LASKER WEET VROEGE VOORSPRONG TEGEN ALMERE
MET VEEL KUNST- EN VLIEGWERK TE CONSOLIDEREN

Almere, zaterdag 9 oktober - In een optimaal geprepareerde speel zaal met veel licht, ruimte, rust en een aangename temperatuur stond zaterdag in de 2e ronde een topper in de 3e klasse A van de landelijke schaakcompetitie op de agenda.  Ofwel Almere tegen Lasker.  Almere dat in de 1e ronde na zware strijd gelijk had gespeeld tegen het sterke Philidor 2 uit Leeuwarden en Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie, dat overtuigend met 6-2 had gewonnen van debutant Assen.

Lasker begon uiteraard weer met goede moed tegen het taaie Almere. Taai in de zin, dat de spelers van Almere zelden verliezen, maar daarentegen veel remises produceren.  In de eerste ronde tegen Philidor eindigden maar liefst 6 van de 8 duels in een puntendeling! Een (vroege) voorsprong voor Lasker zou dan ook wel eens goud waard kunnen zijn. 

Het was dan ook ‘goudhaantje’ Dolf Wissmann achter de witte stukken, die Lasker middels een buigen of barsten partij op voorsprong bracht. Beide koningen werden onvervaard onder vuurgenomen, maar toen Dolf’s  tegenstander zijn dame op een ongelukkig veld zette, was ‘goudhaantje’Dolf er als de kippen bij om dit genadeloos af te straffen. In hoeverre het trekken van een verstandkies bij Dolf van invloed is geweest op zijn spel zal wel altijd een raadsel blijven; hij had in ieder geval genoeg verstand over.Zoals de kop boven dit stukje reeds doet vermoeden was de eerste klap een daalder waard en waren 7 remises in principe genoeg om de winst veilig te stellen. Dit gebeurde ook, maar vraag niet hoe.
Sikko Ros had geen kunst- en vliegwerk nodig. Met zwart kreeg hij al snel gelijk spel en toen de dames werden geruild ontstond er een toreneindspel, dat volkomen in evenwicht was.
Murk Viersma -eveneens met zwart- trof een op papier sterke opponent genaamd het Hooft en moest harder werken voor een halfje. Hij hield zijn hoofd er echter goed bij een en goed getimed remise-aanbod werd na lang nadenken dan ook aanvaard.

Johnny Diekstra (zwart) deed een pion in de aanbieding, maar rechtte zijn rug en speelde vervolgens als in zijn jonge dagen. Echter toen het tijd was om te oogsten, stond Johnny zijn denkpatroon nog in de remisestand en accepteerde hij een remiseaanbod, terwijl hij een winnende voortzetting  op zijn slof had.
Teamcaptain Erik met wit had steeds het beste van het spel, maar het winnen van een betere stelling is en blijft een lastig onderdeel van het schaakspel. Hoe Erik het ook probeerde zijn tegenstander gaf geen krimp en sleepte er uiteindelijk een halfje uit.

Rienk Sijbesma volgde niet veel later met zwart dit voorbeeld, maar hij ging langs het randje. Een uit nood geboren kwaliteitsoffer leek niet genoeg, maar Rienk verdedigde zich taai en vindingrijk en zijn tegenstander -geen waaghals- berustte uiteindelijk in een puntendeling.
Kopman Tjalling Wiersma met wit meende een aanbeveling van Max Euwe -wereldkampioen in 1935- te volgen, maar vergiste zich. Het kostte hem een pion en leverde een troosteloze stelling op. Echter Tjalling toonde zich wederom uit het goede schaakhout gesneden en peurde er op onnavolgbare wijze en met veel kunst- en vliegwerk nog een halfje uit.

Aan -het zal de lezer niet verbazen- Jan Hibma met wit de ‘eer’ in het 6e speeluur het beslissende halfje binnen te slepen.  Met het oog op de (tussen)stand op Tjalling zijn bord, ging Jan voor de winst, maar moest dit bijna met een nederlaag bekopen.  Hij vond er echter nog één en kreeg door een onachtzaamheid van zijn tegenstander de remisehaven en mogelijk de winst weer in zicht, maar bedacht zich met het oog op de tijdnood geen moment en koos voor het halve ei.

Kortom een zwaarbevochten 3.5 tegen 4.5 overwinning tot stand gekomen door een voorbeeldige teamprestatie, waarbij iedereen binnen zijn mogelijkheden heeft gevochten voor wat hij waard was.  Door dit resultaat staat Lasker overigens gedeeld eerste, samen met het sterk voor de dag komende De Twee Kastelen.

Dat ‘hero’ Dolf Wissmann bij de plaatselijke Chinees (en ook op de terugweg) het hoogste woord had, zal de lezer niet verbazen en , dat het eten zijn tegenstander  bij diezelfde Chinees wat minder smaakte, zal evenmin een verrassing zijn.

Gedetailleerde uitslagen zijn hier te zien.

Door Jan Hibma.

Laatst aangepast (maandag, 11 oktober 2010 19:32)