Onder het mom van beter goed gejat, dan slecht bedacht, komt het volgende stuk over het verlies van Lasker in de KNSB-beker van de Schaakwoude-website.

 

Door het ontbreken van een locatie voor de spelers van Emanuel Lasker uit St. Jacobiparochie, was er heel veel communicatie over en weer nodig om een geschikte datum en locatie te vinden. Uiteindelijk werd deze gevonden bij Philidor in Leeuwarden. Dank gaat ook naar hun uit dat we bij hun de wedstrijd mochten verspelen. De loting werd verricht door wedstrijdleider Erik Sparenberg. Deze wees uit dat Schaakwoude zwart had aan de oneven borden, en wit aan de even borden.

Gerke Ros speelde aan bord drie tegen Rienk Sijbesma. Gerke kreeg een sterk paard in het midden van het bord. Langzaam verdwenen door ruilen diverse stukken van het bord, totdat Sijbesma de kans zag het paard van het bord te halen. Wat er resteerde was een ongelijks lopereindspel met aan beide zijden een zwakke pion. Gerke leek op het eerste oog beter, maar hij oordeelde dat er weinig muziek in de stelling zat en bood remise aan (1/2-1/2)

Gert-Jan speelde aan bord 1 tegen ons oud-lid en meervoudig clubkampioen Sikko Ros. Gert-Jan kwam na de opening onder druk te staan en met name de paarden van Ros leken erg gevaarlijk. Op een gegeven moment was er een goede kans voor de Laskerspeler om een pion te winnen, maar Ros ging voor een op het eerste oog betere variant. Gert-Jan had deze echter goed doorgerekend en zag kans door een tussenzet de partij in zijn voordeel te beslissen. (1/2- 1 1/2)

Bart speelde tegen Tjalling Wiersma een tactische partij. Hij kreeg een toren op de zesde rij in de stelling van Wiersma. Deze leverde de Lasker speler diverse tactische problemen op. Het leek goed te gaan voor Bart, maar toen hij een tactische voortzetting miste vervlakte de partij en werd er tot remise besloten.

Gerben speelde aan bord 4 tegen Jan Hibma. De opening ging op een klein foutje na wel redelijk goed. Uiteindelijk dreigde Gerben door te breken op de damevleugel en bond zo de zware zwarte stukken aan de pionnen. Hibma was echter alert en speelde goede voortzettingen. Gerben probeerde tegen het eind van de klok te een doorbraak te forceren op de f-lijn , maar dit leverde niet op wat hij er van hoopte. Er leek niet meer in te zitten dan remise, maar doordat Hibma winnen moest werd er doorgespeeld. Gerben vergaloppeerde zich met minder dan een minuut op de klok meerdere malen waardoor Jan Hibma alsnog won.

Vervolgens werd er gevluggerd. Bij 2-2 zou Schaakwoude winnen omdat het laatste bord van de reguliere partij zou afvallen. Het werd echter 3-1 voor Schaakwoude doordat zowel Bart, Gerke en Gerben hun snelschaakpartij wonnen.

Laatst aangepast (vrijdag, 26 oktober 2018 15:30)