Hilversum, zaterdag 11 februari 2012 rond het middaguur – Uit alle hoeken en gaten druppelen de spelers van Lasker 1 het speellokaal Sint Anna -what is in a name- binnen voor de cruciale uitwedstrijd tegen Hilversum 2. Rienk Sijbesma, Sikko Ros en Tjalling Wiersma via Sint Annaparochie. Murk Viersma, Dolf Wissmann en Jan Hibma via Wommels en Sneek. Jordi Wiersma met de trein uit Utrecht. En last but not least –hoewel maar net op tijd- onze onvermoeibare teamcaptain Erik Bosma. Erik stond reeds 6.00 uur naast zijn bed om eerst met zijn zoon af te reizen naar het westen van het land voor de halve finale van een sterk bezet jeugdtoernooi. Zoonlief won op karakter; karakter dat ook zijn vader niet ontzegd kan worden.

 

 

Het speellokaal -naast een imposante kerk- leek op papier gemakkelijk te vinden, maar bleek in praktijk door enige omleidingen toch nog een hele opgave. Echter toen Dolf meende een pastoor te ontwaren, wisten we dat we in de buurt waren. Bij nader inzien- Dolf was nog niet helemaal wakker- bleek het teamgenoot Rienk te zijn.

Zoals gezegd moest dit duel gewonnen worden om degradatie af te wenden. Kopman Sikko gaf het goede voorbeeld door zijn partij (met wit) in ruim een uur te winnen. Hij snoepte in de opening een pion mee. Echter met als gevolg, dat zijn stukken enigszins terug werden gedrongen. Sikko counterde vervolgens bekwaam en won middels een subtiele -maar o zo slinkse- damezet altijd één van de zwarte paarden.

Deze vroege opsteker gaf Lasker vervolgens vleugels in de vorm van een zwaarbevochten overwinning van Jordi. Jordi (met zwart) won al snel een kwaliteit, maar zijn krasse tegenstander trok vervolgens fel van leer. Jordi verloor materiaal en even werd het ergste gevreesd. Met een slinkse combinatie werd het volle punt uiteindelijk toch nog binnengehaald.

De machine haperde vervolgens even door een ongelukkige nederlaag van de lang niet fitte Tjalling. Aan vechtlust ontbreekt het Tjalling echter nooit en hij ging er ook deze keer vol voor. Hij overzag helaas in iets betere stelling een duivelse wending -en dat nog wel onder de rook van de kerk- met stukverlies of mat tot gevolg.

 

Dolf consolideerde de 1-2 voorsprong middels een goed getimed remiseaanbod. Na een rustige openingopzet -zijn wintertenen moesten eerst ontdooien- dirigeerde Dolf al zijn stukken naar de vijandelijke koning en leek in stijl te gaan winnen. De variant die hij koos bleek echter een miraculeus lek te bevatten met als gevolg, dat Dolf wijselijk voor het halve ei koos. 1,5-2,5 derhalve.

Rienk en Jan brachten vervolgens de eerste twee volle matchpunten binnen middels twee karakteristieke overwinningen. Rienk (met zwart) kreeg zijn stellinkje, zoals dat zo mooi heet in het vakjargon, en met vaste hand wikkelde hij af naar een toreneindspel, dat hij moeiteloos in winst omzette.

Jan offerde (met zwart) al snel een volle pion voor actief stukkenspel. Het werd de witte koning vervolgens zwart voor de ogen en mat kon alleen worden afgewend door een dame te offeren voor 2 lopers. Jan moest vervolgens nog wel even nauwkeurig spelen om de buit binnen te halen, maar dit lukte vlak na de eerste tijdcontrole.

Op dat moment waren de eerste 2 matchpunten van het seizoen een feit en waren Murk en Erik nog volop bezig hun beter staande stellingen -met het oog op de bordpunten- in winst om te zetten. Murk (met wit) had in een eindspel met gelijke lopers een klein positioneel voordeel, maar het materiaal was te uitgedund om er winst uit te peuren.

Murk probeerde het uiteraard nog wel even, maar zijn opponent gaf geen krimp en de handen werden dan ook uiteindelijk ten teken van vrede geschud.

Nota bene Erik (met zwart) -die al een halve dag in touw was- was na 5 uur spelen nog bezig zijn kleine materiële voordeel in winst om te zetten. Na koelbloedig verdedigen in de beginfase vloeiden echter langzaam de krachten weg uit de altijd energieke Erik. De Chinees lonkte en ook het schaatsrondje Minnertsga-Dokkum-Minnertsga een dag eerder eiste zijn tol met een puntendeling als gevolg.. Edoch de 2,5-5,5 teamoverwinning en de plaatselijke Chinees met charmante bediening maakten alles weer goed. Met nog 3 ronden te gaan zijn er nog volop kansen op handhaving in de 2e klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Kortom Lasker 1 komt er aan!

 

Voor de liefhebbers volgens hier nog de gedetailleerde uitslagen.

 

T

HSG 2

1922

Emanuel Lasker

2006

1.

Vincent Pandelaar

2033

Sikko Ros

2186

0

1

2.

Johan Lindeman

1992

Rienk Sijbesma

2100

0

1

3.

Jorgen Henseler

2064

Tjalling Wiersma

2188

1

0

4.

Yvette Nagel

1959

Erik Bosma

1998

½

½

5.

Bart Vermeulen

1926

Dolf Wissmann

2001

½

½

6.

Ronald de Klerk

1883

Jan Hibma

1985

0

1

7.

Gabri van de Schootbrugge

1791

Murk Viersma

1874

½

½

8.

Arno de Visser

1730

Jordi Wiersma

1715

0

1

 

Door Jan Hibma

Laatst aangepast (zondag, 12 februari 2012 13:35)