“DANSEN IS NET ALS SCHAKEN’

Als ik zaterdagavond –na een verdiende overwinning van Lasker 1 op Groninger Combinatie 4-  in huize Hibma arriveer,  laat een jurylid van het dansprogramma “Strictly come dancing” zich de volgende uitspraak ontvallen: “Dansen is net als schaken; je moet elke keer een move vooruit denken”. Een interessante metafoor, die gelijk de vraag opwerpt of schaken ook net als dansen is. Nu kan ik u verzekeren, dat de schakers van Lasker 1 geen John Travolta’s zijn, maar dat een aantal Laskerianen wel de (dans)vloer aanveegde met zijn tegenstander. Ook gebruiken sommige schakers alle hoeken van het schaakbord / dansvloer, terwijl anderen het juist heel klein houden. Ofwel middels kleine subtiele moves proberen hun doel te bereiken.

Kortom, het schaakseizoen is weer begonnen. Na een redelijk rustig verlopen jaarvergadering op vrijdagavond, moest Lasker 1 een dag later gelijk al vol aan de bak in de 2e klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Als decor diende uiteraard de vertrouwde bovenzaal van de legendarische Aardappelbeurs. Een zaal die in de loop der jaren ook veelvuldig als dansvloer heeft gefungeerd en die binnenkort wordt verbouwd. Niet verbouwd in de zin, dat het dak er af gaat, maar het plafond letterlijk naar beneden komt, inclusief ledverlichting. Hopelijk wordt de ledverlichting niet al te ‘let’ aangelegd, aangezien de donkere tijden al snel weer aanbreken.

We begonnen goed middels een overwinning met de witte stukken van Sikko Ros. Sikko danste de sterren van de hemel en vol passie -gelijk een tango- dirigeerde hij zijn stukken naar de vijandelijke koning. Middels een ‘petit combination’ besliste hij vervolgens de ongelijke partij. Na afloop liet Sikko weten, dat hij de tango de avond er voor nog had geoefend.


Helaas kon Rienk Sijbesma met zwart dit voorbeeld niet volgen. In een ware heksenketel kwam zijn koning enigszins op de tocht te staan en kon hij uiteindelijk geen vin meer verroeren, hetgeen lastig dansen is. Ofwel Rienk ontsprong de dans deze keer helaas niet.

Jan Hibma met wit bracht Lasker weer op voorsprong middels een paso doble. Hij hield zijn tegenstander een rode lap (lees: pion) voor en deze werd met enthousiasme verorberd. Het pionnetje lag Jan’s tegenstander echter zwaar op de maag en met een tweede pionoffer besliste Jan gelijk een volleerd stierenvechter uiteindelijk de partij.

Door een nederlaag van Johnny Diekstra met wit kwam Groningen weer langszij. Johnny kwam middels kleine subtiele moves een tikkeltje beter te staan, maar vergooide dit plusje middels één ongelukkige paardzet. Schaken is soms een wreed spelletje.

Clubkampioen Tjalling Wiersma bracht de tussenstand op 3-2 middels een gedurfde damezet. Hij had echter goed berekend, dat zijn Dancing Queen geen gevaar liep en met vaste hand bouwde hij pionwinst uiteindelijk om tot partijwinst.

Achter de witte stukken gezeten bouwde Dolf Wissmann de voorsprong verder uit. Hij zette de partij -gelijk een wals- rustig op, maar toen zijn tegenstander plotseling lang rokeerde hanteerde Dolf ineens de stoomwals en walste hij vervolgens zijn opponent helemaal plat.

Murk Viersma danste met zwart de hele partij min of meer achteruit, maar beheerst dit als geen ander. Net op tijd maakte hij een pas op de plaats en counterde in lichte tijdnood middels een tactische wending lenig naar een half punt. Het beslissende halfje!

Save the Last Dance was van toepassing op teamcaptain Erik Bosma. Hij won al snel een pion, maar vervolgens werd er enigszins om de hete brij heen gedanst. In de slotfase overzag Erik helaas een paardoffer en moest uiteindelijk zijn koning omleggen.

Al met al een verdiende overwinning 4,5 -3,5 overwinning, die na afloop resulteerde in een klein vreugdedansje. Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen.


Door Jan ‘Travolta’ Hibma.

 

 

Uitslagen en stand.

Verslag tegenstander.

Laatst aangepast (zondag, 16 september 2012 20:03)