Zaterdag 16 februari 2013 is een datum die de schakers van Lasker 1 niet licht zullen vergeten.  In het Jannes van der Wal denksportcentrum moesten de in de gevarenzone verkerende Laskerianen het in de 6e ronde in de 2e Klasse A opnemen tegen koploper SISSA uit Groningen. Het zwaar gesponsorde SISSA met 2 grootmeesters en 2 internationaal meesters in de gelederen tegen een bescheiden clubje uit Sint Jacobiparochie bestaande uit louter amateurs.

Met een gemiddeld ratingverschil van ongeveer 350 punten was er sprake van Goliath versus David. Lasker hield uiteindelijk de nul om in voetbaltermen te spreken, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Er waren zo links en rechts wel kansjes op een puntendeling, maar het rating- en klasseverschil was eenvoudigweg te groot. Teamleider Erik Bosma was nog het dichtst bij een halfje, maar hij zag in het 5e speeluur geen kans meer een vijandelijke pion af te stoppen. Sikko Ros leek veelvoudig Nederlands kampioen Loek Van Wely vanuit de opening in problemen te brengen, maar deze pareerde alle dreigingen koel en etaleerde in het verre eindspel zijn klasse. Tjalling Wiersma leek tegen de andere grootmeester Ivan Sokolov zijn stellinkje te hebben, maar werd toch langzaam maar zeker van het bord gezet. Rienk Sijbesma overkwam helaas een zelfde lot. Dolf Wissmann daarentegen stond minder slecht dan hij dacht, maar zijn laatste zet was een blunder. Jan Hibma had middels dameruil –zo bleek na nachtelijke computeranalyse in huize Wissmann- een gelijkwaardig eindspel kunnen bereiken, maar werd helaas fraai mat gezet. Murk Viersma verloor ergens een pion, maar had middels een scherpe wending nog tegenkansen kunnen scheppen. Ronald van der Veen tenslotte vocht voor wat hij waard was, maar kwam pionverlies uiteindelijk niet meer te boven. Kortom tegen dit ‘sterk spul’ was geen kruit gewassen. Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen inclusief rating(verschil).

 

Hier alvast de uitslagen en stand.
(als de site werkt tenminste, die lijkt niet echt berekend op toeschouwers).

 

Na afloop tijdens het traditionele bezoekje aan de Chinees kregen de Laskerianen geen nul op hun bord, maar lieten zich de volle borden als vanouds goed smaken. Wel was de stemming iets minder uitgelaten dan normaalgesproken. De dagprijs -een hagelnieuw overhemd dat Jan Hibma niet paste- ging naar Sikko Ros voor zijn gewaagde openingsspel tegen Loek van Wely. Erik liep deze door Jan beschikbaar gestelde prijs mis, aangezien het overhemd ook hem niet op het lijf geschreven was.

Door Jan Hibma

 

Laatst aangepast (zondag, 17 februari 2013 23:51)