Na het kampioenschap van Lasker 2 op vrijdag 20 april kon Lasker 1 een dag later natuurlijk niet achterblijven in de zin, dat degradatie uit de 2e klasse A van de landelijke schaakcompetitie afgewend moest worden.

De doelstelling om niet te degraderen leek na 5 nederlagen op rij verder weg dan ooit. Echter door overwinningen in de 6e en 8e ronde werd de laatste strohalm gepakt met als gevolg, dat de laatste wedstrijd tegen medeconcurrent voor degradatie Boven IJ gewonnen moest worden. Dit leek op voorhand een onmogelijke opgave, aangezien Lasker met 2 invallers aantrad en Boven IJ gemiddeld 100 ratingpunten meer had. Komt nog eens bij, dat Lasker 2 de vorige avond kampioen was geworden en de kampioenen dit tot in de kleine uurtjes hadden gevierd. Invallers Jordi en Thys hadden de volgende dag dan ook kleine oogjes. Een dag echter -21 april 2012 om precies te zijn- waarop Lasker de handdoek -in tegenstelling tot Wilders in het Catshuis- niet in de ring gooide, maar een zwaarbevochten 5-3 overwinning uit het vuur sleepte. Een historische prestatie, aangezien Lasker zich de vorige twee keren na promotie niet wist te handhaven in de 2e Klasse.

 

 

Als decor van de gemeenschappelijke slotronde diende deze keer het Cygnus Gymnasium. In een tot speelzaal omgebouwd klaslokaal met allerlei Griekse en Latijnse spreuken op de muur begonnen we goed met een solide remise van invaller Thys Tuinstra. Thys kwam met wit een tikkeltje beter uit de opening, maar bood met de vermoeienissen van de vorige nacht al snel remise aan. Zijn tegenstander voelde zich naar eigen zeggen ook niet optimaal en nam het aanbod dan ook ras aan. Met 0,5 uit 2 (gemiddeld aan bord 7,5) deed Thys het als invaller naar behoren. Vervolgens won Lasker 4 partijen op rij.

Eerst kreeg Rienk Sijbesma met zwart zijn stellinkje en pakte enige huisvlijt ter voorbereiding goed uit. Het ontstane eindspel was vervolgens een kolfje naar Rienk zijn hand. Met 5,5 uit 9 (gemiddeld aan bord 2,9) draaide Rienk een uitstekend seizoen.

Niet veel later volgde Sikko Ros met wit dit voorbeeld. Hij won na een mislukte openingsopzet van zijn opponent een pion en liet dit voordeel in combinatie met zijn loperpaar niet meer los. Met 6 uit 9 (gemiddeld aan bord 2,3) werd Sikko net als vorig seizoen topscoorder. Wederom een puike prestatie van Sikko.

De ‘man of the match’ werd echter Erik Bosma. Hij trof een op papier veel sterkere tegenstander en moest op een gegeven moment met wit met een pion minder vechten voor remise. Hij had echter goed gezien, dat zijn loper sterker was dan het vijandelijke paard. Hier kwam nog bij, dat zijn tegenstander -gezien de tussenstand- vol op de winst speelde. Erik bleef echter koel en met zijn vrije h-pion besliste hij uiteindelijk ‘op tijd’ de partij in zijn voordeel. Erik scoorde 2 uit 9 (gemiddeld aan bord 3,8) en het zat hem in tegenstelling tot vorig seizoen niet mee. Zijn op vechtlust en mentaliteit behaalde cruciale overwinning in de slotronde maakte zijn seizoen voor een groot deel goed.

Door deze cruciale partij was de tussenstand 3,5 – 0,5 en was er nog 1 punt nodig uit 4 partijen.

Het was Jan Hibma, die het verlossende punt scoorde. Hij had met zwart steeds een klein positioneel voordeeltje en ruilde zelfs de dames om dit verder uit te buiten. Na loperruil resulteerde dit in een gewonnen toreneindspel, dat Jan vrij eenvoudig in winst omzette. De ontlading was groot en de ‘high five’ tussen teamcaptain Erik en oud-teamcaptain Jan sprak boekdelen. Jan scoorde 4,5 uit 9 (gemiddeld aan bord 6,4) en kan terugzien op een redelijk seizoen alhoewel hij met name in het begin van het seizoen een aantal opgelegde kansen en dus punten miste.

Kortom, door Jan’s zege was degradatie afgewend. Jordi Wiersma, Murk Viersma en Taling Wiersma waren echter nog volop in hevige strijd verwikkeld. Invaller Jordi weerde zich met wit meer dan dapper, maar het grote ratingverschil en ongelukkig pionverlies nekte hem uiteindelijk toch. Met 1 uit 4 (gemiddeld aan bord 7,5) viel Jordi naar behoren in.

Murk vocht eveneens voor wat hij waard was. Hij trof de sterkste tegenstander op papier, maar hier was in de 1e helft van de partij niks van te merken. Murk kwam zelfs een tikkeltje beter te staan, maar in het verre eindspel keerden de kansen en moest Murk uiteindelijk na hardnekkig verzet de koning omleggen. Murk scoorde 2 uit 8 (gemiddeld aan bord 5,6) en herstelde zich uitstekend na een moeizame seizoenstart.

Tussenstand 4,5 – 2,5 met Tjalling Wiersma voor Lasker met zwart nog bezig. Tjalling creëerde weer eens iets uit niets en leek in een lopereindspel een modelpartij af te leveren. Helaas werd een subtiele zettenreeks onderbroken door één mindere zet hetgeen gelijk een puntendeling betekende. Taling scoorde 4,5 uit 9 (gemiddeld aan bord 2,7) en leverde -een dipje in de ronden 5 en 6 daargelaten- weer een aantal puike eindspelletjes af.

Dolf Wissmann deed met 5 uit 8 (gemiddeld aan bord 4) ook een behoorlijke duit in het zakje en ‘good old’ Johnny Diekstra tenslotte scoorde 1,5 uit 5 (gemiddeld aan bord 7,8) en presteerde naar zijn mogelijkheden.

Door de puntendeling van Tjalling werd het uiteindelijk 5-3 waardoor Lasker als 7e eindigde met 6 matchpunten en 32,5 bordpunt. Al met al een knap resultaat na een zeer moeizame seizoenstart.

Tot slot volgen hier nog de uitslagen.

T

Emanuel Lasker

1992

Boven IJ

2090

5

3

1.

Rienk Sijbesma

2100

Martin Beugel

2064

1

0

2.

Sikko Ros

2186

Cyriel Pex

2129

1

0

3.

Murk Viersma

1874

Cor Croese

2250

0

1

4.

Erik Bosma

1998

Barry Brink

2236

1

0

5.

Tjalling Wiersma

2188

Frank van de Velpen

2078

½

½

6.

Jordi Wiersma

1715

Ed Baarslag

2075

0

1

7.

Jan Hibma

1985

Wim de Schipper

1919

1

0

8.

Thijs Tuinstra

1893

Han Gieske

1970

½

½

Door Jan Hibma

Verslag tegenstander. Linkermenu weekbrief 2012, weekbrief 32

Stand en uitslagen.

 

 

Laatst aangepast (zondag, 29 april 2012 23:32)