Sint Jacobiparochie, Aardappelbeurs  - 

Op de laatste zaterdag van september begint traditiegetrouw het nieuwe schaakseizoen. Dat wil zeggen dat de landelijke schaakcompetitie dan weer van start gaat.  Zo begon ook het eerste team van de schaakclub Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie in de vertrouwde goed geprepareerde bovenzaal van de Aardappelbeurs weer vol goede moed aan de 1e ronde van de 3e klasse A. 

Als tegenstander fungeerde debutant Assen.  Op papier een aardig team, maar in de praktijk bleek uiteindelijk de ervaring van Lasker de doorslag te geven in de vorm van een overtuigende dik verdiende 6-2 overwinning. Een score die werd opgebouwd middels 4 remises en 4 overwinningen.
We begonnen solide met 2 puntendelingen. Murk Viersma  moest lichtjes in de verdediging, maar dit gaat Murk altijd zeer goed af en toen de kruitdampen opgetrokken waren, restte een gelijkwaardige stelling die met de vredespijp werd beklonken. Johnny Diekstra kwam met ruimtevoordeel uit de opening, maar toe zijn opponent alles min of meer dichtschoof, wenste Johnny geen ijzer met handen te breken met een halfje als gevolg.

Erik Bosma bracht Lasker middels’ un petit combination’ op voorsprong ofwel hij won een pion en daarmee in zekere zin ook de partij, hoewel hij nog wel een (wanhoops) aanval op zijn koning moest afslaan. Dolf Wissmann bouwde de 2-1 voorsprong verder uit middels een avontuurlijk maar kansrijk stukoffer. Hoewel hij niet alles kon berekenen, snoerde hij zijn tegenstander via de h-lijn langzaam maar zeker in totdat deze geen vin meer kon beroeren en uiteindelijk op gaf.

Rienk Sijbesma consolideerde de 3-1 voorsprong middels een zwaarbevochten remise. Rienk kwam iets minder uit de opening, maar gaf zoals gebruikelijk geen krimp en na wat duw- en trekwerk geloofden beide heren het wel. Clubkampioen Sikko Ros bezorgde Lasker de winst -tussenstand 4,5 tegen 1,5- middels een mooie tactische slagenwisseling. Er stonden allemaal stuken in, maar Sikko had goed berekend, dat hij in alle varianten materiaal voor bleef.

Jan Hibma kreeg zijn geliefkoosde speltype op het bord en bouwde het ruimtevoordeel met vaste hand om in een matnet, waar zijn tegenstander slechts ten koste van veel materiaalverlies uit kon ontsnappen. Clubicoon en kopman Tjalling Wiersma trof een geduchte tegenstander en leek op verlies af te steven. Taaie en ‘ouwe’ (met alle respect!) Tjalling rechtte echter zijn rug een boog een bedenkelijke stelling uiteindelijk om in een dame-eindspel waarin hij zelfs een fractie beter kwam te staan Tjalling probeerde het dan ook nog even, maar zijn tegenstander maakte geen fouten meer met een zwaarbevochten puntendeling tot gevolg.
 
Door deze 6-2 overwinning staat Lasker nu gedeeld bovenaan, samen met de Twee Kastelen.  Kortom een goede start van het seizoen, hetgeen gezien het vertoonde spel  ongetwijfeld een mooi vervolg krijgt. Tot slot nog een woord van dank aan wedstrijdleider Nanne Toering, die de wedstrijd zonder daadwerkelijk in te grijpen souverein leidde en aan supporter Joop Claus die na afloop aan de inmiddels beroemde schaakstamtafel middels enkele verrassende zetten blijk gaf, dat hij wel kijk heeft op het spelletje.

Door uw speciale schaakverslaggever Jan Hibma

Alle uitslagen van de 1e ronde staan hier.

Laatst aangepast (zondag, 26 september 2010 11:23)