Zaterdag 12 februari – In de vertrouwde Aardappelbeurs stond voor het 1e team van de schaakclub Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie de 6e ronde van de landelijke schaakcompetitie in de 3e klasse A op het programma. Ofwel de koploper  tegen de drager van de rode lantaarn Unitas 3. Op papier zo op het eerste gezicht een gemakkelijke klus. Echter de jeugdige talenten van Unitas 3 wisten Lasker 1 vorig jaar nog te verslaan, dus Lasker was gewaarschuwd .  Kampioen word je door de mindere goden te verslaan, aldus een oude voetbalwet en Lasker won uiteindelijk ook ,  maar dit geen zeker niet zonder slag of stoot.
De eerste remise werd genoteerd door Jan Hibma. Met zwart bereikte hij al snel een gelijke stelling. Echter zijn tegenstander ruilde snel een aantal stukken en bood vervolgens remise aan. Jan probeerde het vervolgens nog wel even, maar door de symmetrische pionnenstructuur viel er weinig eer meer te behalen.
Lasker kwam op achterstand door een nederlaag van Dolf Wissmann met de zwarte stukken. Dolf trof één van de jeugdige talenten, die nota bene jarig was, maar geen cadeautjes weggaf. Hoewel Dolf al zijn creativiteit aan de dag legde, werd een ver opgerukte b-pion hem uiteindelijk fataal.

Lasker kwam op voorsprong door overwinningen van respectievelijk Erik Bosma en Sikko Ros. Erik kwam met wit een tikkeltje minder uit de opening, maar behandelde het eindspel duidelijk beter dan zijn opponent.  In betere stelling was een tactisch grapje genoeg voor de winst. Sikko moest  ook vol aan de bak, maar hield het hoofd koel  en wikkelde uiteindelijk af naar een eindspel, waarin zijn zwarte paard superieur was aan de witte loper. Door deze resultaten staan Erik en Sikko beide op 5 uit 6.

Murk Viersma bouwde de voorsprong verder uit door een zwaarbevochten zege. Met wit werd hij aanvankelijk in het nauw gedreven en verloor zelfs een pion.  Iedereen vreesde het ergste, maar Murk wist -in tegenstelling tot Mubarak- van geen wijken. Hij rechtte zijn rug, snoepte een pionnetje terug en wist met zijn stille loper zelf nog een kwaliteit te verschalken en daarmee de partij.

Man of de match -zonder anderen te kort te doen!- werd invaller Mark Kolthof. Hoewel hij in het 2e team stroef draait, gooide hij met de witte stukken alle schroom van zich af. Dit resulteerde uiteindelijk in een pionnenwedloop, waarin Mark scherp had uitgerekend, dat zijn pionnen de overkant eerder bereikten dan die van zijn tegenstander. Met een ludiek torenoffer tot slot haalde hij het beslissende punt binnen. De onvolprezen Surinaamse bamisoep zal hem zelden zo lekker hebben gesmaakt.
Rienk Sijbesma trok met de witte stukken fel van leer, maar overzag een venijnige paardzet.  Hij verdedigde zich vervolgens taai en vindingrijk, maar moest in het 6e speeluur toch zijn koning omleggen.

Tjalling Wiersma kwam met zwart goed uit de opening, maar ergens ging er iets mis met als gevolg, dat hij in een toreneindspel  alle zeilen moest  bijzetten om een nederlaag af te wenden.  Dit is Tjalling wel toevertrouwd en hij vond dan ook moeiteloos de remisehaven.
Al met al een zwaarbevochten maar terechte overwinning, waarmee opnieuw een belangrijke stap is gezet op weg naar het kampioenschap. Temeer daar naaste concurrent Haren verrassend verloor van subtopper Almere.  Echter met nog 3 ronden voor de boeg tegen op papier pittige tegenstanders -ondermeer Haren in de slotronde- is Lasker (12 uit 6) er nog niet. Concurrent Philidor 2 uit Leeuwarden ligt namelijk met 3 punten achterstand (9 uit 6) vervaarlijk op de loer en ook Haren (8 uit 6) is nog niet uitgeschakeld.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen.

T

Emanuel Lasker

1998

Unitas 3

1870

5

3

1.

Tjalling Wiersma

2187

Taco van de Poel

1918

½

½

2.

Rienk Sijbesma

2073

Wytse van der Velde

1938

0

1

3.

Sikko Ros

2146

Ewout Clarenburg

1899

1

0

4.

Erik Bosma

2007

Mario van der Raad

1934

1

0

5.

Jan Hibma

1970

Nico Bleeker

1922

½

½

6.

Murk Viersma

1859

Aldert-Jan Grashuis

1864

1

0

7.

Dolf Wissmann

1973

Frank van der Werff

1819

0

1

8.

Mark Kolthof

1769

Ynte Visser

1666

1

0

Door Jan Hibma. 
Uitslagen en stand

LASKERKWARTET FRIES KAMPIOEN RAPIDSCHAKEN

Precies een week eerder reisde een halve delegatie van Lasker 1 af naar Workum om daar zijn titel in het FK rapidschaken voor viertallen te verdedigen. Dit lukte soeverein -maar niet zonder slag of stoot- door alle 7 confrontaties winnend af te sluiten.  Rienk Sijbesma, Erik Bosma, Jan Hibma en Murk Viersma scoorden respectievelijk 4.5,  6.5,  7.0 en  5.5 punt. Het prijzengeld van € 200 werd -het zal de lezer niet verbazen- grotendeels gespendeerd aan overheerlijke pizza’s in Bolsward, waarbij een voorafje en toetje uiteraard ook niet ontbraken.

Door Jan Hibma.

Bij de stand 3,5-2,5 en beide topborden in de problemen en verder alleen de in het tweede stroef draaiende Mark Kolthof aan bord 8 nog bezig leek Lasker in de problemen. Maar de lezer voelt hem al aankomen, ‘en toen gebeurde dit’:


 

 

(M. Kolthof-Y. Visser)

 

48.Tb4! Ik (Dolf) dacht eerder aan 48.Tc2?! en 49.Tc8 maar had de 54e zet van wit in de partij hier nog niet gezien. 48.-Kxh5 49.Txa4 Pf6 Ook na 49.-Kg4 komt wit eerst: 50.Ta8 Lf4 51.a4 h5 52.a5 h4 53.a6 h3 54.Th8 h2 en nu is 55.a7? Lh6! nog niet zo duidelijk, maar 55.Txh2! wint. Uiteraard had Mark alle torenoffers bij 48.Tb4! al gezien. 50. Ta8 Pd7 51.a4 Kg4 52.a5 h5 53.a6 h4

 

 

54.Txb8! Finito. Zwart gaf op.

 

Laatst aangepast (zondag, 20 februari 2011 11:25)