Afgelopen zaterdag 2 november was het eindelijk weer eens zover. Er stond voor de schakers van Lasker 1 een uitwedstrijd op het programma en wel in het legendarische Jannes van der Wal Denksportcentrum te Groningen. Het betrof de 2e ronde van de landelijke schaakcompetitie, klasse 2 A. Als tegenstander fungeerde SISSA 1, een op papier te pakken tegenstander maar de praktijk is in schakersland altijd weerbarstig. Zo ook deze keer en pas na zware strijd kwam de 3-5 overwinning op het scorebord.

Tijdens de heenreis werd er gespeculeerd over de vraag hoe Lasker 1 er over 10 jaar uit zou zien? Blaast onze nestor Tjalling Wiersma -dan bijna 80 jaar oud- zijn partijtje dan nog mee in Lasker 1? Bestaat Lasker 1 dan überhaupt nog? Wie zal het zeggen?

De 3-5 zege toonde in ieder geval aan dat de tand des tijds op dit moment nog geen vat heeft op de Laskerianen en in het bijzonder op Tjalling. Opgeleid door zijn leermeester Mulder van Leens Dijkstra begon Tjalling (wit) met vaste hand de kiezen van zijn tegenstander te trekken zoals MvLD dit zo mooi pleegde te zeggen. Vervolgens ging hij als een tandenstoker te keer om de laatste weerstand te verwijderen. Een puike positionele winstpartij. Tussenstand: 0-1.

De flitsende start leek teniet gedaan te worden door een nederlaag van onze teamcaptain Erik Bosma (zwart). Erik kwam zienderogen minder te staan en volgens computeranalyse achteraf op -11. Hij verzette zich echter met hand en tand en wist een duivelse wending in de stelling te vlechten die uiteindelijk een zwaarbevochten halfje opleverde. 0.5 – 1.5.

Door 2 solide maar niet saaie remises van Murk Viersma en Joost van Dam werd de voorsprong geconsolideerd tot 1.5 -2.5. Murk (zwart) werd in het middenspel stevig aan de tand gevoeld maar gaf geen krimp en lachte uiteindelijk zijn tanden bloot met de puntendeling.

Joost (zwart) volgde niet veel later dit voorbeeld. Hij kampte aanvankelijk met wat ruimtegebrek maar zette de kiezen op elkaar en voor zover ik dit kon beoordelen is de remisemarge nooit echt verbroken geweest.

Dolf Wissmann (wit) zette zijn tanden in Aneta Sokolowska en leek op een vlotte overwinning af te koersen. In het middenspel deed hij helaas een aantal mindere zetten en keerden de kansen. Op zijn tandvlees echter toverde hij tegen de enige dame in het gezelschap een fraai dameoffer uit de hoge hoed die de partij in zijn voordeel besliste. 1.5 – 3.5. De teamwinst leek nabij.

Met nog 3 partijen te gaan was het pleit echter nog niet beslecht. Sikko Ros zijn stelling was onduidelijk, Rienk Sijbesma stond duidelijk minder en Jan Hibma zijn stelling was weer eens een heksenketel.

Sikko (wit) zette in een wisselvallige partij op tijd een tandje bij en trok het initiatief uiteindelijk langzaam maar zeker naar zich toe met een vol punt en de teamwinst tot gevolg. Hij gaf na afloop ruiterlijk toe dat dit niet zonder slag(tand) en stoot was gegaan. 1.5 - 4.5.

Rienk (zwart) kreeg aanvankelijk zijn stellinkje en hij voelde zijn tegenstander over de c-lijn aan de tand. Helaas liet hij een gaatje vallen in zijn verdediging en hoewel hij zich vindingrijk verweerde was het gatenkaasje niet meer te dichten. 2.5 – 4.5.

Jan (wit) speelde met het mes tussen de tanden en ging onvervaard op de zwarte koning af. Deze ging helaas niet mat maar leverde Jan wel een volle pion op. Tandenknarsend moest Jan vervolgens constateren dat het resterende dame-eindspel -na een mindere zet- niet meer te winnen was. Remise derhalve hetgeen resulteerde in een zwaarbevochten maar terechte 3-5 zege. Door deze overwinning staat Lasker nu gedeeld 4e 5e 6e met 2 uit 2.

Tot slot volgens hier de gedetailleerde uitslagen.

SISSA 1

Emanuel Lasker 1

Oord, R. (Raymon)

2014

Ros, S. (Sikko)

2161

z-w

0 - 1

Pouw, M. (Marcel)

1896

Bosma, E.S. (Erik)

1996

w-z

½ - ½

Jong de, M. (Mathijs)

1967

Wiersma, T.J. (Tjalling)

2130

z-w

0 - 1

Salihbegovic, E. (Edim)

2069

Sijbesma, R. (Rienk)

2082

w-z

1 - 0

Scheffer, E.F. (Enno)

1903

Hibma, J. (Jan)

2089

z-w

½ - ½

Hoekstra, C.A.H. (Carl)

1886

Viersma, M. (Murk)

1947

w-z

½ - ½

Sokolowska, A. (Aneta)

1726

Wissmann, D. (Dolf)

1993

z-w

0 - 1

Roorda, M. (Maarten)

1832

Dam van, J.G. (Joost)

1947

w-z

½ - ½

Gemiddelde Rating:

1912

Gemiddelde Rating:

2043

3-5

Door Jan Hibma.