VERLIES EN WINST VOOR LASKER 1

 

Het zal de trouwe lezer van de ‘schaakrubriek’ niet ontgaan zijn, dat het het 1e team van de schaakclub Lasker minder vergaat dan vorig seizoen. Toen werden alle 9 wedstrijden gewonnen en was het schrijven van een verslag geen straf. Nu we echter een klasse hoger spelen (2e klasse A landelijk!) hebben we het zwaar te verduren en ging vorige week zaterdag ook de 3e wedstrijd jammerlijk met 3-5 verloren. Echter de uitslag had voor hetzelfde geld andersom kunnen uitvallen ofwel een 5-3 overwinning voor Lasker. Kansrijke stellingen van Erik, Murk en Dolf gingen helaas als gevolg van één mindere zet jammerlijk verloren. Ik heb de berichtgeving hierover een week uitgesteld, maar kan een uitgebreid verslag nog steeds niet opbrengen. Edoch het verslag van de tegenstander biedt in deze uitkomt, vandaar dat ik dit enigszins ingekort en zo nu en dan ietwat aangepast heb overgenomen. Als tegenstander fungeerde Max Euwe 2 uit Enschede.


 

 

Van Marienberg naar Sint-Jacobiparochie, het zou zomaar een rubriek van Man Bijt Hond kunnen zijn, of een televisieserie van Jelle Brandt Corstius na een enorme budget-cut.
Het was echter de reis die de helft van het team van Max Euwe 2 gisteren maakte om te kunnen schaken bij Emanuel Lasker. Voor de beginplaats werd gekozen als tussenstation omdat een der teamgenoten uit het al even obscure Coevorden moest komen, en te, jawel, Marienberg werd opgepikt. 

Na een reis bijna anderhalf uur kwamen we aan in Sint-Jacobiparochie, in een speellocatie die prima voldeed aan de verwachtingen die je hebt bij een speellocatie in Sint-Jacobiparochie. We speelden in de bovenverdieping van een kroeg waar je de wind hoorde gieren langs de ramen, en toen het buiten donker werd, werd dat het binnen ook.

 

In deze spookhuis-achtige omstandigheden was Ton (tegen Jan Hibma) aan bord 7 als eerste klaar; in een partij waarin het centrum helemaal vast stond werden een boel stukken geruild, en uiteindelijk bleef een gelijkstaand eindspel over waarin beide spelers een toren en een loper hadden, waarin tot remise werd besloten. 

Gerrit-Jan op bord 5 kreeg met wit (tegen Murk Viersma) een gevaarlijk gambiet te verwerken. Hij hield dit echter goed, en won er zelfs een kleine kwaliteit bij, ten koste van wat aanvalskansen van zijn tegenstander. Deze deed dit echter niet helemaal optimaal, zodat Gerrit-Jan kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel. 

Op bord 8 speelde Wouter (tegen Jordi Wiersma) met zwart een Jaenisch, waarin zijn tegenstander lang een verdwaalde pion op e6 wist te houden, die Wouter niet goed kon slaan. Wouter ontwikkelde echter vrolijk om die pion heen, totdat hij hem toch kon slaan en een prima stelling overhield. In wederzijdse tijdnood won hij hier nog een dame bij, en toen hij ook de tijdcontrole ruimschoots bleek te hebben gehaald gaf zijn tegenstander op. 

Op bord 1 speelde Anne met wit (tegen Rienk Sijbesma) een opening, waarin al snel de lopers eraf gingen, en zijn tegenstander het mooie veld c4 kreeg voor zijn paarden. Gelukkig voor Anne mag er maar 1 paard tegelijk staan op c4, zodat de schade mee leek te vallen. Uiteindelijk verloor hij echter toch een pion, waarna de stelling niet meer te houden bleek, waarmee de stand halverwege op 2,5 - 1,5 voor Max Euwe kwam. 

Op bord 2 speelde Jasper (tegen Sikko Ros) met zwart Frans, en leek zelfs even zijn karakteristieke pion voor te komen. Zijn tegenstander bleek hem echter terug te kunnen winnen, en kreeg wat ruimte-overwicht. Jasper had wel een gedekte vrijpion, maar op d5 heb je daar niet zoveel aan. Hij keepte echter wel goed, en toen hij zich zelfs niet van de wijs liet brengen door hoorbaar hongerige hooligans handhaafde hij het halfje. 

Maarten speelde op bord 6 (tegen Dolf Wissmann), en vond al snel een leuk trucje waarmee hij een kleine kwaliteit won tegen een pion. In het vervolg koos hij er echter voor om de h-lijn te openen, waarmee de toren van zijn tegenstander een wel heel makkelijk doel kreeg. Toen deze zelfs eeuwig schaak uit de weg ging nam Maarten het initiatief over, en wikkelde af naar een makkelijk gewonnen eindspel. 

Kristianne kreeg op bord 3 (tegen Tjalling Wiersma)  een gambiet tegen zich, waar ze niet op in ging. Uiteindelijk kreeg haar tegenstander het toch voor elkaar om een pion te offeren voor wat vervelende druk. Die druk werd omgezet in een vervelende pion op b2, waarna het eindspel niet meer te houden bleek. 

Hiermee werd het 4-3 voor ons, en was alleen Michiel nog bezig. Michiel had aan bord 4 met zwart (tegen Erik Bosma) een vrij rustige opening, waarbij in het middenspel de boel ontplofte. Zijn tegenstander kreeg een gevaarlijke vrijpion, maar Michiel had die ook. Wel stond de witte dame in zijn stelling. Met het defensieve Lf8 leek remise de beste uitslag, maar toen zijn tegenstander niet handig manoeuvreerde  werden Michiel zijn stukken actief en werden beiden pionnen gevaarlijk. Toen Michiel de tijdnood had overleefd stond hij al wel veel beter, en maakte het keurig af, waarmee de eindstand op 5-3 kwam. 

Al met al een prima overwinning dus, zodat we veilig, ongeschonden en met 2 matchpunten Sint-Jacobiparochie konden verlaten. We konden met een gerust hart gaan eten.

 

T

Emanuel Lasker

1998

Dr. Max Euwe 2

2017

3

5

1.

Rienk Sijbesma

2061

Anne Veltman

2064

1

0

2.

Sikko Ros

2164

Jasper de Jong

2037

½

½

3.

Tjalling Wiersma

2180

Kristianne Tempelman

1991

1

0

4.

Erik Bosma

2027

Michiel Snuverink

2069

0

1

5.

Murk Viersma

1896

Gerrit Jan te Bokkel

1971

0

1

6.

Dolf Wissmann

1976

Maarten Vinke

2052

0

1

7.

Jan Hibma

1974

Ton Ellenbroek

2029

½

½

8.

Jordi Wiersma

1705

Wouter de Haas

1921

0

1

 

LASKER BEKERT VERDER

 

Gelukkig verging het Lasker afgelopen zaterdag in het bekertoernooi een stuk beter. Tegen de oude club van onze clubkampioen Sikko Ros te weten Schaakwoude uit Damwoude werd er met 3-1 gewonnen hoewel dit niet zonder slag of stoot ging. Sikko was helaas verhinderd, maar gelukkig kan Lasker putten uit een brede basis.

 

We begonnen goed door een snelle overwinning van Rienk Sijbesma met zwart. Rienk won al snel slinks een stuk, maar moest vervolgens nog wel nauwkeurig spelen. Toen zijn stukken echter de weg naar de vijandelijke koning eenmaal hadden gevonden, was er voor zijn opponent geen houden meer aan.

 

Jan Hibma werd met zwart geconfronteerd met een goed voorbereide tegenstander, maar liet zich niet van de wijs brengen. Hij counterde vindingrijk en hoewel hij onderweg een pion verloor, bleken zijn sterke lopers in het eindspel genoeg voor een puntendeling.

 

Tjalling Wiersma met wit onderstreepte zijn goede vorm van dit seizoen door zijn op papier gelijkwaardige opponent in een zo op het eerste oog gelijkwaardig dubbeltoreneindspel schijnbaar vanuit het niets te overrompelen waarmee de volgende ronde reeds een feit was. De naam van oud-wereldkampioen Karpov  zong zelfs even rond  in de bovenzaal van de Aardappelbeurs.

 

Erik Bosma zag met wit een iets betere stelling als sneeuw voor de zon verdwijnen door een ongelukkige torenzet. Hij schoot er een pion bij in en een nederlaag leek slechts een kwestie van tijd. Erik rechtte echter zijn rug en op karakter zag hij kans af te wikkelen naar een eindspel, dat mede met het oog op de klok uiteindelijk in remise eindigde.

 

Lasker                       -           Schaakwoude

T. Wiersma               -           A. Steenberg                        1-0

R. Sijbesma             -           R. van der Veen      1-0

E. Bosma                  -           W. de Jong               rem.

J. Hibma                   -           J. Zagema                rem.

 

Door Jan Hibma

 

T Emanuel Lasker 1998 Dr. Max Euwe 2 2017 3 5
1. Rienk Sijbesma 2061 Anne Veltman 2064 1 0
2. Sikko Ros 2164 Jasper de Jong 2037 ½ ½
3. Tjalling Wiersma 2180 Kristianne Tempelman 1991 1 0
4. Erik Bosma 2027 Michiel Snuverink 2069 0 1
5. Murk Viersma 1896 Gerrit Jan te Bokkel 1971 0 1
6. Dolf Wissmann 1976 Maarten Vinke 2052 0 1
7. Jan Hibma 1974 Ton Ellenbroek 2029 ½ ½
8. Jordi Wiersma 1705 Wouter de Haas 1921 0 1
-        

Laatst aangepast (zondag, 04 december 2011 23:31)