Ruim een half jaar geleden versloeg het eerste team van de schaakvereniging Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie in de tweede klasse A van de landelijke schaakcompetitie het zeer sterke Soest met 5-3. Door intimi unaniem de beste wedstrijd van Lasker ooit genoemd. Zaterdagmiddag klokslag 13.00 uur stond dit duel opnieuw op het programma. Als decor bij deze openingswedstrijd van het nieuwe seizoen fungeerde wederom het MFC te Sint Jacob en Joop Claus als wedstrijdleider.

Uw speciale verslaggever Jan Hibma zat -op enkele plaspauzes na- de hele middag aan het bord gekluisterd en heeft weinig meegekregen van de overige partijen. Uit overlevering derhalve een poging tot een verslag. Alle partijen kenden een grillig verloop in de zin dat er altijd wel momenten waren van gemiste kansen. Gezien de openingswedstrijd niet zo verwonderlijk. Na ruim 3 uur spelen stond er een 3-3 tussenstand op het scorebord waarbij de overwinningen, remises en nederlagen keurig in evenwicht waren ofwel van alle smaken 2.

Helaas gingen Rienk Sijbesma en Sikko Ros jammerlijk onderuit. Rienk (zwart) speelde een zeer scherpe openingsvariant maar toen de kruitdampen waren opgetrokken bleken de witte lopers veel sterker dan de zwarte paarden. Sikko stond aanvankelijk prima maar ergens ging er iets mis. Hij baalde echter dat hij in de slotfase een remisewending overzag. 0-2.

Twee zwaarbevochten remises van Tjalling Wiersma en Hans Kemperman brachten de tussenstand op 1-3. Tjalling (zwart) werd al snel met een dubbelpion opgezadeld maar speelde hier mooi om heen. In het eindspel moest hij wel veel zeilen bijzetten om het evenwicht te bewaren maar dit is hem meestal en ook deze keer wel toevertrouwd. Hans (wit) opende rustig en voor zover ik het kon beoordelen is hij nooit echt in de problemen geweest met een puntendeling tot gevolg.

Lasker kwam langszij door mooie overwinningen van Erik Bosma en Dolf Wissmann. Erik (wit) probeerde zijn nieuwe repertoire uit en dit pakte -los van een vingerfoutje- goed uit. Alle zware stukken werden naar de zwarte koning gedirigeerd die hier uiteindelijk aan te onder ging. Bij Dolf (zwart) daarentegen zat het niet tegen aangezien hij na snelle dameruil een kwaliteit kwijt raakte en in hogere zin verloren stond. Echter Dolf vlocht -na een mindere koningszet van zijn opponent een geniepig matnetje in de stelling en won uiteindelijk op tijd.

Tussenstand 3-3 met de voor Murk Viersma ingevallen Joost van Dam en Jan Hibma nog achter de borden. Joost (zwart) kampte de hele tijd met wat ruimtegebrek en uiteindelijk ook nog met het tegenhouden van een ver opgerukte vrijpion. Hij counterde echter bekwaam en had de remise op zijn schoen toen hij zijn dame naar een verkeerd veld schoof en het halfje uit handen gaf.

3-4 derhalve en aan Jan (wit) de taak om te winnen om er in ieder geval een gelijkspel uit te slepen. Jan stond nagenoeg de hele partij beter en leek in de aanval te winnen. Hij won dan ook een kwaliteit maar toen stokte zijn goede zettenreeks en ging het van kwaad (remisestand) tot erger (weggeven van de remise). Dit was jammer aangezien hij met een prachtig torenoffer zijn aanvalsspel had kunnen bekronen.

Kortom deze keer geen stunt tegen het wederom op papier veel sterkere Soest maar het vertoonde spel geeft zeker vertrouwen voor de rest van het seizoen. Tot slot volgen hier nog de gedetailleerde uitslagen.

Emanuel Lasker 1

SSC 1922 1

Sijbesma, R. (Rienk)

2080

Haan de, E.A. (Eric)

2305

z-w

0 - 1

Ros, S. (Sikko)

2169

Helgason, R. (Reynir)

2251

w-z

0 - 1

Wiersma, T.J. (Tjalling)

2127

Wustefeld, C. (Carl)

2233

z-w

½ - ½

Hibma, J. (Jan)

2098

Burch van der, A.J. (Arie)

2197

w-z

0 - 1

Wissmann, D. (Dolf)

1975

Jongh de, A.D. (Adriaan)

2189

z-w

1 - 0

Bosma, E.S. (Erik)

1978

Muis, G.M. (Gerrit Meine)

2140

w-z

1 - 0

Dam van, J.G. (Joost)

1955

Nooijen, J.M.M. (Jos)

2080

z-w

0 - 1

Kemperman, J.G. (Hans)

1942

Krishnasing, A. (Ashley)

2051

w-z

½ - ½

Gemiddelde Rating:

2041

Gemiddelde Rating:

2181

3-5

Door Jan Hibma.