Zaterdag 6 maart 2010, Sint Jacobiparochie - In de optimaal geprepareerde bovenzaal van de Aardappelbeurs speelde het 1e team van de schaakvereniging Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie alweer de 7e wedstrijd van dit seizoen in de 3e klasse A van de landelijke schaakcompetitie. In een ongemeen spannende (halve) competitie stond Lasker voor de zware taak de dikke nederlaag tegen Zeist in de 6e ronde weg te sp(o)elen. Dit lukte na een middag vol spanning en sensatie waarin Lasker eindelijk weer eens haar ware gezicht toonde. Ware gezicht in de zin van, dat mindere stellingen niet werden verloren en zelfs in een aantal gevallen omgebogen werden tot winst en dat betere stellingen deze keer niet uit handen werden gegeven. Dit resulteerde in een 5.5 tegen 2.5 overwinning tegen Groningen 3. Een zege echter, die voor hetzelfde geld lager had kunnen uitvallen.

We begonnen goed door een tactisch remise-aanbod van Johnny Diekstra. Johnny offerde een pion en had hier wel enige compensatie voor, maar ook niet meer dan dat. Beide kemphanen keken elkaar en de stelling nog eens aan en schudden vervolgens de rechterhanden ten teken van een puntendeling.
We kwamen op achterstand door een nederlaag van Rienk Sijbesma. Rienk kwam een tikkeltje minder uit de opening, maar het toreneindspel leek houdbaar. Toen dit echter resulteerde in een pionneneindspel kwam Rienk in zetdwang waarmee de nederlaag een feit was.

Dolf Wissmann trok fel van leer en leek Lasker weer langszij te brengen. Zijn opponent was echter van het ultrataaie soort en wat Dolf ook probeerde, hij kwam er niet door heen met een puntendeling als gevolg.
Jan Hibma trof eveneens een ’drege’’  tegenstander die maar één missie had en wel remise spelen. Jan was echter in een winning mood en molk een eindspel van goede tegen slechte loper beheerst uit, hetgeen uiteindelijk een gewonnen pionnen eindspel opleverde. Een 2-2 tussenstand derhalve.Erik Bosma bracht Lasker voor het eerst op voorsprong. Via een gedegen partijopzet kreeg hij al snel het betere van het spel. Hij liet dit voordeel deze keer niet los en wikkelde net als Jan af naar een pionnen eindspel, dat simpel won. Een mooie rechtlijnige overwinning van onze teamcaptain.

Groningen 3 leek echter weer langszij te komen door een overwinning aan het eerste bord. Leek, want aan dit bord zat onze veelvoudige clubkampioen Tjalling Wiersma en die laat zich niet zomaar van het bord zetten. Tjalling moest echter diep gaan om een nederlaag af te wenden, maar zag uiteindelijk kans alle gevaren te bezweren en een pion voor te blijven in een toreneindspel. Dit stond wel beter, maar was zeker niet gemakkelijk te winnen. Echter het zat Tjalling mee, aangezien zijn tegenstander de eerste tijdcontrole op één zet na niet haalde. Een 4-2 tussenstand derhalve.

Murk Viersma scoorde het beslissende halfje na een zware partij met wisselende kansen. Na aanvankelijk beter te hebben gestaan ging er bij Murk ergens een pion verloren en moest hij een toren eindspel remise houden. Dit deed Murk met verve door zijn koning en toren naar het front te dirigeren hetgeen genoeg was voor een puntendeling.
Sikko Ros tot slot vocht een geweldige strijd uit met zijn jeugdige talentvolle opponent. In een ingewikkeld middenspel kreeg Sikko twee torens voor zijn dame en leek de partij door zetten herhaling op remise af te stevenen. De Groninger begon echter te forceren en toen was Sikko er als de kippen bij om het volle punt te incasseren, waarmee de 5.5 tegen 2.5 overwinning een feit was.

Door dit resultaat staat Lasker nu gedeeld 3e met 2 punten achterstand op koploper Sneek. Met nog 2 speelronden te gaan, lijkt er echter nog van alles mogelijk, aangezien Sneek nog moet aantreden tegen de nummers 2 en 3 en Lasker nog tegen de nummers 10 en 2.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen, waarbij Lasker wit had aan de even borden.

Lasker 1   - Groningen 3

T. Wiersma  - E. Zuiderweg  1-0
R. Sijbesma  - K. Haveman  0-1
S. Ros   - C. Rupert   1-0
D. Wissmann  - W. van Beersum rem.
E. Bosma   - K. Abma   1-0
J. Diekstra   - M. Kruit   rem.
M. Viersma   - G. Tjoelker  rem.
J. Hibma   - H. Haisma  1-0

Door Jan Hibma.

Laatst aangepast (zondag, 07 maart 2010 20:54)