Op “scherp gezet” door een historisch artikel van Dolf Wissmann in Skaakstikken begonnen de achttallen van Sneek en Lasker zaterdag 15 december klokslag 12.00 uur aan hun twintigste onderlinge treffen. Deze keer in de tweede klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Tussenstand 22 tegen 16 in het voordeel van Lasker uit Sint Jacobiparochie. Pikant detail, de laatste twee ontmoetingen eindigden na spannende ontknopingen in 4-4; en met het ingaan van de 5e speelronde stonden beide teams op 50% ofwel 4 uit 4 gebroederlijk in de middenmoot met een half bordpuntje meer voor Lasker.

Er leek aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor Lasker gezien de 1,5 tegen 2,5 voorsprong na 3 uur spelen.

Rienk Sijbesma (wit) stond positioneel beter en had zijn stellinkje. Een ongelukkige torenzet deed de kansen echter keren en Rienk zijn stelling uiteindelijk helemaal instorten.

Jan Hibma (zwart) trok de stand al snel weer in evenwicht. Hij trok ten aanval tegen de witte koning. Zijn opponent wilde middels een pionoffer een tegenaanval inzetten maar hij miste een venijnige tussenzet en kon gelijk opgeven.

Tjalling Wiersma (wit) bracht ons fraai op voorsprong. Na een rustige opening gooide Tjalling “een knuppeltje” en de tactische gevolgen leken niet te overzien. Echter Tjalling had alles zeer goed berekend en met name zijn slotcombinatie was een lust voor het oog.

Sikko Ros (zwart) leek na een laveerpartij iets beter te staan vanwege de beheersing van de c-lijn. Dit bleek echter optisch bedrog met als gevolg dat de vrede dan ook al snel werd getekend.

Dit ook met het oog op de nog resterende partijen waarin Lasker op 2 borden duidelijk beter tot gewonnen stond en op 2 borden leek er zo op het eerste gezicht weinig aan de hand. Helaas ging er in het vierde speeluur van alles mis en veranderden prachtige stellingen in een zucht tot ruïnes.

Om te beginnen met Dolf Wissmann (zwart). Hij zette zijn partij mooi op; overspeelde zijn tegenstander volledig en snoepte ook nog eens een pionnetje mee. Verblind door matbeelden offerde hij vervolgens een volle toren maar het ging helaas niet mat met het beroemde deksel op de neus.

Murk Viersma (zwart) onderging een zelfde lot. Met origineel openingsspel won hij een pion en na ruil van zowat alle stukken leek winst een kwestie van tijd. Hij overzag echter een geniepige valstrik met als gevolg dat een vijandelijke pion niet meer af te stoppen was.

Bij Hans Kemperman (wit) ging het lange tijd gelijk op maar door een moment van onachtzaamheid drong een zwarte toren diep zijn stelling binnen hetgeen uiteindelijk een nederlaag tot gevolg had.

Teamcaptain Erik Bosma (wit) -voor deze gelegenheid speciaal aan bord 1 geposteerd- stond zeker niet minder maar hij overzag een kleine combinatie. Dit kostte een pion maar ook nog eens “een kale” koning die uiteindelijk in een matnet werd gevangen.

Kortom een 5,5 tegen 2,5 nederlaag voor Lasker waarin de druiven voor Lasker in het vierde speeluur wel erg zuur waren. Echter goede tot gewonnen stellingen winnen, is vaak nog niet zo gemakkelijk waarbij tijdsdruk ook een rol speelt. Komt nog bij dat Sneek de kansen wel benutte, een zucht van verlichting slaakte en uiteindelijk terecht won!

Na afloop vereerde een groot deel van het Laskerteam Bolsward met een bezoek en werd de plaatselijk WokChinees bezocht. De waarschuwing om geen voedsel te verspillen was aan de Laskerianen niet besteed aangezien er slechts kale borden overbleven en ook de tijdcontrole van 2 uur onbeperkt tafelen keurig werd gehaald.

Sneek

Emanuel Lasker

Kuitert , C. (Christian)

1986

Bosma , E.S. (Erik)

1990

z-w

1 - 0

Keuning , S. (Selwin)

2078

Ros , S. (Sikko)

2194

w-z

½ - ½

Bakker , J.M. (Jouke)

2057

Wiersma , T.J. (Tjalling)

2122

z-w

0 - 1

Kloosterman , A. (Anne)

2015

Hibma , J. (Jan)

2057

w-z

0 - 1

Holl , H.D.R. (Han)

2024

Sijbesma , R. (Rienk)

2092

z-w

1 - 0

Schram , T. (Tjitze)

1947

Viersma , M. (Murk)

1954

w-z

1 - 0

Lootsma , J. (Jan)

1992

Kemperman , J.G. (Hans)

1963

z-w

1 - 0

Stavast , D.W. (Dick)

1996

Wissmann , D. (Dolf)

1982

w-z

1 - 0

Gemiddelde Rating:

2012

Gemiddelde Rating:

2044

5½-2½

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma.