Als zaterdagmiddag 11 mei in de sfeervolle MFC-Arena te Sint Jacob om 18.00 uur de balans wordt opgemaakt, prijkt er 4-4 op het scorebord. Dit mag gerust een verrassing worden genoemd aangezien het eerste team van Lasker dit seizoen nog niet gelijk had gespeeld. Als tegenstander in de tweede klasse A van de landelijke schaakcompetitie fungeerde het reeds gedegradeerde Hardenberg maar dit was aan hun spel niet te merken. Sterker nog, ze vochten -net als de Laskerianen- voor wat ze waard waren en de uitverkochte “Arena” kreeg dan ook waar voor zijn geld. Onder hen bevonden zich twee oud-leden van Lasker te weten Jan en Sjoerd de Vries en ook de aanwezigheid van de leden Jan Wijma en “good old” Berend Nauta bracht extra sfeer met zich mee.

 

Lasker kwam al snel op voorspong door een snelle “goal” van Dolf Wissmann. Dolf (wit) gaf vooraf aan dat hij iets recht te zetten had en daarmee doelde hij niet op de stukken. Hij deed slinks een pion in de aanbieding en zijn tegenstander hapte toe. Het pionnetje bleek echter vergiftigd zoals dat zo mooi heet in het schakerwereldje met als gevolg een zeer “beroerde” zwarte stelling waarvan Dolf’s opponent niet meer herstelde.

Lasker handhaafde de voorsprong door 3 zwaarbevochten remises. Ten eerste was daar Rienk Sijbesma (zwart) die steeds een tikkeltje beter stond en ook veel meer tijd had maar zijn tegenstander was van de zeer taaie soort. Ofwel hij gaf geen krimp met een puntendeling als gevolg. Niet veel later volgde teamcaptain Erik Bosma (zwart) dit voorbeeld. Tegen de op papier sterkste Hardenberger deed Erik allemaal gezonde positionele zetten en hoewel wit het nog wel even probeerde zat er niet meer in dan de vredespijp. Vervolgens was er het halfje van Murk Viersma (wit). Murk probeerde het in het middenspel wel even maar er ontstond een soort dynamisch evenwicht gevolgd door een remiseaanbod. Na overleg met Erik werd dit geaccepteerd.

Helaas ging de 2,5 -1,5 voorsprong verloren door 2 nederlagen. Ten eerste ging de niet geheel fitte Hans Kemperman (wit) strijdend ten onder. Hij offerde een stuk en zijn aanval zag er veelbelovend uit. Helaas overspeelde hij ergens zijn hand en toen mat er niet meer inzat, restte er niks anders dan zijn koning om te leggen. Joost van Dam (zwart) onderging hetzelfde lot. In een ingewikkeld middenspel raakte Joost een pion achter maar had de nodige compensatie. Na ruil van wat stukken verdween die echter en ging Joost ondanks inventief verdedigen ten onder.

Tussenstand 2,5 – 3,5 met Sikko Ros en Jan Hibma nog aan het spelen. Sikko (wit) raakte in het middenspel een pion achter maar had steeds voldoende tegenspel. Het leek dan ook snel remise te worden maar zijn opponent was strijdvaardig en probeerde het tot de laatste pionnen. Sikko hield het verraderlijke pionneneindspel echter moeiteloos remise.

Tussenstand 3-4 en Jan Hibma (zwart) wist wat hem te doen stond: winnen. Aanvankelijk zag het er hier niet naar uit aangezien Jan in de opening enigszins verrast werd. Hij hield de gelederen echter keurig gesloten en counterde -notabene middels dameruil- op het juiste moment met een winnende open lijn tot gevolg. Een koningswandel en pionopmars bezorgde hem uiteindelijk het volle punt.

Slotconclusie: een terecht gelijkspel waarmee Lasker samen met Sneek gedeeld 6e en 7e eindigde met 7 punten uit 9 wedstrijden. Sneek werd op bordpunten uiteindelijk 6e (34) en Lasker 7e (32,5).

Tot slot nog een woord van dank aan de “onzichtbare” scheidsrechter Joop Claus, onze onvolprezen teamleider Erik Bosma en “Brand” de Haan, een rustige rots in de branding wat betreft het verzorgen van het natje en droogje.

Emanuel Lasker

Qonnected Hardenberg

Sijbesma, R. (Rienk)

2069

Veen van der, J. (Jan)

2014

z-w

½ - ½

Ros, S. (Sikko)

2166

Hollmann, L.G. (Ludger)

2105

w-z

½ - ½

Bosma, E.S. (Erik)

1978

Mijnheer, P. (Peter)

2151

z-w

½ - ½

Wissmann, D. (Dolf)

1995

Wageningen van, A.J.H. (Arie)

2030

w-z

1 - 0

Hibma, J. (Jan)

2093

Slingerland, C. (Caroline)

2009

z-w

1 - 0

Viersma, M. (Murk)

1922

Offringa, G.J. (Johan)

2036

w-z

½ - ½

Dam van, J.G. (Joost)

1939

Hendriks, R.V. (Richard)

2031

z-w

0 - 1

Kemperman, J.G. (Hans)

1944

Meulen van der, F.R. (Freerk Rinder)

1941

w-z

0 - 1

Gemiddelde Rating:

2013

Gemiddelde Rating:

2040

4-4

Voor de liefhebbers van lijstjes volgt hier nog een overzicht van de persoonlijke scores op basis van de behaalde TPR ofwel Toernooi Prestatie Rating waarbij dient te worden aangetekend dat Lasker er dit seizoen stond als team en dat met name de overwinning op Soest een teamprestatie van formaat was.

1. Sikko Ros. 4,5 uit 8. TPR: 2226.

2. Tjalling Wiersma. 4 uit 8. TPR: 2179.

3. Jan Hibma. 4,5 uit 9. TPR: 2083.

4. Rienk Sijbesma. 3,5 uit 9. TPR: 2081.

5. Dolf Wissmann. 5 uit 9. TPR: 1964.

6. Erik Bosma. 3 uit 9. TPR: 1942.

7.Hans Kemperman. 2 uit 4. TPR: 1930.

8. Murk Viersma. 3,5 uit 9. TPR: 1906.

9. Joost van Dam. 2,5 uit 6. TPR: 1892.

10. Ruurd Stellingwerf. 0 uit 1. TPR: 1623.

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma.

Laatst aangepast (zondag, 12 mei 2019 11:36)