Zaterdag 9 april, Sint Jacobiparochie – De spanning in de bovenzaal van Café Schuitmaker was even na de klok van 18.00 uur te snijden. Het 1e team van schaakclub Lasker kon namelijk kampioen worden in de 3e klasse A van de landelijke schaakcompetitie, maar dan moest er wel gewonnen worden van het op papier sterke Staunton uit Groningen. Dit zag er lange tijd ook naar uit, maar toen een paar partijen kantelden, was het niet zo zeker meer. Toen Rienk Sijbesma echter het 4e punt scoorde, besloot Jan Hibma in overwegende stelling geen risico’s meer te nemen en het beslissende halfje veilig te stellen.

Lasker begon overigens rustig door een remise van Dolf Wissmann in een kleine 20 zetten. De kersverse kampioen van Nederland in het oplossen van schaakproblemen had ogenschijnlijk moeite met het omschakelen naar het ‘normale bordschaak’, maar loste desalniettemin de openingsproblemen met wit beheerst op. Echter het ontbrak Dolf naar eigen zeggen aan energie en denkkracht. Vandaar een goed getimed remiseaanbod, dat zonder lang nadenken werd geaccepteerd.
Tjalling Wiersma bracht Lasker op voorsprong middels een typische Wiersma-partij. Hij snoepte een pionnetje, neutraliseerde vervolgens beheerst het beoogde zwarte tegenspel op de damevleugel en sloeg toe op de andere kant van het bord. Een puike partij en een mooie opsteker voor de rest van het team.
Sikko Ros bouwde met zwart de voorsprong verder uit middels een zwaar tactisch gevecht. Lange tijd was het onduidelijk wie de bovenliggend partij was, maar in wederzijdse lichte tijdnood bleek een centrale paardzet van Ros  in alle varianten gewonnen te zijn. Dit leek de genadeklap voor Staunton, maar niets was minder waar.Murk Viersma  kwam met zwart goed uit de opening en leek de winst middels zijn vrije a-pion voor het grijpen te hebben. Hij zag echter niet hoe het verder moest en koos uiteindelijk voor het halve ei in de vorm van een puntendeling,  hetgeen de tussenstand op 3-1 bracht. Gezien het ratingverschil overigens een prima prestatie van Murk.
Een tegenvaller was de nederlaag van topscoorder Erik Bosma. Hij bouwde met zwart een mooie stelling op en er leek geen vuiltje aan de lucht. In het verre middenspel verrekende Erik zich echter, hetgeen zijn stelling als een kaartenhuis in één deed storten. Op karakter probeerde Erik het nog wel even, maar toen zijn ver opgerukte pion verloren ging, geloofde hij het verder wel.
Met nog 3 partijen te gaan, leek de winst niet meer eenvoudig binnen handbereik, aangezien Rienk Sijbesma na een goed gespeelde opening langzaam in de verdediging werd gedrongen. Rienk verdedigde zich echter vindingrijk en trok het eindspel langzaam maar zeker naar zich toe met als bekroning de opmars van zijn zwarte f-pion. Ttussenstand 4-2.
Zoals reeds aangegeven nam Jan Hibma vervolgens geen onnodige risico’s en ging in op een zetherhaling waarmee het kampioenschap veilig werd gesteld. Jan leek overigens in stijl te gaan winnen na een golf van aanvallen op de zwarte koning. Hij kon het matnet echter jammergenoeg een paar keer niet vinden.
Invaller Thys Tuinstra kwam met wit nagenoeg gelijk uit de opening en hield de partij lange tijd min of meer in evenwicht. Hij leek dan ook in een toreneindspel de veilige remisehaven binnen te varen, maar een kleine onoplettendheid kostte hem een pion en uiteindelijk de partij. Hij had naar eigen zeggen wel even de smoor in, maar toen hij ontdekte dat zijn opponent minstens 100 ratingpunten meer had, kon hij er enigszins mee leven. Het ‘lopende’ kampioensbuffet bij de plaatselijke Chinees in Sint Annaparochie maakte vervolgens alles weer goed.

Kortom, met nog één ronde te gaan is Lasker de terechte  kampioen met 8 overwinningen op rij. Dit ging echter zeker niet zonder slag of stoot, aangezien de helft van de overwinningen zeer nipt was. Met de slotronde tegen de nummer 3 Haren nog voor de boeg kan Lasker zich alvast voorbereiden op een hernieuwde kennismaking met de 2e Klasse van de landelijke schaakcompetitie. Een mooiere start van het jubileumjaar -Lasker bestaat volgend seizoen 50 jaar- kan deze toch wel unieke club zich niet wensen.

Hier de stand.

Door Jan Hibma

Laatst aangepast (zondag, 10 april 2011 20:41)