Zeist, zaterdag 6 februari – Na een voorspoedig verlopen autorit begonnen de schakers van Lasker 1 zoals altijd vol goede moed aan de 6e ronde in de 3e klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Hoewel niet op volle oorlogssterkte had iedereen er zin in en waren de Laskerianen vastbesloten de winterdip -slechts één punt uit de laatste 2 wedstrijden- om te buigen in een klinkende overwinning. Helaas.-zoals de titel boven dit stuk reeds doet vermoeden- verloor Lasker kansloos met 6-2. Een gemiste kans, aangezien de concurrentie ook verloor en Lasker middels een overwinning weer gedeeld boven aan had gestaan. Deze keer kwamen de topborden er niet aan te pas en moest ook invaller Nanne Toering na een zware strijd zijn koning omleggen. Het middenrif sprokkelde 4 remises bijeen, waarmee de 6-2 nederlaag verklaard is.

 


 


 

We begonnen redelijk met 3 solide remises. Johnny Diekstra was als eerste klaar in een partij waarin het evenwicht nooit echt werd verbroken. Murk Viersma volgde al snel dit voorbeeld. Hij zette zijn stukken als vanouds goed neer en stond als een huis, hetgeen voor beide spelers aanleiding was om de vredespijp te roken. Erik Bosma deed er iets langer over en moest ook enige tactische wendingen inbouwen om het halfje veilig te stellen.

Vervolgens gingen er 4 partijen op uiteenlopende wijze verloren. Rienk Sijbesma trok op de koningsvleugel ten aanval, maar dit werkte uiteindelijk als een boemerang en het tij was vervolgens niet meer te keren. Dolf Wissmann kwam niet echt in zijn spel, maar stond wel lange tijd een pion voor. Helaas vond zijn koning geen veilig onderkomen en dit brak hem uiteindelijk op. Tjalling Wiersma verloor in de opening een pion, maar ging niet bij de pakken neerzitten en probeerde er nog wat van te maken. Helaas werd het pionverlies hem uiteindelijk toch noodlottig. Nanne Toering speelde de opening origineel en stond zeker niet minder. Wat speldeprikjes van zijn opponent kostte eerst een pion en later nog één. Dit werd Nanne in het verre eindspel uiteindelijk fataal.

Jan Hibma tot slot speelde 6 uur lang vol op de winst en na achtereenvolgens beter, minder, nagenoeg verloren en gewonnen gestaan te hebben werd in de slotstelling i.v.m. wederzijdse tijdnood tot remise besloten.

 

Door deze terechte 6-2 nederlaag staat Lasker nu gedeeld 3e met 2 punten achterstand op koploper Sneek. De kampioensaspiraties kunnen voorlopig even in de ijskast, maar gezien de verrassende uitslagen in deze klasse is Lasker zeker niet kansloos met nog 3 ronden te spelen. Dan zullen de komende wedstrijden echter –op volle oorlogssterkte- wel gewonnen moeten worden!

 

Bord 1: J. van Apeldoorn – T. Wiersma                        1-0

Bord 2: IJ. Hoekstra – R. Sijbesma                                1-0

Bord 3: R. Buisman – E. Bosma                                     rem.

Bord 4: A. van Amerongen – D. Wissmann                   1-0

Bord 5: G. Hamers – J. Diekstra                                     rem.

Bord 6: H. Kuiken – M. Viersma                                     rem.

Bord 7: H. Nicolai – J. Hibma                                         rem.

Bord 8: E. Bernsen – N. Toering                                    1-0

 

Lasker had wit aan de oneven borden.

 

 

 

Laatst aangepast (dinsdag, 09 februari 2010 13:00)