Zaterdag 12 maart – In het Groninger denksportcentrum, genoemd naar de kleurrijke dammer en schaker Jannes van der Wal, stond de 7 ronde van de landelijke schaakcompetitie in de 3e klasse A geprogrammeerd. Het 1e team van schaakclub Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie moest het opnemen tegen de Spassky’’s. Pikant detail was, dat de grote concurrent van Lasker voor de titel, te weten Philidor 2 uit Leeuwarden,  in dezelfde speelzaal moet aantreden tegen Staunton.

De hamvraag was of Lasker met nog 3 ronden voor de boeg de voorsprong van 3 punten op Philidor kon uitbreiden of consolideren of dat Philidor de marge zou verkleinen. Het sterke Philidor liet er in ieder geval geen gras over groeien en won afgetekend met 1-7. De boodschap voor Lasker was derhalve duidelijk. Er moest in principe gewonnen worden, ook met het oog op de betere bordpunten van Philidor. Lasker slaagde uiteindelijk in deze opzet door met 2,5 tegen 5,5 te winnen. Echter niet zonder strijd en ook nog eens geruggesteund door een snelle reglementaire overwinning van teamcaptain Erik Bosma. Wat wil het geval? Na ongeveer 10 zetten ging de mobiele telefoon van Erik’s tegenstander af, hetgeen automatisch een nul betekent. Zo wil niemand winnen en zeker Erik niet, maar regels zijn nu eenmaal regels en achteraf bleek, dat dit niet de eerste keer was.De snelle voorsprong werd professioneel geconsolideerd door 4 remises van uiteenlopend karakter. Johnny Diekstra bereikte met zwart al snel een gelijke stelling en wenste terecht geen ijzer met handen te breken, maar wel de hand van zijn tegenstander te schudden ten teken van de vrede. Sikko Ros volgde dit voorbeeld al snel. Hij kreeg met wit geen openingsvoordeel en na wat omtrekkende bewegingen geloofden beide heren het wel. Tjalling Wiersma had met wit steeds wat ruimtevoordeel, maar zijn sterke opponent gaf geen krimp en Tjalling koos dan ook terecht voor een half ei. Het andere halve ei ging naar Rienk Sijbesma. Rienk stond met zwart de hele partij iets beter, maar na enige ruil van stukken was dit voordeel geneutraliseerd en hielden het witte paard en Rienk zijn zwarte loper elkaar min of meer in evenwicht. Rienk koos dan ook met het oog op de tussenstand eieren voor zijn geld.

Mede met het oog op de stelling van Murk Viersma, die met zwart al snel beter stond en na pionwinst in hogere zin zelfs gewonnen. Met Dolf Wissmann en Jan Hibma achter de witte stukken leek er derhalve geen vuiltje aan de lucht. Echter Murk overzag een kleinigheidje en moest toen nog vol aan de bak om het halfje veilig te stellen. Dit lukte uiteindelijk op karakter.
Intussen had Dolf na een moeizame partij, waarin hij in de verdediging werd gedrongen zijn handen vol aan zijn opponent. Deze vergaloppeerde zich echter lelijk met als gevolg, dat Dolf een paard won en daarmee de partij.
Jan Hibma tot slot gooide met wit middels een enigszins dubieus stukoffer de knuppel in het hoenderhok. Er ontspon zich vervolgens een tactisch gevecht waarin Jan zich meestal als een vis in het water voelt en ook deze keer kreeg hij de vis uiteindelijk vlak voor de eerste tijdcontrole op het droge.

Door deze zwaarbevochten maar wel terechte 2,5 tegen 5,5 overwinning blijft de marge met de enige concurrent Philidor 2 nog steeds 3 punten. Met nog 2 ronden voor de boeg heeft Lasker derhalve aan één overwinning of 2 gelijke spelen genoeg voor de titel. We zijn er echter nog niet, aangezien de volgende tegenstander van Lasker -te weten Staunton-  in degradatienood verkeert en er derhalve alles aan zal doen om Lasker op 9 april pootje te lichten.

Aangezien we voor de verandering eens vroeg uit waren en Jan nog een feestje had in Drachten werd besloten voor de traditionele maaltijd Drachten met een bezoek te vereren. Helaas was het Kippenrestaurant (al jaren?!) gesloten -de kippen waren ‘half’ en derhalve niet kiplekker- met als gevolg, dat de keus op de Vietnamees viel. In tegenstelling tot op het schaakbord lieten we ons deze keer wel verrassen middels een Vietnamees viergangen-menu. Dit viel in goed aarde -lees keelgaten- en was op de prijs na niet extreem pittig.

Tot slot volgen hier nog de gedetailleerde uitslagen.

Spassky's

1922

Emanuel Lasker

2011

1.

Henk van Putten

2123

Tjalling Wiersma

2187

½

½

2.

Johan Scharft

1988

Rienk Sijbesma

2073

½

½

3.

Alidston Henries

1958

Sikko Ros

2146

½

½

4.

Jan Postma

1953

Erik Bosma

2007

0

1

5.

Harrie van der Laan

1861

Jan Hibma

1970

0

1

6.

Henk Jansen

1881

Murk Viersma

1859

½

½

7.

Rolf Yska

1776

Dolf Wissmann

1973

0

1

8.

Peter Bodewes

1833

Johnny Diekstra

1870

½

½

 

 

Door Jan Hibma

 Hier de stand. e.d.

Laatst aangepast (zondag, 13 maart 2011 20:53)