Zaterdag, 3 november 2018 – Na een tocht van ongeveer 3 uur arriveren de vaste chauffeurs van Lasker (Rienk en Erik) met hun teamgenoten in het pittoreske Winterwijk. Niet veel later komt ook reserve en supporter Joost aangewandeld en wordt het startschot gegeven voor de derde ronde van de landelijke schaakcompetitie. Zoals intimi weten, betreft dit tegenwoordig de 2e klasse A waar Lasker zich na een onnodige nederlaag en een knappe overwinning in de middenmoot bevindt.

Als tegenstander fungeert het plaatselijke SC Winterswijk dat na twee nederlagen gebrand was op een overwinning. Met een aantal Duitsers in het team -maar niet op volle oorlogssterkte- dichtte Lasker zich wel kansen toe die uiteindelijk ook werden gepakt met een nipte zwaarbevochten overwinning tot gevolg. De strijd begon in een prachtige (aan de kerk verbonden) zaal overigens rustig met 3 remises.

Erik Bosma (wit) zette de partij kalm op en na enige stukkenruil moest hij even nauwkeurig spelen om de vrije d-pion in toom te houden maar deed dit onberispelijk met een snelle puntendeling tot gevolg.

Murk Viersma (zwart) volgde dit voorbeeld niet veel later. Murk kampte steeds met wat ruimtegebrek en een op de tocht staande koning maar hij hield de stelling keurig gesloten met de vredespijp tot gevolg.

Sikko Ros (wit) daarentegen leek zijn tegenstander de duimschroeven te hebben aangedraaid maar deze bleef rustig en ruilde op tijd een paar cruciale stukken met als gevolg dat er voor beide spelers al snel niet veel muziek meer in de stelling zat.

Onze dominee Hans Kemperman voelde zich in de speelzaal uiteraard als een vis in het water en bracht ons voor het eerst op voorsprong. Na een rustige opening bestelde hij een soepje met als gevolg dat hij enigszins schuin/diagonaal achter het bord zat. Vanuit deze invalshoek dirigeerde hij zijn lopers naar de juiste diagonalen en was er uiteindelijk geen houden meer aan voor zijn tegenstander.

Winterswijk kwam weer langszij door een nederlaag van Dolf Wissmann (wit). Dolf probeerde het zwarte spel op originele manier te ontwrichten middels een frivole paardzet maar dit werkte als een boemerang en hoewel Dolf nog van alle probeerde kon hij het tij niet meer keren.

Tussenstand 2.5 tegen 2.5 met nog drie partijen te gaan waar geen zinnig woord over viel te zeggen. Tjalling Wiersma (zwart) kwam goed uit de opening maar werd in het middenspel verrast door een sterk kwaliteitsoffer en kwam min of meer verloren te staan. Echter hij hield het hoofd koel en wist wat tegenspel te creëren dat zijn tegenstander zodanig van zijn apropos bracht dat hij uiteindelijk zelfs nog verloor. Tjalling was hiermee uiteraard de koning te rijk en zijn overwinning bood weer perspectief voor Lasker.

Een nederlaag van Jan Hibma (zwart) bracht Winterswijk weer op gelijke hoogte. Jan en zijn opponent maakten er een ware thriller van met constante tijdnood en gemiste kansen over en weer. Jan maakte helaas de laatste fout met als gevolg dat een witte vrijpion niet meer af te stoppen viel.

Tussenstand 3,5 tegen 3,5 derhalve met Rienk Sijbesma (zwart) nog aan het spelen. Rienk stond in het eindspel een fractie minder maar gaf geen krimp; sterker nog hij zag zijn kans schoon toen zijn toch niet malse opponent positioneel in de fout ging en Rienk zijn paard plots tot leven kwam en zo links en rechts een pionnetje mee snoepte. Een goede partij van Rienk na een moeizame start van het seizoen. Door dit resultaat staat Lasker verrassend gedeeld derde tot en met zesde met 4 punten uit 3 wedstrijden.

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma.

Tot slot volgen hier nog de gedetailleerde uitslagen.

WSG Winterswijk

Emanuel Lasker

Mullink , J.M. (Jochem)

2161

Ros , S. (Sikko)

2194

z-w

½ - ½

Darwisch , K. (Khaled)

2092

Wiersma , T.J. (Tjalling)

2122

w-z

0 - 1

Harbers , G.J.M. (Gerard)

1902

Bosma , E.S. (Erik)

1990

z-w

½ - ½

Lith van, A. (Arjan)

2099

Hibma , J. (Jan)

2057

w-z

1 - 0

Vries de, E. (Emma)

1942

Wissmann , D. (Dolf)

1982

z-w

1 - 0

Kolakovic , K. (Klaudio)

2131

Sijbesma , R. (Rienk)

2092

w-z

0 - 1

Teloken , D. (Daniel)

1887

Kemperman , J.G. (Hans)

1963

z-w

0 - 1

Officier , T.G. (Tom)

1989

Viersma , M. (Murk)

1954

w-z

½ - ½

Gemiddelde Rating:

2025

Gemiddelde Rating:

2044

3½-4½