Almere, zaterdag 14 mei – Eén voor één druppelden 80 schakers tegen de klok van 13.00 uur het prachtige sportcomplex Annapark binnen voor de laatste gezamenlijke slotronde van het schaakseizoen; in dit geval de 3e klasse A van de landelijke competitie. Na het traditionele bakje koffie in een overheerlijk voorjaarszonnetje werden de 10 teams gemaand achter de borden plaats te nemen. Voor het startschot werd het 1e team van schaakclub Lasker uit Sint Jacobiparochie joviaal gefeliciteerd door de wedstrijdleider met het reeds behaalde kampioenschap. Een klaterend applaus viel het kampioensteam ten deel.

Wie denkt, dat Lasker de wedstrijd tegen Haren licht zou opvatten komt bedrogen uit. We wilden ongeslagen kampioen worden en ook waren Sikko Ros en Erik Bosma nog in de race voor de titel topscorer. Kortom genoeg ingrediënten voor een mooie match.

We begonnen voortvarend met 2 overtuigende overwinningen van beide net genoemde heren. Erik lokte zijn opponent in een scherpe openingsvariant en toen deze misgreep met een agressieve pionzet was Erik er als de kippen bij om de partij uit serveveren. Een vlotte overwinning met wit aan bord 1 deze keer tegen een toch niet malse tegenstander. Met een score van 7 punten uit 9 partijen kan teamleider Erik op een zeer geslaagd seizoen terug kijken. Dit geldt zeker ook voor Sikko Ros. Hij voerde met wit de druk op de zwarte koning langzaam maar zeker op en kwam overwegend te staan. Toen zijn tegenstander ook nog eens misgreep, was het pleit beslecht. Een goede gestroomlijnde partij van Sikko. Door deze zege is Sikko topscorer van de 3e klasse A geworden met een fraaie score van 7,5 uit 9.

De voor Dolf Wissmann ingevallen Nanne Toering leek de bliksemstart een vervolg te geven. Hij zette zijn partij met zwart goed en degelijk op, maar offerde ineens gedurfd een stuk. Dit had moeten resulteren in een winnende koningsaanval, maar een onachtzaamheid deed de kansen keren. Hoewel hij zich vervolgens kranig weerde, kon hij een nederlaag niet meer afwenden. Tussenstand 1-2. Aangezien we al kampioen waren, gaf Dolf de voorkeur aan een oplostoernooi in Belgrado. Dolf speelde zeer grillig (4 uit 8), maar leverde met zijn zege tegen Almere in de 2e ronde een belangrijke bijdrage aan de titel.

Rienk Sijbesma bracht de marge weer op 2 punten middels een zwaarbevochten tactisch gevecht. Zijn tegenstander sprong Rienk gelijk op de nek, maar Rienk bleef rustig, zette alle stukken op natuurlijke velden en loodste zijn pluspion met vaste hand naar de overkant.  Met 5,5 uit 9 kan Rienk op een degelijk seizoen terug zien, waarbij met name zijn zwaarbevochten zege in de kraker tegen Philidor van cruciaal belang was!

Murk bracht ons op 1-4 middels een degelijke goed opgezette partij. Hij won een kwaliteit, maar moest vervolgens wel even zijn koning in de gaten houden. Dit is Murk meestal wel toevertrouwd en hij bouwde zijn materiaalvoordeel dan ook beheerst uit naar winst. Met 6 uit 9 (3 overwinningen en 6 remises) was Murk een zeer stabiele factor met zijn voor de hels-deuren weggesleepte gewonnen partij tegen Philidor als hoogtepunt.

Johnny Diekstra scoorde het beslissende halfje, waarmee hij zichzelf enigszins te kort deed. Met een paar onnavolgbare paardsprongen won hij een kwaliteit en wikkelde vervolgens af naar een eindspel met 2 pionnen meer. Hij zag echter even niet hoe het verder moest en bood mede met het oog op de tussenstand remise aan, hetgeen gretig werd geaccepteerd. Respect voor deze denksporter pur sang (het oudste lid van Lasker 1) die een aantal zeer nuttige halfjes (score 3 uit 7) liet aantekenen.

Tjalling Wiersma incasseerde zijn eerste nederlaag van dit seizoen. Vaak weet hij in moeilijke stellingen het tij nog wel te keren, maar deze keer lukte dat net niet. Echter na afloop bij de Chinees had de analysekoning van Lasker alweer de nodige suggesties paraat waardoor hij niet had hoeven verliezen. Met 5 uit 8 speelde hij eveneens een goed seizoen, als men zich realiseert dat hij altijd achter de zware topborden wordt geposteerd! Met name zijn overwinning tegen de sterke Jelic van  De Twee Kastelen was van groot belang in de strijd om het kampioenschap.

Jan Hibma was weer eens als laatste uit. Een stukoffer oogde kansrijk, maar Jan kon de winst achter het bord niet vinden. Hij ging vervolgens remise uit de weg en kwam toen minder te staan. In lichte tijdnood vlocht hij echter een truc in de stelling waar zijn opponent argeloos intuinde. Door deze zege kwam Jan op 6 uit 9, waarmee hij op een geslaagd seizoen terug kan blikken. Zijn (aanvallende) spel blijft echter zeer grillig waardoor de uitkomsten van zijn partijen moeilijk voorspelbaar zijn

Tot slot een woord van dank voor de invallers Thuis Tuinstra (0,5 uit 2), Mark Kolthof (1 uit 1) en Nanne Toering (0 uit 1). Ze lieten zien dit niveau goed aan te kunnen en streden alle drie voor wat ze waard waren!

Traditiegetrouw werd de wedstrijd afgesloten bij de Chinees in de Leeuwarder Schrans. Bediend door de look-a-like van Ushi werd de conclusie getrokken, dat we volgend seizoen in de 2e klasse zeker niet kansloos zijn. Het trainingskamp in het laatste weekend van augustus werd dan ook in alle hoofden opgeslagen met als motto: handhaven in de 2e klasse.
Hier de stand en uitslagen en hier de topscoorders in de 3e klasse A met als aanvoerder Sikko Ros.

Laatst aangepast (zondag, 15 mei 2011 09:55)