Ruimschoots op tijd arriveerden de spelers van Lasker 1 zaterdag in het hartje van Meppel. Op het programma stond de 7e ronde van de landelijke schaakcompetitie. Als tegenstander in de 2e Klasse A fungeerde de plaatselijke schaakvereniging. De speelzaal –net als de thuisbasis van Lasker boven een café- voelde gelijk vertrouwd en gaf tevens het gevoel, dat er met een fraai zicht op het marktplein gewoonweg niet slecht gespeeld kon worden.

Met het oog op degradatienood een geruststellende gedachte. Qua rating was het weer het bekende liedje; echter gemiddeld ‘slechts’ 40 ratingpunten minder. Na de 400 ratingpunten in de min  de vorige keer tegen de ongenaakbare  koploper SISSA een meevaller. De 8-0 nederlaag tegen SISSA zat nog vers in het geheugen.

 

 

Lasker toonde –zoals in het verleden wel vaker als de degradatienood aan de man was- weer eens een verbluffende staaltje veerkracht door afgetekend en terecht met 2-6 te winnen. Een uitslag die nog hoger uit had kunnen vallen als Jan Hibma zijn kansen tegen grootmeester Dennis de Vreugt in tijdnood beter had benut. Dolf daarentegen won door in totaal verloren stelling zijn in tijdnood verkerende tegenstander middels een fraai dameoffer midden op het bord mat in 3 te zetten. Kortom een terechte 2-6 uitslag.

We begonnen flitsend met een overwinning uit het boekje van Sikko Ros. Uit zijn eigen boekje wel te verstaan, want Sikko lokte zijn tegenstander in zijn lijfvariant en intimi weten, dat Sikko dan nagenoeg altijd de vis op het droge krijgt. Zo ook deze keer. Een puike partij.

Niet veel Later volgde Rienk dit voorbeeld. Ook hij lokte zijn opponent in zijn straatje.  Met paard en dame vloog Rienk vervolgens op de vijandelijke koning af, die ontbloot van zijn koningsloper geen uitweg meer zag.

Dolf scoorde het derde punt op rij, maar dit ging zoals in de inleiding reeds vermeld niet zonder slag of stoot. Hij kwam zeer slecht uit de opening, maar ‘rommelde’ zich desalniettemin naar complicaties die resulteerden in een fraai matje.

Tjalling Wiersma maakte het kwartet punten vol middels een typische Tjalling partij. Hij kwam een beetje gedrukt te staan, maar had wel het loperpaar. Met speldenprikjes links en rechts kwamen deze schuinmarcheerders steeds beter tot hun recht en kon zijn opponent uiteindelijk geen vin meer verroeren.

Een ongelukkige nederlaag van teamcaptain Erik Bosma deed de puntenmachine enigszins haperen. Erik –gebrand op winst- zette al zijn troeven op zijn vrije zwarte a-pion. Met de finish in zicht ging dit kleinood helaas verloren hetgeen in hogere zin ook het verlies van de partij betekende.

Ons nieuwe lid Ronald van der Veen tankte weer wat vertrouwen door de 1-5 binnen te harken. Hij offerde een pion en kwam zienderogen beter te staan. Na wat fouten over en weer kwam hij uiteindelijk een toren voor tegen een handvol pionnen. Dit technisch klusje was Ronald wel toevertrouwd.

Jan Hibma speelde de partij van zijn leven tegen grootmeester! Dennis de Vreugt. Echter hij ging (zelf in lichte tijdnood) mee in de hoge tijdnood van zijn tegenstander met als gevolg, dat een kansrijke stelling in 3 zetten (de 39e, 40e en 41e) uiteindelijk nog verloren ging.

Murk Viersma liet tegen etenstijd de 2-6 op het scorebord aantekenen. Hij deed geen rare dingen en kwam zienderogen beter te staan. Hij miste ergens nog een snellere weg naar de winst, maar wist het eindspel uiteindelijk met vaste hand tot winst te voeren.

Door dit resultaat staat Lasker nu 9e van de 10 met een score van 5 uit 7. Met nog 2 ronden voor de boeg moet het mogelijk zijn de veilige haven van een 8e plaats te bereiken. Temeer daar de nummers 6, 7 en 8 op 6 punten staan en Lasker op 6 april thuis tegen het nog puntloze Max Euwe 3 moet aantreden.

Tot slot volgen hier de gedetailleerde uitslagen. Lasker had wit aan de oneven borden.

 


Door Jan Hibma.

 

 

Laatst aangepast (zondag, 10 maart 2013 20:34)