Zaterdag 24 november - Het bijna afgebouwde MFC te Sint Jacob vormde vanaf 13.00 uur het decor voor de vierde wedstrijd in de tweede klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Het sterke tweede team van de Groninger Combinatie fungeerde als tegenstander van Lasker 1 en was duidelijk een maatje te groot.

Aan de speelzaal lag het niet. Die lag er na een kleine verhuizing vanuit de biljartzaal prima bij en ook de bar en barman Brand de Haan waren perfect ingespeeld op de 16 denksporters. Na een openingswoord van teamleider Erik Bosma en de introductie van wedstrijdleider Joop Claus doken de schakers in het startschot. Helaas kende de bliksemseizoenstart van Lasker -1 verloren en 2 gewonnen- geen positief vervolg en kwamen we er gewoonweg niet aan te pas.

Nederlagen aan de 3 topborden waren al een slecht voorteken. Onze “toppers” vallen normaalgesproken niet zomaar om maar deze keer was het “net niet”.

Rienk Sijbesma (zwart) liet zich in op tactische verwikkelingen maar deze pakten deze keer niet goed uit.

Tjalling Wiersma (wit) leek zijn stellinkje te hebben maar zijn loper moest het uiteindelijk toch afleggen tegen het vijandelijke paard.

Sikko Ros (zwart) kwam goed uit de opening maar verloor onderweg ergens een pionnetje en kwam dit nadeel niet meer te boven.

Het Lasker-middenrif bracht ons enigszins terug in de wedstrijd. Erik Bosma (wit) had een klein plusje maar het evenwicht werd nooit echt verbroken met de vredespijp als gevolg.

Jan Hibma (zwart) pareerde een stokoud stukoffer koelbloedig en toen zijn tegenstander dameruil uit de weg ging, nam Jan het initiatief over en sloeg vervolgens in lichte tijdnood gedecideerd toe.

Murk Viersma (wit) verloor ook ergens een pion en sloeg vervolgens aan het offeren. Dit pakte helaas niet goed uit.

Joost van Dam (zwart) schoot met zijn h-pion agressief en origineel uit de startblokken maar helaas werkte de vroege pionopmars als een boemerang.

Dolf Wissmann (wit) redde enigszins de eer door zijn jeugdige en zeer talentvolle opponent vanuit een bedenkelijke stelling te trucen en het volle punt binnen te slepen.

Al met al een terechte 2,5 – 5,5 nederlaag waar niet veel op af te dingen viel. Door dit resultaat staat Lasker nu met 4 uit 4 gedeeld vijfde, zesde en zevende met Assen en Sneek. Op 15 december fungeert Sneek als tegenstander. Een cruciaal duel in de strijd om de middenmoot te ontstijgen.

Tot slot nog een woord van dank aan de in grote getale opgekomen supporters Sjoerd, Nanne, Hans, Johnny en “De Jantjes”.

Voor de liefhebbers volgen hier de gedetailleerde uitslagen.

Emanuel Lasker

Groninger Combinatie 2

Sijbesma , R. (Rienk)

2092

Schippers , M. (Maurice)

2268

z-w

0 - 1

Wiersma , T.J. (Tjalling)

2122

Balje , J. (Jan)

2196

w-z

0 - 1

Ros , S. (Sikko)

2194

Clemens , A.H.P. (Adrian)

2165

z-w

0 - 1

Bosma , E.S. (Erik)

1990

Boer , A. (Alef)

2112

w-z

½ - ½

Hibma , J. (Jan)

2057

Baljon , C. (Christofoor)

2103

z-w

1 - 0

Viersma , M. (Murk)

1954

Bosker , P.J. (Peter)

2061

w-z

0 - 1

Dam van, J.G. (Joost)

1947

Noordenbos , D. (Daan)

1831

z-w

0 - 1

Wissmann , D. (Dolf)

1982

Hagen van der, L.G.J. (Loek)

1825

w-z

1 - 0

Gemiddelde Rating:

2042

Gemiddelde Rating:

2070

2½-5½

Door Jan Hibma.