekent letterlijk zonderling/vreemd/gek/raar- deed zijn naam eer aan in de zin dat het op de meeste borden een gekkeboel werd. Lasker hield echter op de cruciale momenten het hoofd koel hetgeen uiteindelijk resulteerde in een knappe 5,5 -2,5 overwinning.

Na de introductie van de enthousiaste barman Anton Wachter en de “onzichtbare” dus perfect fluitende scheidsrechter Jan de Vries gaf teamleider Erik Bosma om 13.15 uur het startschot. Het was een schot in de roos aangezien Lasker fantastisch uit de startblokken schoot en rond de klok van 16.00 uur reeds een 3,5 -0,5 voorspong had genomen.

Erik (wit) opende rustig en had middels gezonde zetten steeds een klein plusje. Toen dit enigszins verzandde besloot hij geen ijzer met handen te breken maar solide af te wikkelen naar een remisestelling.

Murk Viersma (wit) bracht Lasker op voorsprong door op het juiste moment voor de tegenaanval te kiezen en dame-ruil af te dwingen. Hiermee was zwart zijn “angel” kwijt en wist Murk wel raad met het resterende lopereindspel.

Dolf Wissmann (zwart) werd middels h4 gelijk op zijn nek gesprongen maar zijn goed getimede tactische tegenactie op de andere flank en in het centrum deed de kansen al snel keren en Dolf maakte het deze keer gedecideerd en zakelijk af.

Hans Kemperman (zwart) bouwde de partij rustig op maar kwam in het middenspel toch wat minder te staan. Echter hij voelt altijd haarfijn aan waar het te halen valt en zijn koningsaanval pakte dan ook -niet zonder fortuin overigens- winnend uit.

Na deze bliksemstart haperde het even. Rienk Sijbesma (zwart) kwam goed uit de opening en leek zijn favoriete stellingstype te hebben. Echter zijn opponent dirigeerde zijn zware stukken gedecideerd naar Rienk zijn koning die deze aanval niet overleefde.

Tjalling Wiersma (zwart) scoorde fraai het winnende punt. Ook hij werd naar nek en strot gevlogen hetgeen hem noopte tot een diepzinnig lange termijn stukoffer. Het werd een gekkeboel. Zijn tegenstander Marcel Boel dacht het tij te keren door een stuk terug te offeren maar kwam bedrogen uit. Het resterende toreneindspel was -zoals intimi inmiddels wel weten- een kolfje naar Tjalling zijn hand. In een grijs verleden onderging Peter Boel -de broer van Marcel- overigens hetzelfde lot tegen Tjalling.

Sikko Ros (wit) bracht Lasker middels een plusremise op een 5-2 tussenstand. Sikko stond aanvankelijk beter maar zijn tegenstander -Martin van Dommelen- zat zeker niet te slapen en vocht zich terug in de partij. In het eindspel daarentegen had Sikko weer de beste kansen maar in tegenstelling tot de vorige ronde bleek het niet genoeg voor de winst.

Jan Hibma (wit) offerde er lustig op los en ging vol voor de winst. Toen de kruitdampen waren opgetrokken hielden zijn witte loper plus 2 pionnen en de zwarte toren elkaar in een dynamisch evenwicht en werd uiteindelijk de vredespijp gerookt.

Al met al een zwaarbevochten maar terechte 5,5 – 2,5 overwinning die Lasker in de middenmoot (2 uit 2) brengt en de fysiotherapeut gezien de vele nekaanslagen overuren bezorgde.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen.

Emanuel Lasker

MuConsult Apeldoorn 2

Wiersma , T.J. (Tjalling)

2105

Boel , M.E. (Marcel)

2220

z-w

1 - 0

Ros , S. (Sikko)

2178

Dommelen van, M.W. (Martin)

2217

w-z

½ - ½

Sijbesma , R. (Rienk)

2087

Smit , E.J. (Erik)

2118

z-w

0 - 1

Hibma , J. (Jan)

2052

Elburg van der, F. (Freddie)

2180

w-z

½ - ½

Wissmann , D. (Dolf)

1984

Bauer , J. (Jelle)

1971

z-w

1 - 0

Bosma , E.S. (Erik)

1995

Wouters , C.R. (Casper)

1918

w-z

½ - ½

Kemperman , J.G. (Hans)

1943

Beekhuis , C. (Cees)

1915

z-w

1 - 0

Viersma , M. (Murk)

1948

Eleveld , H.R. (Henk)

2023

w-z

1 - 0

Gemiddelde Rating:

2037

Gemiddelde Rating:

2070

5½-2½

Door uw eigen “Odd Fellow” Jan Hibma.