6 UUR DUREND SCHAAKGEVECHT

IN VOORDEEL UTRECHT 2 BESLECHT


Zaterdag, 6 oktober 2012 – Zoals altijd vol goede moed reisde het 1e team van schaakvereniging Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie af richting Utrecht alwaar in de 2e Klasse A van de landelijke schaakcompetitie moest worden aangetreden tegen Utrecht 2. Een op papier -gemiddeld 35 ratingpunten meer- sterker team. Echter een tegenstander waartegen we op voorhand niet kansloos waren. Het werd dan ook een bijna 6 uur durende titatenstrijd, die uiteindelijk nipt werd verloren met 4,5 - 3,5. Een strijd die alleen al vanwege de locatie -het denksportcentrum van de Nederlandse Bridge Bond- veel weg had van een James Bond film: spanning, sensatie, achtervolgingen en allemaal in dienst van Hare Majesteit de Koningin. Ofwel On Her Majesty’s Secret service.

 

 

We begonnen slecht door een nederlaag van Rienk Sijbesma met de zwarte stukken. Zijn opponent (een Fide-meester) vloog Rienk gelijk naar de keel en sloeg Rienk ‘bont’ en blauw. Rienk probeerde in het kader van You only live twice nog op te krabbelen middels een kwaliteitsoffer, maar kwam er helaas niet meer aan te pas.

Dolf Wissmann leek met wit de stand in evenwicht te brengen. Hij waagde met scherp openingsspel –Casino Royal was er niks bij- een enorme gok, maar dit pakte goed uit. In het middenspel werden er over en weer wat kansen gemist hetgeen uiteindelijk resulteerde in een dynamische puntendeling.

We raakten verder achterop door een nederlaag van Murk Viersma. Murk deelde met zwart wel wat speldenprikjes uit, maar het evenwicht werd niet echt verbroken. De witspeler kreeg echter de opdracht vol voor de winst –een soort A View to a Kill- te gaan, dat niet veel later over ging in Licence to Kill.

De nieuwe aanwinst van Lasker Ronald van der Veen bracht ons weer terug in de race. Door een misverstand kreeg hij vlak voor de wedstrijd te horen, dat hij niet aan bord 6, maar aan bord 8 moest plaatsnemen. Dit bracht Ronald met zwart enigszins uit zijn evenwicht met een bedenkelijke stelling als gevolg. Hij knokte zich echter op karakter -Daniel Graig was er niks bij- terug in de wedstrijd en vlak voor de tijdcontrole leverde een subtiel tussenzetje zelfs de volle winst op.

Helaas kwam de marge weer op 2 punten door een nederlaag van kopman Tjalling Wiersma. Tjalling liep in de opening een paar rake klappen op en leek uitgeteld. Echter na een bezoekje aan Dr. No herstelde hij zich zeer vindingrijk en ontspon er zich nog een meeslepend gevecht. Helaas kon Tjalling het uiteindelijk niet bolwerken.

Jan Hibma bracht de achterstand terug tot één punt. Hij kwam met wit een tikkeltje minder uit de opening, maar gooide de knuppel in het hoenderhok middels een dubieus pionoffer. Tactische vondsten- Q zou er trots op zijn- wisselden elkaar af waarbij Jan uiteindelijk 2 pionnen voorbleef. Dit bleek genoeg voor de winst.

Goldfinger Sikko Ros –alles wat hij aanraakt verandert de laatste tijd in goud- bracht Lasker voor het eerst langszij. Met zwart hield Goldeneye alle gevaren goed in het oog en in het verre middenspel haalde The Man with de Golden Gun uiteindelijk gedecideerd de trekker over. Tussenstand 3,5 -3,5 met teamcaptain Erik Bosma nog aan het spelen.

Erik vloog als een Thunderball op zijn opponent af en leek in stijl te gaan winnen. Zijn sterke opponent toonde zich echter een waardig tegenstander en pareerde alle dreigingen creatief. Zoals zo vaak bij het optrekken van de stofwolken kwam Erik in een zeer moeilijk eindspel terecht. Hij gaf hierin aanvankelijk geen krimp, maar moest uiteindelijk toch de koning omleggen met een 4,5 -3,5 tot gevolg.

Door dit resultaat staat Lasker 1 gedeeld 5e met 2 uit 2. Tot slot nog de uitslagen.

Door geheim agent Jan Hibma.

 

T Utrecht 2 2083 Emanuel Lasker 2048
1. Tycho Dijkhuis 2124 Tjalling Wiersma 2168 1 0
2. Jos Nooijen 2104 Sikko Ros 2186 0 1
3. Andre Bouwmeester 2145 Dolf Wissmann 2018 ½ ½
4. FM Pieter Nieuwenhuis 2169 Rienk Sijbesma 2114 1 0
5. Meindert van der Linde 2139 Jan Hibma 1996 0 1
6. Harm Theo Wagenaar 1928 Murk Viersma 1878 1 0
7. Arend van Oosten 2116 Erik Bosma 1995 1 0
8. Pieter de Groot 1940 Ronald van der Veen 2029 0 1

Alle uitslagen en stand

 

Laatst aangepast (maandag, 08 oktober 2012 22:22)