Amsterdam ,Science Center, zaterdag 29 oktober – Optimistisch als altijd reisde het 1e team van de schaakclub Emanuel Lasker zaterdag af naar de big city voor de 1e uitwedstrijd van het seizoen. Als tegenstander in de 2e  klasse A fungeerde het sterke VAS. Optimisme gebaseerd op het feit, dat de 1e thuiswedstrijd weliswaar verloren ging, maar volop kansen bood.

Zoals de kop boven dit stukje reeds doet vermoeden zou het een historische middag worden. Niet alleen door het feit, dat Johnny Diekstra als laatste uit was maar vooral vanwege een bombastisch muzikaal intermezzo. Wat wil het geval? We speelden in een multifunctioneel centrum, waar saunagasten, fitnessliefhebbers, sportende kinderen, dansers en denksporters waren ondergebracht. Echter na 3 uur spelen -in een prachtige danszaal overigens met spiegelwand-  kwam er oorverdovend lawaai uit de boxen, dat niet te stoppen was. Age of spades van Motorhead was er niks bij. De schakers bleven overigens opmerkelijk rustig en verhuisden met tafels, stoelen, borden, stukken en klokken naar een belendende zaal. Hier ging er echter van alles mis met de stellingen van Lasker ofwel bij Erik, Murk, Jan en Johnny  zat er uiteindelijk geen muziek meer in met 4 nederlagen als gevolg.

We begonnen overigens goed met 2 plusremises van Tjalling Wiersma en Rienk Sijbesma. Deze keer tactisch geposteerd met wit aan respectievelijk bord 3 en 5. Tjalling nam het op tegen de voormalig Nederlands topschaker en Internationaal Meester Kick Langeweg. Tjalling moest de opening nauwkeurig spelen, deed dit zeer nauwgezet en  kwam zienderogen een tikkeltje beter te staan. Het evenwicht was echter niet doorbroken met een snelle puntendeling als gevolg. En mooi gelegenheid voor Tjalling om eens ‘in alle rust’ te aanschouwen wat zijn teamgenoten er van bakten. Rienk speelde een positionele partij en stond de hele middag een tikkeltje beter. Zijn opponent verdedigde zich echter taai met ook hier een snelle vredespijp tot gevolg. Inmiddels leek Dolf voor de stunt van de dag te zorgen door met zwart te winnen aan bord 2. Hij schudde schijnbaar achteloos een fraai paardoffer -een soort Age of spades ofwel schoppenaas- uit zijn mouw. Dit leidde tot pionwinst en een kansrijk dubbeltoreneindspel. Dit behandelde Dolf echter niet goed met als gevolg, dat ook hier het punt werd gedeeld. Sikko Ros bracht ons met zwart aan bord 4 zowaar op voorsprong door als enige zijn partij te winnen. Hij zette zijn partij gedegen op, maar verraste vriend en vijand met een fraai paardoffer dat kwaliteitswinst opleverde. Sikko liet dit voordeel vervolgens niet meer los en won afgetekend. Helaas kwam VAS alweer snel langszij door een nederlaag van teamleider Erik Bosma. Erik kreeg aan het topbord met wit zijn stellinkje, maar trof een goed voorbereide tegenstander. Er ontwikkelde zich een klassieke clash tussen paarden (van Erik) en lopers. De lopers bleken uiteindelijk sterker, aangezien de paarden geen goede steunpunten hadden.
Een verrassing leek in de lucht te hangen, aangezien de staartborden stellingen hadden waarin nog volop muziek zat. Helaas gingen ze alle drie jammerlijk verloren. Murk Viersma werd met zwart aan bord zes in de verdediging gedrongen, maar stond wel een pion voor. Normaal een kolfje naar de hand van Murk, maar nu zag hij geen kans zich los te werken en werd langzaam maar zeker ingesnoerd. Ook hier bleek achteraf, dat Murk een goede voortzetting had gemist.
Jan Hibma met wit aan bord 7 kwam na een rustige opening zienderogen beter te staan en pareerde een uit nood geboren kwaliteitsoffer naar behoren. In lichte tijdnood greep Jan in een scherpe stelling echter jammerlijk mis. In plaats van een nagenoeg winnende zet te doen, deed hij een verliezende.
Johnny Diekstra vocht de hele middag voor wat hij waard was en in een tactische heksenketel -Johnny’s specialiteit- leek de partij alle kanten op te kunnen. Echter in het 5e speeluur ging er toch iets mis met een nederlaag als gevolg.

Kortom een 5,5 tegen 2,5 nederlaag waar echter ondanks het gemiddelde ratingverschil van 200 punten! in het voordeel van VAS meer in had gezeten (Dolf, Murk, Jan). Als telt nu eenmaal niet in de sport, maar kansloos waren/zijn we zeker niet op dit (hoge) niveau.

Op de terugweg -dit keer halverwege- werd traditiegetrouw een Chinees bezocht; dit keer een Wokrestaurant met volop keus uit traditionele,  gril- en wokgerechten. Voor sommige spelers van Lasker is te veel keus in een schaakpartij vaak een duivels dilemma. Echter het buffet was onbeperkt en er stond geen tijdlimiet op met als gevolg dat er genoeg tijd was alle voorgeschotelde keuzes uit te proberen.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen. Lasker had wit aan de oneven borden.

VAS     LASKER
1. Jan Rooze   - Erik Bosma  1-0
2. Tex de Wit   - Dolf Wissmann rem.
3. Kick Langeweg  - Tjalling Wiersma rem.
4. Pim Ghijsen  - Sikko Ros  0-1
5. Aran Kohler  - Rienk Sijbesma rem.
6. Victor Hendriks  - Murk Viersma  1-0
7. Martijn van der Eijk - Jan Hibma  1-0
8. Niels van Dam  - Johnny Diekstra 1-0
 
Eindstand 5,5 -2,5.

Door Jan Hibma

Laatst aangepast (zondag, 30 oktober 2011 23:50)