Buitenpost, zaterdag 8 januari 2011 – In zalencentrum De Schakel te Buitenpost vond wederom een Friese kraker plaats in de 3e klasse van de landelijke schaakcompetitie. Deze keer tussen De Twee Kastelen uit Kollum/Gerkersklooster en Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie.  Net als in de 4e ronde tegen Phildor 2 uit Leeuwarden wist het vlaggeschip van Lasker opnieuw met minimale cijfers te winnen.  Dit keer scoorde  Tjalling Wiersma bij een 3,5 tegen 3,5 tussenstand het winnende punt.

Lasker begon rustig middels 2 remises. Murk Viersma leek met zwart iets te hebben, maar nadat er een aantal stukken geruild werden, viel  er voor beide partijen niet veel eer meer te behalen. Johnny Diekstra werd met wit geconfronteerd met een apart gambiet en moest de hele tijd verdedigen. Hij deed dit naar behoren en toen de kruitdampen waren opgetrokken werd de vrede getekend. 

Erik Bosma met wit bracht Lasker op voorsprong middels een flitsende koningsaanval. Hij moest nog wel even goed rekenen, maar dit is de man in vorm tegenwoordig wel toevertrouwd. De andere man in vorm Sikko Ros won met zwart al snel een pion en toe zijn centrumpionnen ook nog eens op drift raakten was er voor zijn opponent geen houden meer aan. Jan Hibma met zwart stond nagenoeg de hele partij iets beter, maar zijn tegenstander maakte geen fouten en met het oog op de tussenstand besloot Jan in te gaan op een zetherhaling.  De 1,5 tegen 3,5 voorspong ging echter verloren door nederlagen van Dolf Wissmann en Rienk Sijbesma. Dolf won al snel een pion, maar werd vervolgens enigszins in de verdediging gedrongen.  In plaats van een nagenoeg winnende zet, ontsnapte er een miskleun uit zijn vingers met een aanval op zijn koning tot gevolg, die Dolf niet overleefde.  Rienk kwam met een slechte zwarte loper  in een moeilijk te taxeren lopereindspel  terecht.  Hij leek echter in het 6e speeluur remise te kunnen houden, maar een loperoffer van zijn jeugdige opponent bleek uiteindelijk toch winnend.

Gelukkig hield kopman Tjalling Wiersma na een vakantie in het warme Zuid-Afrika het hoofd koel. Hij stond met wit in het 6e speeluur tegen de sterke Jelic  ogenschijnlijk iets minder, maar de stelling was vol venijn.  Middels een tactisch grapje won Tjalling uiteindelijk een vol paard, waarna hij de partij met vaste hand in zijn voordeel besliste, waarmee en zwaarbevochten 3,5 tegen 4,5 overwinning werd veiliggesteld. Door dit resultaat staat Lasker ongeslagen aan kop met 10 uit 5.  Haren en Philidor 2 uit Leeuwarden liggen echter met nog 4 ronden te gaan met respectievelijk 8 en 7 punten op de loer . Kortom Lasker deed wederom goede zaken, maar met onder meer het duel Haren tegen Lasker in de gemeenschappelijke slotronde is er nog van alles mogelijk.

 

T

De Twee Kastelen

1963

Emanuel Lasker

2002

1.

Bruno Jelic

2236

Tjalling Wiersma

2154

0

1

2.

Xander Mostertman

1923

Rienk Sijbesma

2051

1

0

3.

Jeroen Weggen

2101

Dolf Wissmann

2004

1

0

4.

Leffert Nicolai

1882

Sikko Ros

2128

0

1

5.

Johan Adema

1862

Erik Bosma

1988

0

1

6.

Pieter Bronsema

1903

Jan Hibma

1971

½

½

7.

Jan de Vries

1992

Johnny Diekstra

1880

½

½

8.

Johan Mostertman

1803

Murk Viersma

1844

½

½

 

Door Jan Hibma


Uitslagen en stand.

Laatst aangepast (zondag, 09 januari 2011 19:38)