Het Olympus College te Arnhem vormde zaterdagmiddag 13 april het decor voor de 8e wedstrijd van het 1e team van Lasker in de 2e klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Het sterke Arnhemse Schaakacademie 1 was de tegenstander. Ondanks het feit dat onze kopman Sikko Ros alvast een voorschot had genomen op de Brexit en in Engeland bivakkeerde, zagen we niet als een berg tegen dit treffen op. Integendeel; de overwinning op koploper Soest in de vorige ronde had ons mentaal vleugels gegeven. Vleugels waarmee we “De (berg) Olympus” dachten te overwinnen. We hadden beter moeten weten. Hoewel geposteerd op de eerste verdieping en de borden in een cirkel opgesteld, ging het snel bergafwaarts.

 

 

We begonnen overigens goed door een soepele overwinning van Rienk Sijbesma (zwart). Hoewel Rienk op papier best wel een goede tegenstander had, was hier in praktijk niet veel van te merken aldus Rienk. Rienk deed allemaal gezonde zetten en incasseerde al snel het volle punt.

Jan Hibma (wit) leek dit voorbeeld te volgen. Hij offerde een pion en kreeg een prachtige stelling die hij met het simpel winnende 18. Lxb8 had kunnen bekronen. Beide spelers misten deze winst en helaas kwam Jan er na een misrekening vervolgens niet meer aan te pas.

Joost van Dam (wit) leek ons weer op voorsprong te brengen door in de aanval te winnen. Zijn jonge opponent verdedigde zich echter nauwkeurig en toen de kruitdampen waren opgetrokken, resteerde er een toreneindspel dat uiteindelijk in remise verzandde.

 

Met de verdwenen kruitdampen had Lasker al zijn kruit verschoten en gingen de resterende 5 duels jammerlijk verloren.

Ten eerste Murk Viersma (zwart). Hij had met zorgvuldig spel een pion buitgemaakt en er leek geen vuiltje aan de lucht. Helaas liet hij in lichte tijdnood de witte dame toe in zijn stelling en was het gelijk over.

Ten tweede Tjalling Wiersma (zwart). Tjalling gaf tegen een op papier zeer sterke tegenstander aanvankelijk geen krimp. Sterker nog hij stond op een gegeven moment zelfs een tikkeltje beter. Helaas liet hij zijn paard insluiten en was er geen redden meer aan.

Ten derde Dolf Wissmann (wit). Dolf leek “zijn stellinkje” te hebben maar helaas kwam zijn koning steeds meer op de tocht te staan hetgeen Dolf uiteindelijk fataal werd. Een harde les gegeven door een sterke opponent die precies wist waar de mosterd te halen was.

Ten vierde invaller Ruurd Stellingwerf (zwart). Ruurd speelde aanvankelijk prima tegen een veel sterkere tegenstander en wimpelde de nodige speldenprikjes beheerst af. Helaas moest hij het antwoord op een goed getimede centrumopstoot uiteindelijk schuldig blijven.

Tot slot teamcaptain Erik Bosma (wit). Er leek aanvankelijk niks aan de hand maar zienderogen werd Erik toch enigszins in het defensief gedrongen. “Mister vechtjas” -in de interne van Lasker zeer goed op dreef- bleef loeren op zijn kansen maar moest uiteindelijk toch zijn koning omleggen.

 

Conclusie. Na de fantastische overwinning op Soest een teleurstellende maar terechte 6,5 – 1,5 nederlaag met als harde les dat alle gemiste kansen en foutjes op dit niveau genadeloos worden afgestraft. Het positieve nieuws is dat Lasker met nog 1 ronde te spelen niet meer kan degraderen.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen.

 

 

Arnhemse Schaakacademie

Emanuel Lasker

Beumer, S. (Sebas)

2141

Wissmann, D. (Dolf)

1995

z-w

1 - 0

Hendriks, W.M.M. (Willy)

2401

Wiersma, T.J. (Tjalling)

2141

w-z

1 - 0

Hoorn van, G.J.R. (Geert)

1988

Bosma, E.S. (Erik)

1978

z-w

1 - 0

Onzen van, J. (Jeroen)

2105

Sijbesma, R. (Rienk)

2069

w-z

0 - 1

Maters, A.F. (Arthur)

1988

Hibma, J. (Jan)

2093

z-w

1 - 0

Roskam, M.Y. (Mathieu)

1954

Viersma, M. (Murk)

1922

w-z

1 - 0

Albers, S. (Saša)

1694

Dam van, J.G. (Joost)

1939

z-w

½ - ½

Nispenrode van, T.H.N. (Thomas)

2023

Stellingwerf, R. (Ruurd)

1384

w-z

1 - 0

Gemiddelde Rating:

2037

Gemiddelde Rating:

1940

6½-1½

 

 

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma.

Laatst aangepast (zondag, 14 april 2019 20:07)