De Aardappelbeurs, zaterdag17 september 2011 – In de optimaal geprepareerde bovenzaal speelde het vorig jaar gepromoveerde Lasker 1 uit Sint Jacobiparochie zijn eerste (thuis)wedstrijd van het nieuwe schaakseizoen. De hernieuwde kennismaking met de 2e Klasse A van de landelijke schaakcompetitie verliep echter niet naar wens, aangezien nog niet alle spelers in goede doen waren. Tegenstander Meppel profiteerde hier professioneel van en won uiteindelijk met 3-5. Dat een gelijkspel zeker tot de mogelijkheden behoorde, kunt u lezen in het volgende verslag.


We begonnen slecht middels een nederlaag van Rienk Sijbesma met de zwarte stukken. Rienk kwam niet goed uit de opening en hoewel hij zich creatief verdedigde, kon hij het geleden materiaalverlies niet meer goed maken.

 

Invaller Thys Tuinstra -eveneens met zwart- volgde dit voorbeeld niet veel later. Toen hij in de opening verzuimde zijn paard te ontwikkelen, kwam hij zienderogen verder onder druk te staan. Thys loerde nog wel op wat tegenkansen, maar die kwamen helaas (op dit niveau) niet meer langs.

 

Erik Bosma bracht met zwart het eerste halfje binnen tegen eveneens een invaller. Erik kreeg  ogenschijnlijk zijn geliefkoosde stelling, maar winst zat er ondanks diep rekenwerk, aldus Erik, niet in. Een kleine tegenvaller, aangezien Erik op papier duidelijk de betere was. Echter ratingverschil zegt lang niet altijd alles.

 

Johnny Diekstra bracht met wit het volgende halfje binnen. Hij had steeds wat ruimtelijk voordeel en ook in het resterende toreneindspel had Johnny de beste papieren. Het bleef bij nader inzien toch allemaal binnen de remisemarge.

 

Dolf Wissmaan bracht Lasker met de witte stukken weer in de race. In een iets minder staand, maar gecompliceerd middenspel, beging Dolf zijn opponent een onnauwkeurigheid die door Dolf met een slinkse combinatie werd afgestraft. Echter de stelling zat nog steeds vol venijn, maar Dolf omzeilde alle gevaren en won uiteindelijk. Tussenstand 2-3.

 

Jan Hibma overspeelde zijn tegenstander in het middenspel volledig en nam ook nog eens een pion mee. Winst leek slechts een kwestie van tijd, maar Jan besloot de pion terug te geven voor een mataanval. Hier zat echter een lek in en toen Jan ook nog eens remise uit de weg ging, ging de partij zelfs nog verloren. Nachtelijke analyses wezen uit, dat de winst meerdere keren voor het grijpen lag. Tussenstand 2-4

 

Tjalling Wiersma gaf met zwart aan het eerste bord tegen grootmeester Dennis de Vreugt geen krimp. Sterker nog, hij kwam zienderogen beter te staan en toen Tjalling ook nog een pion ophaalde, leek een sensatie in de lucht te hangen. Dennis wist echter nog net met een blauw oog een halfje uit het vuur te slepen. Kortom, een puike partij van onze kopman.

 

Sikko Ros kwam met wit moeizaam uit de opening en moest al snel in de verdediging. Hij hield echter stand en ook in het resterende dubbel toreneindspel verdedigde hij zich naar behoren met een uiteindelijk zwaarbevochten remise als resultaat. Echter wel met een 3-5 nederlaag tot gevolg.

 

Conclusie, de topborden (Tjalling en Sikko) weerden zich uitstekend en Rienk had de pech, dat hij in een goed voorbereide variant terecht kwam. Dolf benutte zijn kansen deze keer optimaal en Erik kwam niet echt los en scoorde een degelijk halfje. Jan had gewoon moeten winnen, maar had last van het Dordrecht-Cambuur syndroom. Ofwel de tegenstander compleet overspelen, maar het niet afmaken. Thys vocht voor wat hij waard was en Johnny behaalde een verdienstelijke plusremise tegen een op papier toch sterkere tegenstander.

 

Kortom, een nederlaag met perspectief, die voor hetzelfde geld in 4-4 had kunnen eindigen.

 

             

T

Emanuel Lasker

2017

MSV

2075

3

5

1.

Tjalling Wiersma

2173

Dennis de Vreugt

2440

½

½

2.

Sikko Ros

2160

Richard Berendsen

2279

½

½

3.

Rienk Sijbesma

2069

Roel Donker

2211

0

1

4.

Dolf Wissmann

1963

Bart Davids

1970

1

0

5.

Erik Bosma

2034

Andre Klomp

1820

½

½

6.

Jan Hibma

1986

Rienk van den Berg

2000

0

1

7.

Thijs Tuinstra

1893

Kees Hoogendijk

1856

0

1

8.

Johnny Diekstra

1860

Fokke Jonkman

2021

½

½

 

Door Jan Hibma


Laatst aangepast (dinsdag, 20 september 2011 14:34)