LASKER 1 DICHT BIJ STUNT TEGEN ONGESLAGEN KOPLOPER SOEST

 

Op steenworp afstand van paleis Soestdijk moest het 1e  team van schaakclub Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie het zaterdag in de 2e klasse A van de landelijke schaakcompetitie opnemen tegen Soest. Lasker was er na 3 allesbehalve kansloze nederlagen alles aan gelegen tegen de ongeslagen koploper Soest te stunten. Met een gemiddeld ratingverschil van 170 –in het nadeel van Lasker- een zware opgave, maar angst en vechtlust kan Lasker niet ontzegd worden. 

 

We begonnen goed met een gelijkwaardige remise van Dolf Wissmann. Dolf kreeg met wit al snel ruimtevoordeel, maar zijn opponent counterde bekwaam en het ruimtevoordeel verdween als sneeuw voor de zon. Toen vervolgens ook de tijd bij Dolf ‘verdween’ koos hij zeer verstandig voor het halve ei. Analyse bij de plaatselijke Chinees bracht aan het licht, dat Dolf ergens een kansrijke voortzetting had gemist. Pikant details is, dat zijn tegenstander –net als Dolf- een gerenommeerd oplosser van schaakproblemen is.

 

Vervolgens gingen er 3 partijen verloren. Echter zeker niet zonder slag of stoot. Invaller Jordi Wiersma hield lange tijd met zwart goed stand en er leek geen vuiltje aan de lucht. Jordi kwam echter in tijdnood en in die fase ontsnapten er wat foutjes uit zijn vingers en moest hij uiteindelijk alsnog zijn koning omleggen. Zeker geen schande gezien het ratingverschil van maar liefst 340 punten!

 

Ook Murk Viersma kon het vlak voor de 1e tijdcontrole niet meer bolwerken. Na een gelijk opgaande opening werden de witte stukken door een aantal agressieve zwarte pionzetten steeds verder terug gedrongen. Verdedigingskunstenaar Murk probeerde de rijen nog gesloten te houden, maar er was uiteindelijk geen houden meer aan. 

Erik Bosma ging met zwart tegen een sterke Fidemeester –ratingverschil een kleine 300 punten- vlak voor de 1e tijdcontrole op de 39e zet jammerlijk ten onder. Erik speelde een puike partij en vond in een zeer complexe stelling nagenoeg steeds de beste zetten . Echter op dit niveau wordt 1 mindere zet vaak genadeloos afgestraft en zo ook deze keer.

 

Sikko Ros deed met wit weer iets terug in een typische Sikko-partij. Tegen een op papier gelijkwaardige tegenstander buitte Sikko een klein positioneel voordeeltje met vaste hand uit naar een (toren)eindspel. Hierbij had hij goed ingeschat, dat zijn pionnenmeerderheid op de damevleugel uiteindelijk winnend was. Een torenoffer van zijn opponent mocht niet meer baten. Tussenstand 3,5 tegen 1,5 met nog 3 partijen -die alle 3 beter stonden voor Lasker- te gaan.

 

Rienk Sijbesma won met zwart na wat onduidelijke schermutselingen de witte h-pion en wikkelde vervolgens af naar een zeer kansrijk toreneindspel. Rienk ruilde echter een pion te veel, waardoor zijn tegenstander met een blauw oog de remisehaven wist te bereiken.

 

Tjalling Wiersma trof eveneens een Fidemeester, maar Tjalling was niet onder de indruk en verraste zijn goed voorbereide opponent met een ‘keukentafelvariant’. Dit leverde een mooie stelling met veel ruimtevoordeel op, maar wat Tjalling vervolgens ook probeerde, zijn tegenstander gaf geen krimp en de handen werden uiteindelijk dan ook geschud ten teken van een  puntendeling. Ook hier bleek achteraf, dat Tjalling ergens een goede voortzetting had gemist.

 

Jan Hibma tot slot speelde met zwart een partij waarbij de kansen –met name in de lichte tijdnoodfase- voortdurend wisselden en wel van iets minder tot duidelijk beter tot bedenkelijk tot gelijk tot een fractie beter staand toreneindspel, dat  na 5,5 uur spelen remise werd gegeven. Hiermee kwam de stand op 5 tegen 3 in het voordeel van Soest

 

Resumerend kan worden gesteld, dat Lasker zeker niet kansloos was tegen het sterke Soest, dat met 8 uit 4 de ranglijst aanvoert. Lasker daarentegen draagt de rode lantaarn maar heeft de nummers 1 tot en met 4 reeds gehad. Kortom, met nog 5 ronden voor de boeg alle kansen om het goede spel om te zetten in een paar overwinningen.

 

Ontploft

De analyse van een partij (achteraf) is iets waar niet alle schakers van houden, zeker niet na een nederlaag. Echter analyse bij de plaatselijke Chinees direct na afloop en nachtelijke analyse met behulp van de computer in Huize Wissmann leerde, dat Lasker een aantal goede voortzettingen miste. Als en achteraf telt echter niet in de (top)sport, dus de nederlaag was terecht. Overigens ontplofte de computer van Dolf door het vele overwerk in de kleine uurtjes spontaan, terwijl er nog maar 3 partijen waren geanalyseerd.

 

T

SSC 1922

2167

Emanuel Lasker

1998

5

3

1.

FM Eric de Haan

2329

Tjalling Wiersma

2180

½

½

2.

Adriaan de Jongh

2166

Rienk Sijbesma

2061

½

½

3.

Gerrit Meine Muis

2140

Sikko Ros

2164

0

1

4.

FM Reynir Helgason

2311

Erik Bosma

2027

1

0

5.

Henk Weenink

2149

Dolf Wissmann

1976

½

½

6.

Bram Otto

2104

Jan Hibma

1974

½

½

7.

Roderick Loeber

2090

Murk Viersma

1896

1

0

8.

Rene Buisman

2044

Jordi Wiersma

1705

1

0

 

Door Jan Hibma